Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zwanenbloem, elegantie aan de waterkant

Een parasol vol roze bloemen. De zwanenbloem steekt zijn bloemenscherm ver uit boven de rest van de oeverplanten. De lange ranke stengel en de kleurrijke bloeiwijze maakt de zwanenbloem tot een sierlijke zomerverschijning langs sloten en kanalen.
Zwanenbloem
De bloemen met op de achtergrond de bloemsteeltjes die vanuit één punt komen. Fotograaf: Ron Poot

Maar liefst anderhalve meter hoog kan deze oeverplant worden! Pas in de loop van de zomer zul je hem aantreffen als hij zijn schermen opent en de fraaie roze bloemen laat zien. Door zijn schoonheid is de soort ook geliefd als vijverplant. Echter let op: het is een wettelijk beschermde plant dus zelf een plant weghalen van de slootkant is verboden! Wel mag je gekweekte exemplaren bij een tuinhandel kopen.

De roze bloemen steken fraai af tegen het donkere water. Fotograaf: Ron Poot

De zwanenbloem heeft het getal drie als basis. Tel maar eens mee: elke bloem heeft zes roze bloemdekbladen, drie buitenste en drie binnenste. In de bloem vind je zes stijlen en zes stempels en negen meeldraden. De bladeren zijn aan de voet driekantig. Die drietalligheid is overigens een kenmerk van de grote groep van eenzaadlobbige planten, waar de zwanenbloem ook bij hoort.

De zwanenbloem is uniek in zijn soort. Het is het enige lid van de zwanenbloemfamilie, geen enkele andere soort is nauw verwant.

Hij is heel goed aangepast aan het leven in het water, onder de oppervlakte heeft het wortelstelsel luchtkanalen waardoor hij toch kan overleven in de zuurstofloze modder. De bladeren ontspringen aan de wortelstok in de bodem.

De ronde bloeistengel is helemaal kaal en draagt aan de top uitsluitend de mooie bloemen. Ze lijken in een scherm te staan maar als je heel goed kijkt zie dat de bloemstelen niet echt vanuit één punt ontspringen, maar vlak boven elkaar staan ingeplant. Een schijnscherm dus.

Close-up van een enkele bloem: vol schitterende details. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De grootte van de plant en de opvallende bouw van zwanenbloem leent zich voor een groothoekopname. Op de voorgrond in een landschap, van onderaf tegen de lucht… genoeg om te experimenteren. Ook met een smartphone goed te doen.
  • De prachtige bloemen zijn een snoepje voor de macrofotograaf. Probeer eens de bloemstelen in het scherm op een leuke manier in het beeld te verwerken.
  • Let ook op de piepkleine details in de bloem, ze zijn prachtig.
  • Tegen een mooie avondlucht leent de schermvormige bloeiwijze zich goed voor een silhouetopname.

    Silhouet van de zwanenbloem bij avond. Laag standpunt. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Houdt van natte en voedselrijke standplaatsen zoals moerassen en oevers van vijvers, sloten en kanalen.

Vindtijd

Juni – september.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Vrij algemeen in gebieden met water. Gevoelig voor verdroging.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De wetenschappelijke naam is Butomus umbellatus. Daar is een verklaring voor. Butomus betekent letterlijk “rund snijden”, omdat runderen hun tong kunnen snijden aan de scherpe bladeren van de plant. Het tweede deel, umbellatus, betekent schermvormig, vanwege de bloemen in een scherm.

En de Nederlandse naam? Zoals een zwaan het sierlijkste dier op het water is, zo is de zwanenbloem de sierlijkste plant aan de oever.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: