HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Zonnebloemen

Hun vorm lijkt op die van de zon en ze bloeien in de volle zomer, zonnebloemen doen eer aan hun naam. Voor de velden vol zonnebloemen moet je naar het zonnige zuiden, Frankrijk en Italië, al zie je ook in ons eigen land soms ook wel veldjes staan. Een landbouwgewas voor de winning van zonnebloemolie, maar ook een toeristische attractie voor de vakantieganger. Zonnebloemen, wie houdt er niet van?

Zonnebloemen
Beeldvullend en oogverblindend, een veld zonnebloemen. Fotograaf: Ron Poot

Ze hebben maar een seizoen de tijd om uit te groeien van zaad tot reusachtige plant van wel drie meter hoog. Geen wonder dat zonnebloemen het alleen goed doen als er voldoende vocht en voedsel voorradig is in de bodem. De mooiste exemplaren vind je op een mesthoop, waar stikstof te over is.

De bloem is ook indrukwekkend met een doorsnede van zo’n 30 cm. Eigenlijk is de “bloem” een verzameling van vele kleine bloemen. Die mini-bloemen bestaan in twee soorten: in het hart hebben ze de vorm van een kroontje en zijn ze bruin, de bloemen aan de buitenkant zijn lintvormig en geel. Alleen de bloempjes in het hart zijn vruchtbaar en elke bloem levert één zonnepit. Al die bloempjes (en later de pitten) bij elkaar zitten op een gemeenschappelijke bloembodem, de plantkundigen noemen dit een samengestelde bloem. De opvallende krans van gele lintbloemen is dus onvruchtbaar en dient alleen maar om insecten te lokken.

De zonnebloem is geen inheemse plant, maar oorspronkelijk afkomstig uit Amerika. De Inca’s vereerden de zonnebloem al vanwege zijn gelijkenis met de zon. Rond 1530 is de zonnebloem naar Europa gekomen, meegebracht door Spaanse zeelieden.

Niet alleen mensen houden van zonnebloemen, ook dieren: insecten voor stuifmeel en nectar, de vogels voor de zaden.

Landschap in Umbrië met velden vol zonnebloemen.
Landschap in Umbrië met velden vol zonnebloemen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Waar zonnebloemen voor grootschalige productie worden geteeld, vind je grote gele velden die de kleur van het landschap bepalen. Prachtig om landschapsfoto’s te maken. Zoek eens een hoog punt om mooie composities van boven te maken.
  • Let ook eens op of je een veld op een golvend terrein kunt vinden. Het hoogteverloop geeft mooie effecten in je beeld.
  • Een beeldvullend plaatje vol zonnebloemen is fascinerend door de herhaling van talloze bloemen.
  • Zoek ook naar de variaties en afwijkingen in het veld: een afwijkende bloem, een boom in het veld, … juist die doorbrekingen van het patroon kunnen een spannend beeld opleveren.
  • Neem eens een zonnebloem bij tegenlicht. Ja, dat kan, want bloeiende bloemen draaien niet met de zon mee zoals wel wordt gedacht (zie uitleg hieronder).
  • Een veldje uitgebloeide zonnebloemen moet je niet zomaar  voorbij gaan. Ook dan zijn ze fotogeniek met hun hangende kopjes. Of wat te denken van een silhouetfoto tegen de lucht van een dood exemplaar?

Verspreidingskaart

Statistieken en verspreiding

Meer weten?

Wikipedia

Natuurinformatie.nl

Waarneming.nl

En dan nog dit!

De zonnebloem heet in het Frans “tournesol”, waarmee men bedoelt dat de bloem met de zon meedraait. Dit verhaal klopt maar ten dele. Alleen als de bloem nog in de knop zit en de bloemstengel in de groei is, beweegt de knop mee met de zon. Dat heeft te maken met de invloed van zonlicht op groeihormonen in de stengel. Zonlicht breekt het groeihormoon af. Dat betekent dat aan de zonkant de stengel minder groeit dan aan de schaduwkant. De knop buigt hierdoor naar de zonkant en beweegt (al groeiend) mee met de zon. Zodra de bloem ‘s morgens opengaat stopt de stengelgroei en blijven de bloemen één kant uitstaan: het oosten en dan draaien ze niet meer.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *