Stekels, haren, strepen: rupsen! Je hebt ze in alle soorten en maten.
Nu het zomer is, zijn er weer overal vliegende beestjes te zien. Libellen vliegen alweer een tijdje rond en nu het echt warm wordt, zijn er ook steeds meer vlinders te zien. En waar vlinders zijn, zijn ook rupsen te vinden. Wie nu zijn ogen goed openhoudt en de struiken in de gaten houdt, komt ongetwijfeld verschillende soorten rupsen tegen.
Zelf liep ik laatst in het bos vlakbij huis. Ineens zag ik een kleurrijke, harige rups op een blad zitten. Een prachtexemplaar voor de foto. Even later bij de vijver in het dorp, zag ik een klein wit rupsje aan een takje hangen en een wat rode stekelige rups op nog weer een ander blad nog zoekende welke rups dit is… alleen dat al is een leuke puzzeltocht! Maar let niet alleen op de bosjes. Kijk ook goed op andere plaatsen. Zo lag er een rups op het fietspad, aangevallen door een horde mieren. Het beestje verzette zich hevig, maar ik vrees dat hij de strijd niet gewonnen heeft. Fototechnisch dan wel weer een erg mooie gelegenheid.
Het leuke van rupsen fotograferen is niet alleen dat ze er in alle soorten en maten zijn, maar ook het puzzelen naar welke rups het is en welke vlinder erbij hoort geeft een hoop extra plezier. En het is niet altijd even makkelijk om te bepalen welke soort het is. Rups gevonden? Neem de tijd, fotografeer de rups zelf, maar ook in de omgeving. Denk daarnaast ook eens aan een serie van rups tot pop: de rups zelf, een rups die een cocon spint (even goed opletten, maar dan vind je er vast één) en de bijbehorende vlinder. En de rups zelf is natuurlijk ook van meerdere kanten erg interessant, zeker als de rups stekels of flink wat haren heeft. Maak eens een foto van bovenaf om goed in te kunnen zoomen op de stekels en haren. Of juist recht van voren, zodat het kopje er mooi opstaat.
Meer informatie over het fotograferen van rupsen vind je in het artikel: Hoe fotografeer je rupsen?.
Geef een reactie