Menu

Onderdeel van Pixfactory

Steeds minder vlinders. En nu?

Kleine vuurvlinder: een algemeen voorkomende vlinder die je steeds minder ziet. Fotograaf: Arjan Troost

Vlinders zijn de ultieme lentebrengers. Bij zonnig weer fladderen ze vrolijk om je hoofd. En met hun bonte kleurenpallet is het een feestje om ze te fotograferen.

Maar na de negatieve berichten van vorige week over de schrikbarende daling van hoeveelheden vlinders, vind ik het moeilijk nog een enthousiasmerende tip te schrijven over het fotograferen van vlinders. Want sinds 1890 zijn 8 op de 10 vlinders verdwenen.

We doen het toch echt zelf

Wij mensen ruïneren de leefomgeving van vlinders al decennia lang. Weilanden liggen erbij als een biljartlaken, bloemen in het gras komen nauwelijks meer voor. Huizen, wegen, kanalen, industrie en landbouw gaan altijd vóór natuurgebieden. En zijn er wel geschikte gebiedjes, dan liggen ze voor de vlinders te ver uit elkaar omdat de meeste niet ver kunnen vliegen.

Sprankje hoop

Hoewel de aantallen grasland- en heidevlinders nog steeds teruglopen, is de teruggang van bosvlinders sinds 1980 gestabiliseerd en nemen zelfs een aantal zeldzame soorten toe. Men denkt dat dit komt door toenemende variatie in onze bossen en omdat het wat warmer wordt.
Afgelopen zaterdag werd ik tijdens mijn wandeling door het Speulderbos verrast door de grote hoeveelheid citroenvlinders die tussen de bomen aan het ‘patrouilleren’ waren. In het prachtige zonlicht was dit een lust voor het oog!

Help mee

Gelukkig is het niet te laat. Wij kunnen nog steeds van alles doen om de teruggang van vlinders op z’n minst te stagneren. Daarom vraagt de Vlinderstichting ook jou een steentje bij te dragen de vlinders te helpen. Zo kun je meedoen met in beeld brengen waar de vlinders leven, planten in je tuin of op balkon te zetten waar vlinders van houden of door bloemenweides aan te leggen. Kijk voor meer informatie maar eens op hun website.

Fotograferen

En als je toch een mooi plekje gevonden hebt waar je vlinders kunt fotograferen, dan hebben we nog heel wat tips voor je:

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u