
De witbalans in je camera geeft aan welke kleur het licht heeft. Deze wordt aangeduid met een zogenaamde kleurtemperatuur Kelvin. De kleurentemperatuur loopt van koel blauw (laag getal Kelvin) naar warm geel (hoog getal Kelvin), vermengd met een hoeveelheid groen of paars.
Fotografeer je in RAW dan is de witbalans achteraf in een nabewerkingsprogramma het meest makkelijk aan te passen.

Wil je bij de kijker de suggestie wekken dat een foto vroeg of juist laat onder koele omstandigheden is gemaakt, dan gebruik je een laag getal Kelvin. Hiermee geef je de foto een blauwe zweem. Wil je juist de suggestie wekken dat een foto onder warme zoele omstandigheden is gemaakt bij vroeg of laat licht, dan gebruik je een hoog getal Kelvin. Hiermee geef je de foto een gele zweem. Ook kun je net zo lang met de schuifjes spelen totdat er een hele ongebruikelijke kleur zweem ontstaat. Hierdoor kan een foto extra aantrekkingskracht op de kijker krijgen.
4 reacties
In je artikel zijn de kleurtemperaturen met hun Kelvin getal verkeerd
weergegeven.
“De kleurentemperatuur loopt van koel blauw (laag getal Kelvin) naar warm geel (hoog getal Kelvin)”.
Ref.: Wikipedia en Zoom.nl
Warm laag getal Kelvin orange
Koud hoog getal Kelvin blauw
Ik heb Wikipedia er nog eens op nageslagen en het verhaal daar klopt. Het gaat niet zoals je verondersteld om de hoge en lage getallen die verkeerd om gebruikt zouden zijn, maar om de golflengte. En wat je daarbij ook vergeet is dat je ‘ogen’ anders kijken en kleuren ervaart dan de ‘sensor’ van de camera. Dus warme kleuren hebben een laag getal kelvin en koele kleuren een hoog kelvin getal. Hopelijk heb ik je hiermee geholpen al zijn we bijna vier jaar verder.
Bedankt…
Graag gedaan, Frans.