Menu

Onderdeel van Pixfactory

Speciaal voor de vismigratie: de visdeurbel

Nu de lente in aantocht is, start de vismigratie. Duizenden vissen trekken in deze periode van diepe wateren naar ondiep water.

De vismigratie

In de wintermaanden verblijven vissen, onder andere omwille van de veiligheid en de meer constante watertemperatuur, in diep water. In het voorjaar echter, trekken vissen naar ondiep water om hun eitjes te leggen. Ondiep water warmt sneller op en er groeien waterplanten waar kleine visjes zich in kunnen verstoppen. Ook kunnen ze hier voedsel vinden. Dit is de reden dat er ieder voorjaar duizenden vissen vanuit de diepe wateren naar ondiep water trekken.

Tijdens de vismigratie komen de vissen obstakels tegen zoals sluizen, dammen en gemalen. In de provincie Utrecht zwemmen vissen vanaf de Vecht, via de Oudegracht en de singels naar de Kromme Rijn. Ze zwemmen dwars door Utrecht op zoek naar een plekje om zich voor te planten en eitjes te leggen. In Utrecht moeten de vissen soms lang wachten bij de Weerdsluis omdat deze in het voorjaar niet vaak opengaat. Utrecht helpt de vissen graag een handje onder andere met de visdeurbel. Deze visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Hoe werkt de visdeurbel?

Bij de Weerdsluis hangt een camera onder water. Vanaf 25 februari jl. kan men op deze website live meekijken. Zijn er vissen in beeld, dan kan men op de visdeurbel drukken. De sluiswachter krijgt dan een seintje waarna hij/zij, als er veel vissen zijn, de sluis kan openen. Op deze manier wordt voorkomen dat de vissen lang moeten wachten voor de Weerdsluis met het risico opgegeten te worden door bijvoorbeeld aalscholvers en reigers.

Meer informatie

Met informatie over de visdeurbel is te vinden op de website: visdeurbel.nl. Wil je graag meer weten over de migratie van vissen kijk dan eens op deze website.

Bron: visdeurbel.nl

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u