Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zuurbes

Herfst is een geweldige tijd voor de natuurfotograaf. Misschien denk je bij herfstbeelden aan gele beukenbossen op de Veluwe of aan de bekende rode vliegenzwammen met witte stippen. Maar ook in de duinen en langs bosranden zijn fraaie herfstonderwerpen te vinden. De zuurbes (of berberis) is er een van, de vaak vrijstaande struiken kleuren prachtig rood in de herfst.
zuurbes
Zuurbessen in de herfst. Fotograaf: Nico van Kappel

In de zomer zijn het de trossen gele bloemen die de aandacht opeisen. De bladeren en bessen van de zuurbes kleuren in de herfst mooi rood. Dit maakt de zuurbes een echte blikvanger in het open duinlandschap. De fraaie bloemen en de rode bessen en bladeren maken de zuurbes erg aantrekkelijk voor macrofotografen.

De zuurbes komt verspreid voor in Nederland en België voor maar voornamelijk op kalkrijk grond. In het binnenland komt deze zeldzaam voor langs bosranden en in het rivierengebied. De hoofdverspreiding ligt echter in de open duinen net achter de zeereep.

De zuurbes is heel het jaar door te vinden in de duinen achter de zeereep. Mooie groeiplaatsen zijn te vinden langs de Zuid-Hollandse kust bij Rockanje.

zuurbes
Zuurbes in de herfst. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • De struiken worden tot 4 meter hoog en hebben lange en scherpe doornen. Let dus goed op als jij door de struiken wilt bewegen!
  • De planten zijn vaak meters hoog. Als je op de voorgrond scherpstelt met een groothoek lens en een hoog f-getal is het mogelijk om naast je hoofdonderwerp ook de leefomgeving van de zuurbes te laten zien.
  • Met invulflits kan je de nadruk leggen op de voorgrond. Met zacht licht komen de kleuren van de bloemen en bessen het best tot hun recht. Wanneer de zon hoog staat is de enige optie om zelf zacht licht te maken door de planten in je eigen schaduw te fotograferen, al dan niet met behulp van een diffusiescherm of wat invulfits om de schaduwpartijen wat op te lichten. De bloemen en bessen komen daarom het mooist uit aan het begin en eind van de dag en op bewolkte dagen.
  • Met een telelens en een laag f-getal kan je de bessen en bloemen goed isoleren en wordt de rest van je beeld zacht en kleurrijk.
  • In de winter blijven de stengels en bladeren vaak lang rood of oranje, en vormen zo een prachtig contrast met zand of sneeuw!
zuurbes
Zuurbes met herfstkleuren in de sneeuw. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Op kalkrijke grond. Open duinen, bosranden in het rivierengebied, Zuid-Limburg.

Vindtijd

Jaarrond

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Vrij zeldzaam maar niet bedreigd. Hoewel de zuurbes goed in staat is om zichzelf te verdedigen is het toch belangrijk dat je de planten niet beschadigd of de planten en dieren eromheen niet verstoort.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Berberisbessen zijn eetbaar. De bessen zijn heel erg zuur en hebben een hoog gehalte aan vitamine C. De bessen en de zaden zijn de enige delen van de zuurbes, die niet giftig zijn. De bessen worden vaak gedroogd verkocht onder de handelsnaam berberis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: