HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Sterren kiek’n

Aardedonker, alleen op een duin. Het ruisen van de zee op de achtergrond. Af en toe een flits van een vuurtoren. Voor de rest zie en hoor ik niks. Diepzwart om me heen. Op de tast loop ik naar een bankje wat ik in het schijnsel van het vuurtorenlicht heb gezien. Zittend kijk ik langzaam omhoog en ik weet niet wat ik zie. Duizenden sterren fonkelen in de lucht. De Melkweg is met het blote oog goed te zien. Ik voel me heel nietig en klein, zittend op het bankje in de diepzwarte duisternis in de wereld van sterren om me heen.

Sterren kiek’n
“Genieten met een grote G” Fotograaf: Bert Faber

Email van Terschelling

Een dikke maand eerder, e-mailtje van Terschelling. Men is op zoek naar een fotograaf om het evenement de Nacht van de Nacht op Dark Sky Park de Boschplaat vast te leggen. Nu ben ik een groot liefhebber van de Wadden, dus dat hoef je mij niet twee keer te vragen. Dus snel een mailtje terug. Na een beetje heen en weer mailen een duidelijke opdracht, die luidt “Wij willen graag een fotoreportage hoe de gemiddelde toerist de oostzijde van Terschelling beleeft. Dit natuurlijk in combinatie met het evenement ter ere van de Nacht van de Nacht“. Als amateurfotograaf kan je het minder treffen. Een leuke opdracht op een van de mooiste plekken van Nederland!

Na een rustige overtocht met de fiets naar Oosterend. Het is wel grappig dat ze het in Oost(erend) alleen maar over Oost en West hebben. Het midden van het eiland daar hoor je ze niet over. Maar West…., das nie best. De veerboot komt natuurlijk in West aan en in Oost zien ze met lede ogen dat de gemiddelde toerist in West blijft plakken en hoogstens een dagje Oost doet. Dat terwijl Oost natuurlijk veel mooier is dan West. De gemoederen tussen Oost en West laaiden enkele jaren geleden hoog op toen er containers vol schoenen op Terschelling aanspoelden. Tijdens het jutten kwam men snel tot ontdekking dat er alleen maar linkerschoenen in de aangespoelde containers zaten. Gelukkig spoelden later ook containers met rechterschoenen aan en moesten alle Terschellingers samenwerken om het juiste paar schoenen in de juiste maat bij elkaar te krijgen.

Zonsondergang aan de waddendijk
Zonsondergang aan de waddendijk Fotograaf: Bert Faber

Het lijkt een mooie zonsondergang te worden, dus even op de kaart gekeken. De Waddendijk, daar gaan we naartoe. Een steigertje biedt mooie mogelijkheden om met lange sluitertijden te spelen.

De Nacht van de Nacht

De volgende ochtend vroeg op, want er staat een imposante landrover klaar. Het schijnt dat de gemeente Terschelling wereldwijd bovenaan staat met het hoogste aantal landrovers per inwoner. In het donker rijden we over het strand naar het drenkelingenhuisje. Dit huisje is ooit neergezet als opvang voor drenkelingen. Na een fantastische zonsopkomst rijden we weer terug.

Het meest oostelijke huisje van Terschelling
Het meest oostelijke huisje van Terschelling Fotograaf: Bert Faber

Nog even een middagje wadlopen (ik ben er toch, in mijn rol als een gemiddelde toerist…) en dan alles gereed maken voor de Nacht van de Nacht. Gelukkig zijn dromen bedrog. Alle doemscenario’s die ik afgelopen nacht voorbij zag komen in mijn dromen komen niet uit. Geen grijze luchten en regenbuien, maar een prachtige heldere lucht! Terwijl de sterrenkundige heel enthousiast aan de menigte uitlegt wat ze allemaal zien en daarbij wijst naar het oosten, hoor ik ineens een zindering door de groep heen gaan; vallende sterren! En wel vier stuks.

Geweldig schouwspel, zoveel sterren te zien ongelooflijk
Geweldig schouwspel, zoveel sterren te zien ongelooflijk Fotograaf: Bert Faber

Bertje staat natuurlijk op een afstandje van de groep met zijn camera naar het westen en heeft weer niets gezien. Het is sowieso ongelooflijk hoeveel sterren je hier kunt zien. Ze hebben er hier veel meer dan bij ons in Zutphen.
Al met al is het een topdag geweest met een fantastische en perfect georganiseerde Nacht van de Nacht.

daar sta je dan
daar sta je dan Fotograaf: Bert Faber

wat is het fijn om amateurfotograaf te zijn

Mijn favoriete slogan “wat is het fijn om amateurfotograaf te zijn” schiet weer eens door mijn hoofd. Een uitspraak van een bekende Nederlandse landschapsfotograaf is dat professionals zich van amateurs onderscheiden door altijd maar door te gaan waar anderen stoppen. Nu ben ik zaterdag van zeven uur ‘s ochtends tot één uur ’s nachts met de camera op pad geweest. Stel dat ik professional was, dan had ik de verregende zonsopkomst van zondagochtend ook nog mee moeten pakken. Nee, het is goed zo.

De volgende ochtend, alles grijs en grauw
De volgende ochtend, alles grijs en grauw Fotograaf: Bert Faber

Fotografie is voor mij met name genieten van het moment. De sfeer van een vroege zonsopkomst, de stilte van de nacht, de verrassing van wild dat niets vermoedend voorbij komt lopen. Dit doe ik het liefst in mijn eigen omgeving. Maar ik heb gemerkt dat zo’n weekend Terschelling wel enorm inspirerend kan werken. Waar ik normaal probeer zoveel mogelijk te plannen, heb ik nu alles moeten loslaten en maar zien wat er gebeurt en waar ik terecht kom. De Terschellingers in Oost hebben daar enorm bij geholpen en er voor mij een prachtige ervaring van gemaakt.

Ik ben erg benieuwd naar jouw persoonlijke ervaringen en belevenissen. Waarom het zo ontzettend leuk is om hobby/professioneel of amateurfotograaf te zijn. Ik kijk uit naar je reactie.

Deel dit artikel


10
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Prachtig die sterrenfoto’s!

  1. Hallo Lenie, bedankt voor je reactie. Nachtfotografie is ook ontzettend leuk om te doen. Kan ik je aanraden!

 2. Ook ik maak niets mee wat hier voor herhaling vatbaar is, sommige dingen kun je immers beter niet vertellen. Gelukkig meestal alleen op pad, weet ik zeker, dat wat ik uitspook niet verder wordt verteld 🙂 Zowel Johan als Bert hebben leuke humor, houd ik wel van.

  1. Leuk dat je reageert Karin. Ik ben de laatste tijd veel met anderen op pad geweest, maar merk inderdaad dat lekker in je eentje je eigen ding doen wel het beste werkt voor mij. Dus dat ga ik vanaf nu ook weer lekker doen Vanochtend mee begonnen en het was heerlijk.

 3. Door peter wijn op 11 november 2016 om 16:15

  belevenissen en verhalen zat :). Maar jij hebt hierboven zo’n mooi podium gevonden. Hieronder in het reactieforum is het maar kaal…
  Je zondagochtend foto vind ik trouwens ook erg mooi en treffend.

  1. dank je Peter voor je reactie en je compliment. Voel je vrij om je aan te melden als columnist. Volgens mij kan jij hele inspirerende verhalen schrijven over je belevenissen.

 4. Dank je Ronald! Had gehoopt dat het helemaal vol zou stromen met reacties van collega fotograferen die ook leuke belevenissen hebben meegemaakt, maar schijnbaar ben ik de enige, ???

  1. jep… jij bent de enige. Ik maak helaas zelden wat mee ?

   1. dat blijkt Johan, is niet erg hoor. Ik geniet met volle teugen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *