Menu

Onderdeel van Pixfactory
Ontvang van 8 t/m 15 september 25% korting op de Online cursus landschapsfotografie en betaal slechts € 51,75.

Spiegelreflex- en systeemcamera Firmware

Je hebt er vast wel eens van gehoord firmware. Maar wat is dat nou precies en wat doet het? Misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je ervoor dat op je camera de meeste recente firmware versie is geïnstalleerd?
Hoe upgrade je je firmware voor je camera?
Hoe upgrade je je firmware voor je camera? Fotograaf: Stanley Siousias

Hoe upgrade je jouw camera firmware?

Voor deze tutorial maak ik gebruik van een Nikon Z6II systeemcamera, maar het zal met elk merk te volgen zijn. Echter kunnen hierdoor de schermafbeeldingen afwijken met jouw camera.

Voor veel recente camera’s zijn er twee manieren om de camera te voorzien van een nieuwe firmware versie. Namelijk handmatig en via een applicatie. Omdat ik deze tutorial heb geschreven voor het grote publiek wil ik graag dat iedereen kan meedoen en behandel daarom alleen de handmatige manier.

Wat is firmware?

In een spiegelreflex- en systeemcamera zit een kleine computer, een microprocessor genaamd. Deze maakt gebruik van software, ook wel firmware genoemd, waarmee alle functies van de camera worden aangestuurd. Denk o.a. aan autofocus, belichting, beeldverwerking, ruisonderdrukking en andere belangrijke functies.

Kort samengevat: zonder firmware zou de camera niet werken.

Waarom controleer je voor een nieuwe firmware versie?

De fabrikant brengt voor veel modellen nieuwe firmware versies uit. Dit gebeurt vaak een paar keer per jaar en zijn gratis te downloaden van de website van de fabrikant. Firmware updates bevatten doorgaans verbeteringen zoals het oplossen van problemen met de autofocus maar kunnen ook nieuwe functies bevatten zoals een nieuwe taal of een aanpassing in een functionaliteit.

Hoe vaak controleer je voor een nieuwe firmware versie?

Ik raad je aan om de paar maanden te controleren of er een nieuwe versie beschikbaar is of nadat je een nieuwe camera hebt gekocht. Over het algemeen komen er minder vaak firmware-updates uit voor oudere camera’s maar het blijft de moeite waard om dit te controleren. Als je nog nooit je camera hebt gecontroleerd op een firmware-update dan is dit een goed moment omdat te doen.

Welke versie firmware heeft mijn camera?

Bij de meeste camera’s kan je de firmware versie vinden in het menu. Ik heb hieronder een korte handleiding geschreven waar je het kan vinden op een camera.

Stap 1: Druk op het menu knop, het menu wordt geopend, zie stap 2.

Stap 2: Vervolgens zie je aan de linkerkant in het menu een gereedschap teken, gebruik de pijltoetsen om daarnaartoe te navigeren en druk op “OK”, zie stap 3.

Stap 3: Gebruik de pijltoetsen om in het submenu te navigeren naar Firmware version om vervolgens op “OK” te drukken, zie stap 4.

Stap 4: Hier vind je de geïnstalleerde firmware versies van de camera. Op mijn Nikon Z6II is dat C 1.60 en LF 1.01. De C staat voor de Camera firmware versie en de LF staat voor de Lens firmware versie.

Hoe installeer ik een nieuwe firmware versie?

Bij het installeren van een nieuwe firmware versie raad ik je aan om de instructies te volgen die beschikbaar zijn op de website van het camera merk. Firmware is feitelijk het kloppend hart van de camera, mocht er iets misgaan met installeren van een nieuwe versie dan is de kans groot dat je camera niet meer werkt.

Ik heb hieronder een korte handleiding geschreven hoe je nieuwe firmware installeert op je camera.

Stap 1: Je gaat naar de website van het camera merk, zoek het model en controleer of er firmware versies beschikbaar zijn, in mijn geval is firmware versie C 1.62 beschikbaar. Je download het bestand, pakt het uit en plaats het bestand in de hoofdmap van de SD-kaart die je gebruikt in je camera. Daarna plaats je de SD-kaart terug in de camera.

Nikon Download pagina voor de Nikon Z6 II.
Klik op Firmware om de laatste beschikbare versie te zien en om naar de downloadpagina te gaan.
Selecteer het besturingssysteem dat je gebruikt. In mijn geval gebruik ik een MacBook Air (MAC OS).
Lees de eindgebruikerslicentieovereenkomst door en bij akkoord, vink accepteren aan en klik op downloaden.
Koppel de camera SD-kaart met de computer en open het.
Kopieer het firmware bestand naar de SD-kaart en plaatst het in de hoofdmap. Koppel de SD-kaart los en plaatst het in de camera.

Stap 2: Je navigeert in het menu naar het gereedschap teken en druk op “OK” navigeer met de pijltoetsen naar de “Firmware version” en druk op “OK”, je ziet vervolgens de geïnstalleerde Firmware versie en de optie om op Update te gaan, zie stap 3.

Stap 3: Vervolgens krijg je een waarschuwing scherm te zien of je de Firmware versie wilt updaten, navigeer met de pijl toets naar “Yes” en druk op “OK”. Het updateproces wordt nu uitgevoerd en kan enkele ogenblikken duren, zie stap 4.

Stap 4: Het updaten is voltooid. Zet de camera uit en vervolgens weer aan, zie stap 5.

Stap 5: Navigeer weer terug naar de Firmware versie en je ziet dat de nieuwe versie is geïnstalleerd. Het op de SD-kaart geplaatste firmware bestand kan nu ook worden verwijderd, deze is niet meer nodig. Klik op “Delete firmware update files”, zie stap 6.

Stap 6: Selecteer de locatie waarvan de firmware update moet worden verwijderd. In mijn geval is dat de “Camera body”, zie stap 7.

Stap 7: Je krijgt vervolgens een waarschuwingsscherm te zien of je de firmware bestanden wilt verwijderen. Selecteer “Yes” en druk op “OK”, zie stap 8.

Stap 8: Gefeliciteerd, je hebt succesvol je camera voorzien van een nieuwe Firmware versie!

Belangrijke tips

Voordat je begint aan het updaten van je camera realiseer je goed dat er behoorlijk wat risico’s aan verbonden zijn, zoals ik al eerder heb uitgelegd. Ik heb hieronder wat belangrijke tips verzameld die het risico beperken:

  • Zorg dat je altijd een back-up hebt van je foto’s
  • Zorg voordat je begint dat de batterij van de camera vol is
  • Download alleen de firmware van de website van het camera merk
  • Mocht dit de eerste keer zijn dat je dit doet, lees dan de gebruikersinstructie op de website van je camera merk of laat iemand anders het uitvoeren met meer ervaring.

4 reacties

  1. Duidelijk uitgelegd. Het vervelende is, dat je de firmware nogal eens vergeet. Ik ben er n paar keer bij toeval achter gekomen dat er n nieuwe versie was.
    Ben nu weer wakker geschud en zal n gaan kijken.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Duidelijk uitgelegd. Het vervelende is, dat je de firmware nogal eens vergeet. Ik ben er n paar keer bij toeval achter gekomen dat er n nieuwe versie was.
    Ben nu weer wakker geschud en zal n gaan kijken.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: