HOME < PRAKTIJK < MAKING OF
making-of

Spetterende ijsvogels

Al vele jaren ben ik actief met het fotograferen van ijsvogels waarvan de laatste 4 seizoenen op deze nestlocatie. Dit doe ik in samenwerking met een vogelwerkgroep die gespecialiseerd is in ijsvogels en op privé terrein om te zorgen dat verstoring tot een minimum beperkt wordt.

ijsvogel ijsvogels
Fotograaf: Jeroen Stel
Delen

Doordat ik vrijwel iedere dag aan het werk ben op deze locatie kan ik de vogelwerkgroep van belangrijke informatie voorzien die zij zelf niet snel kunnen vergaren. Zelf probeer ik ieder seizoen weer nieuwe doelen en fotografische uitdagingen te stellen zodat het vastleggen van de IJsvogels spannend blijft.

In het voorjaar van 2014 liep het bij dit nest net even anders dan ik gewend was en merkte ik dat de tussenpozen bij het voeden van de jongen te groot werden. Normaal gesproken zou er slechts 10 tot 20 minuten tussen elke voeding moeten zitten en gaan er op een ochtend al gauw 40 tot 80 visjes het nest in. Bij dit nest duurde het soms wel 45 minuten tot een uur voor de ijsvogels terug kwamen en ging er simpelweg te weinig voedsel naar binnen voor de 6 tot 8 jongen in het nest. Redenen hiervoor zijn me niet echt duidelijk maar ik vermoed dat er te veel blad van de omringende bomen in de zanderij-sloot lag waardoor schadelijke stoffen en gassen in het water het aantal kleine vissen had gedecimeerd.

duikende ijsvogel
Het kostte veel tijd om uit te vinden welke sluitertijd nodig was om de actie vast te leggen. Bij het induiken kwam ik uit op een sluitertijd van rond 1/4000. Fotograaf: Jeroen Stel
ijsvogel opvliegend
Bij het uit de bak komen treed er een vertraging op doordat de IJsvogels hun vleugels op het water slaan om weer op te vliegen en bleek een sluitertijd van rond 1/2000 voldoende te zijn. Fotograaf: Jeroen Stel

De opstelling

Mijn oplossing was om een plastic bak in het water te plaatsen met kleine visjes er in. De afmetingen van de bak waren  50cm lang, 30cm breed en 30cm diep. Dit lijkt niet diep maar een ijsvogel duikt veelal niet dieper dan 15 tot 20 cm. De bodem had ik bedekt met zilverzand zodat de ijsvogel de visjes goed kon zien zwemmen en wist hoe diep hij kon duiken. Vrijwel direct maakten de ijsvogels gebruik van de bak en doken ze af en aan. Dit betekende dat ik een “bijbaan” had als visser want ik moest zorgen dat er iedere dag zo’n 80 tot 100 visjes van 4 tot 6 cm in de bak zaten zodat de jongen genoeg te eten hadden.

Uiteindelijk heb ik de plastic bak net onder het waterniveau geplaatst en heb mijn camera met 70-200mm F2.8 lens op ongeveer 3 meter van de bak op statief in het water gezet vlak boven waterniveau. Op die manier kon ik vanuit de schuilhut de ijsvogels duikend fotograferen met een draadloze afstandsbediening. Ik drukte af op het moment van duiken of het moment dat de ijsvogel net uit de bak kwam na een duik.

Uiteraard ging dat niet vanzelf en was het experimenteren met sluitertijden, ISO waarden, standpunt, achtergronden en flitsers om het beeld te perfectioneren.

De ijsvogels vonden het allemaal wel best en hun kostje was gekocht zogezegd want ze waren dagelijks voorzien van verse vis. De jonge ijsvogels vlogen 25 dagen later uit en zullen dit voorjaar op zoek gaan naar een eigen nestlocatie zodat ook nieuwe generaties weer gegarandeerd zijn.

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door niki colemont op 8 september 2016 om 08:52

  Hoe zorg je ervoor dat de visjes niet uit de back zwemmen als deze onderwater staat ?

  1. De bak zit net met de rand onder water en dus zwemmen ze er niet gauw uit

 2. Beste Mike,

  Om die reden gebruik ik een witte bak met een zeer brede rand zodat de IJsvogels de rand goed kunnen determineren. IJsvogels hebben moeite met glas maar kunnen verder zeer scherp zien en hebben dus geen problemen met de rand van de bak wanneer deze breed en duidelijk is.

  1. Hoi Jeroen,

   Fijn om te lezen. Mag ik gokken dat dit ook wel eens verkeerd gaat en dat er mensen zullen zijn die daar niet over nadenken en gewoon een glazen bak gebruiken?

   Groeten,

   Mike

 3. Of het terecht is weet ik niet, maar ik maak me iedere keer als ik lees over het gebruik van bakken zorgen dat een ijsvogel een keer net naar beneden duikt op de rand van de bak. Ergo: einde ijsvogel. Hoe prachtig ik de foto’s ook vind, als dat risico ook maar enigszins aanwezig is, zou ik er niet eens over peinzen een bak te gebruiken.

 4. Door Matthijs Zwanziger op 12 april 2015 om 00:27

  Dit artikel was voor mij leerzaam en mooi tegelijk. Schitterende foto’s Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *