Zomersneeuw klinkt nogal ongeloofwaardig, maar tegelijkertijd schept het een fascinerend en romantisch beeld. Alleen de naam al geeft de drang om het eens in je leven te willen zien. Welk bijzonder dier verdient nou zo’n mooie naam? Deze grote eer gaat naar een insect genaamd schoraas. Dit zijn haften oftewel eendagsvliegen waarvan de wetenschappelijke naam Ephoron virgo luidt. De imago’s zijn twee tot drie centimeter groot en het lijf is licht van kleur. Aan de achterkant van het lijf zitten twee lange sierlijke staartdraden. De vleugels zijn melkwitachtig gekleurd en de ogen zijn zwart. Een individu is leuk om te zien, maar wat ze zo bijzonder maakt is de massaliteit waarmee ze zich plotseling laten zien. Zomaar op een donkere zomeravond kunnen er duizenden spierwit lijkende exemplaren opvliegen uit de rivieren.
Voordat ze massaal uit de rivier tevoorschijn komen hebben ze als larve eerst een jaar op de diepe en donkere zandbodem van de rivier geleefd. Ze leven ver weg gestopt in het rivierzand en filteren hun voedsel uit het water. Als het moment dan eindelijk zo ver is en ze zijn niet ten prooi gevallen aan rovers dan komen eerst de mannetjes uit de rivier, uurtje later komen de vrouwtjes. Na de ontmoeting begint direct de voortplanting. Het hoogtepunt, maar voor het mannetje ook direct zijn einde. Zijn vrouwelijke partner houdt nog even een nachtje vol om een soort van gele rijstkorrels gevuld met eitjes af te zetten in de modder langs de rivier. Grote afstanden kan ze hiervoor afleggen, maar daarna is het ook voor haar afgelopen. De volgende ochtend is het enige bewijs van hun bestaan een slagveld met duizenden levenloze haften met hongerige, enthousiaste kauwtjes en kokmeeuwen. Alles wat maar in de buurt van de rivier ligt is ondergesneeuwd, vandaar de naam zomersneeuw.
Erg jammer dat zo’n prachtige eendagsvlieg zijn voorstelling maar heel even mag laten zien op deze aarde. Geen pechvogel, maar een pechinsect. Dubbel pech, want wanneer het dan eindelijk zo ver is en het hun moment is om te shinen, is het donker en ligt iedereen al op één oor.. Gelukkig bestaat de natuurfotograaf die ze opzoekt en ze op hun mooist probeert vast te leggen! Het is puur geluk om deze sneeuwpartij te mogen vastleggen. Niet alleen wat je ziet maakt indruk, maar ook wat je hoort; het geluid van duizenden wapperende vleugeltjes.
4 reacties
Mooi informatief artikel en mooie foto’s Danny!
Dankjewel Hans! Mooi om te horen.
Bijzonder goed artikel met prachtige foto’s. Het voelt nu als een gemis dat je dit zelf nog nooit gezien hebt. Top Danny!
Dankjewel Silvana! Erg leuk om te horen! Zeker de moeite waard om het eens op te zoeken. Overigens het zelf meerdere jaren mogen zien ????????