HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Zo fotografeer je moerasandoorn

In de loop van de zomer verschijnen de lila bloemtrossen van moerasandoorn aan de oevers van sloten en kanalen. De fraaie bloemen doen wel denken aan orchidee├źn. Na de bloei blijft de moerasandoorn een interessante plant. Ook de uitgebloeide trossen zijn erg leuk om mee te experimenteren, bijvoorbeeld met wat tegenlicht.

Moerasandoorn
Tegen een lichte achtergrond komt de vorm van de plant mooi tot zijn recht. Fotograaf: Ron Poot

Als je van dichtbij kijkt zie je dat moerasandoorn een waardig lid is van de lipbloemenfamilie. Een duidelijke bovenlip en onderlip in de bloem, waar de familie zijn naam aan dankt. Maar ook andere familietrekjes heeft de moerasandoorn: vierkante stengel, de bladeren keurig twee aan twee tegenoverstaand, elk volgend bladpaar staat loodrecht op het vorige (“kruiswijs“).

De onderlip van de bloem is prachtig getekend met paarse lijntjes en streepjes. Dat is het honingmerk. Het wijst de bezoekende insecten (vooral bijen en hommels) de weg naar de binnenkant van de bloem. En daar is wat te halen: onderin de bloem zit een druppel heerlijke nectar.

De bovenlip is wat eenvoudiger gebouwd en vormt eigenlijk een beschermend dak voor vier meeldraden en een stijl. Een bezoekende bij of hommel zal met zijn harige rug de meeldraden raken en het stuifmeel meenemen. Bij een volgend bloembezoek zal er stuifmeel blijven plakken op de kleverige stempel aan het eind van de stijl. De bestuiving is een feit! De stuifmeelkorrels zullen door de lange stijl naar binnen groeien en diep onderin de bloem zorgen voor de bevruchting. Onderin de bloem ontstaan hierna vier zaden.

De bloemen zitten in een krans, vlak boven een bladpaar. Niet alle bloemen bloeien tegelijk, je ziet bloeiende bloemen en knoppen naast elkaar in de krans. De bloem is aan de voet beschermd door de kelk, een bladachtig omhulsel met vijf scherpe tanden. Na de bloei blijft de krans van lege kelken over. Een markant beeld, waarin de scherpe punten van de kelk opvallen.

Registratie opname van twee bloemen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De bloemen zijn erg mooi van vorm en tekening, een snoepje voor de macrofotograaf.
  • Fotografeer de bloemen in de schaduw met een zonnige achtergrond. Ietsje overbelichten en je krijgt fraaie zachte tinten.
  • Gebruik de schittering van het water in de achtergrond, dat geeft een mooi bokeh.
  • Maak gebruik van tegenlicht om lichte randjes langs bloemen en bladeren te krijgen.
  • Na de bloei blijft een lange tros met uitgebloeide kransen over. Vooral bij tegenlicht erg mooi.
In de nazomer en herfst zijn de uitgebloeide trossen mooie foto objecten. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

Nederland

Belgie

Meer weten?

Wilde planten

Flora van Nederland

Voorbeelden op Nederpix

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *