Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 tips voor meer succes op Instagram

Op een dag…….zit je op Instagram. You did it! Maar dan..?
succes op instagram

#hoedan?


Een vraag die ik met regelmaat krijg is : “Zég…..hoe kom jij eigenlijk aan zoveel Instagram-likes?!” De lichte achterdochtige ondertoon is soms moeilijk te missen; ‘Waarom lukt jou, wat ons (nog) niet lukt?! Wij maken tenslotte toch (minstens) zulke mooie foto’s?!
Mooie foto’s maken is een goed begin, maar slechts het halve werk. Soms zie je accounts met niet al te beste platen die het waanzinnig goed doen. Er zijn zelfs mensen met zóveel volgers dat ze zichzelf ‘influencer’ mogen noemen. Is het simpelweg een kwestie van betere foto’s maken dan anderen? Of zit er meer achter? Wat is toch die geheime formule? De sleutel tot Insta-succes? Hoe doe je dat toch…. populair worden op Instagram?

Wondere Wereld

Laat ik je meteen maar uit de droom helpen: ik heb ook geen flauw idee hoe deze wondere wereld werkt. De meeste principes en algoritmes blijven voor ons gewone stervelingen toch één groot raadsel. Maar als éénoog in het land der blinden wil hier best mijn beetje kennis delen, dus hierbij mijn ’two cents’:

1. Maak een ‘amazing’ Instagram feed

Natúúrlijk wordt een hoog niveau fotografie ook op Instagram herkend en gewaardeerd. Investeer dus in kwaliteit: maak goede foto’s en deel deze met de wereld. Uiteindelijk komt talent wel bovendrijven, zelfs op dat enorme grote Instagram.

2. Wees consequent

Plaats niet om het plaatsen, maar zorg dat je foto’s van contante kwaliteit zijn. Dus geen vage snapshots vanuit een rijdende auto of grappig bedoelde familiekiekjes, dit is tijdlijnvervuiling en draagt niet bij aan een aantrekkelijk account. Je bent natuurfotograaf, dus willen je volgers natuurfoto’s zien. Een eigen, persoonlijke stijl zal bovendien eerder de aandacht trekken, dan een verzameling ‘los zand’.

3. Persoonlijkheid

Wees geen nummer, maar laat iets van jezelf zien aan je volgers. Dit betekent dus niet dat je je tijdlijn volpropt met selfies of foto’s van je spannende weekend. Hier voor zijn de zogenaamde Instagram Stories bij uitstek geschikt. (zie punt 8)
Wees ook betrokken bij de mensen die je volgt en die op jouw foto’s reageren. Geef eens een compliment, beantwoord vragen of bedank voor een leuke reactie. Te clichématige, verplichte reacties als een overdosis aan ‘amazings of ‘prachtig’s schieten mogelijk hun doel voorbij. Hoewel kwantiteit mogelijk wel efficiënt is word ik persoonlijk zelf niet enthousiast van dergelijke lege reacties.

4. Wees sociaal

Met enkel ‘dump en run’, oftewel een foto posten en nooit bij anderen reageren, zul je niet snel vrienden maken. Een beetje sociaal zijn is aan te raden, want het drijvend principe op alle sociale media is toch wel dat de ene hand de andere wast. Of, zoals ze in het Engels nog nét iets mooier zeggen: ‘Scratch my back and I’ll scratch yours‘. Als je veel liket, reageert en mensen volgt, zul je meer gezien worden en uiteindelijk zul je dit ook terug gaan zien in reacties op jouw werk en aantal volgers. Er zijn Instagrammers die een dagtaak hebben aan het reageren op foto’s en uiteindelijk loont dat ongetwijfeld. Maar het is een persoonlijke afweging of je bereid bent zoveel kostbare ‘echte’ tijd te spenderen in een virtuele wereld.

5. Post regelmatig…

….maar overdrijf niet, want dan wordt het al snel spam en dus irritant. Er zijn geen rotsvaste regels voor een ideaal aantal, maar één foto per zes uur is toch wel echt het maximum en wat mij betreft zelfs veel; fotomoeheid ligt al op de loer. Zo’n twee foto’s per week is wel het minimum om de aandacht van je volgers te behouden. Mij wordt wel eens gevraagd of ik op vaste tijden post. Het zogenaamde ‘scheduled posting’ zou efficiënt zijn, omdat op bepaalde tijden meer mensen actief zijn. (af te lezen aan de statistieken bij een business account)
Ik houd hier totaal geen rekening mee en post wanneer het mij uitkomt, maar je kunt het natuurlijk altijd even uitproberen. Wie weet is het wel dé gouden formule als het gaat om Instagram succes.

6. Tag

Instagram drijft op zogenaamde ‘hashtags’. Op deze gehashtaggede woorden kan gezocht woorden en in feite zijn het trefwoorden die je foto omschrijven. In praktijk worden de hashtags voornamelijk gebruikt om de aandacht van grote accounts te krijgen. Zo tag je bijvoorbeeld met #awesome_photographers om gefeatured te worden door de groep Awesome Photographers.
Let op: er is een maximaal aantal tags van 30. Gebruik je er meer dan worden ze niet getoond.

 

7. Wordt gefeatured

instagram Roeselien feature
Grote Instagramaccounts featuren foto’s van fotografen.

Aanvankelijk weigerde ik mee te doen aan ‘dat Instagram’, omdat het er in feite op neer komt dat je de grote accounts vraagt om jouw foto’s te pikken en daar vervolgens de sier mee te maken. Ik ben toch Gekke Henkie niet?! Dus ik heb me er jaren dapper tegen verzet. Tot dat ik erachter kwam dat mijn foto’s toch wel gebruikt werden en me realiseerde dat dit nu eenmaal is hoe deze (virtuele) wereld werkt. En om nog maar bij het Engels te blijven: ‘If you can’t beat ‘em, join ‘em!‘ Door grote groepen te taggen en ze te volgen maak je ze duidelijk dat ze jouw werk vrij mogen gebruiken op hun account, mits ze jou weer noemen en taggen. En als dat gebeurt, pik je er een graantje van mee doordat je meer gezien en dus mogelijk geliket en gevolgd wordt.

8. Maak stories

Stories zijn korte beeldverhaaltjes of filmpjes waarin je iets van jezelf kunt laten zien, zonder je tijdlijn rommelig te maken. Je kunt bijvoorbeeld delen dat je erwtensoep aan het maken bent, of naast fotografie ook graag theezakjes vouwt en zo de persoon achter de fotograaf laten zien. Je kunt ook wat relevantere informatie delen, zoals dat je net een fotografieprijs hebt gewonnen, of op een fotofestival bent, of zelfs een eenvoudige enquête doen. Veel Instagrammers delen het feit dat ze gefeatured zijn in hun story. Stories blijven maar 24 uur staan en zijn dan voorgoed verdwenen. Het is dus voornamelijk een vluchtige reminder: ‘He, ik besta nog!’

9. Fake it till you make it?

Alles is te koop, zo ook likes, volgers en comments. Er zijn allerlei manieren om de aantallen kunstmatig op te krikken voor geld. Zo kun je tegen betaling comments laten genereren op foto’s van anderen of volgers kopen. Ook zijn er allerlei trucjes om je account groter en succesvoller te laten lijken. Aan dit valsspelen zit wel een nadeel: Instagram is niet zo gecharmeerd van fake-followers en schijnt dit af te straffen. Eventueel riskeer je het sluiten van je account. Nog los van het feit dat je je geloofwaardigheid verliest bij je trouwe fanbase.
Authenticiteit of fake…..het blijft een persoonlijke keuze….

10. Weet wanneer te stoppen

Instagram is hartstikke leuk. Je kunt er makkelijk uren mee bezig zijn. Het is een geweldig excuus om ongemakkelijke stiltes te vermijden. Zinloos wachten is iets van vroeger geworden, elk loos moment kan immers gevuld worden met scrollen of liken. Zelfs een WC-bezoekje kan multifunctioneel worden. En een maaltijd koken is prima te combineren met wat likes uitdelen. Met een beetje oefenen kun je zelfs fietsend Instagrammen!
Maar bedenk ook, dat Instagram boven alles een grote verzameling gebakken lucht is. En dat elke minuut dat je langs die eindeloze lijst foto’s scrollt, je zelf buiten had kunnen lopen. De zon had kunnen voelen, het gras had kunnen ruiken en misschien zelf wel die topfoto had kunnen schieten….;)

Veel Instagramplezier en heb je nog meer tips, vragen of opmerkingen? Dan lees ik die graag hieronder!

19 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

19 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: