Menu

Onderdeel van Pixfactory

Surprising Europe

Surprising Europe.

A Photographic Journey, zo luidt de ondertitel van het boek van Sabine de Milliano. In het Engels dus, ondanks dat de Milliano een Nederlandse is en voor de uitgever hetzelfde geldt. Daarmee rijst meteen de eerste vraag op: voor wie is dit boek bedoeld? Met de verkrijgbaarheid die -op het moment van schrijven- vooral gericht is op Nederland en België een opmerkelijke keuze.

Hoofdstukintro. Een fraaie, maar wel erg bekende plek.

De Milliano maakte in 2010 een autorit naar de Noordkaap. Het gaf haar een ultiem gevoel van vrijheid en maakte haar nieuwsgierig: wat zou het continent nog meer te bieden hebben? Nog meer autoritten volgden, in tien jaar tijd goed voor 100.000 kilometers. Bij dit ritten deed ze alle Europese landen aan. De titel Surprising Europe maakt meteen nieuwsgierig. Welke verrassende plekken bezocht ze dan in al die landen? Hoewel er uiteraard leuke verborgen pareltjes in staan, ben ik toch vooral teleurgesteld in het aantal bekende en (te) populaire plekken. De Eifeltoren, de eilandengroep Lofoten, het Bilbaomuseum, de Godafoss of de Meteorakloosters kennen we allemaal al wel. En zo passeren nog veel meer van dit soort toeristische hotspots. Niet bepaald surprising.

De meeste foto’s krijgen een volledige spread ter beschikking.

Weer andere landen bezoekt ze ‘toevallig’, onderweg naar verderop gelegen oorden. Dit geldt voor bijvoorbeeld Luxemburg, maar ook Duitsland. In dat land ken ik persoonlijk aardig de weg. Duitsland is juist een verrassend veelzijdig land en komt er in het boek alleen vanaf met een stop in Dresden. Dit haastige gevoel blijf je in het gehele boek voelen. De Milliano laat haar voorkeuren duidelijk blijken. Zo worden aan IJsland maar liefst 20 van de 256 pagina’s besteed, bijna 10%!

Soms ook één foto per pagina, vaak met avondlicht en in HDR (op een mooie, ingetogen manier).

Voor ons fotografen is de fotografie in het boek natuurlijk ook belangrijk. In die tien jaar ontwikkelde ze een eigen voorkeurstijl in de fotografie: de combinatie van HDR en groothoek. De meeste locaties zijn in het avondlicht vastgelegd. Dat is een logische keuze bij een roadtrip. Overdag naar de volgende bestemming rijden, nog even kort de tijd om de gekozen locatie te fine tunen en dan bij het mooie licht afdrukken. De fotografie is over het algemeen prima. Niet heel spannend of vernieuwend, maar gewoon goed verzorgde foto’s van de bezochte plekken. De HDR-techniek wordt prima ingezet om te grote contrasten te overbruggen, maar zonder dat het nep of kitch wordt. Omdat je bij een roadtrip steeds maar weer verder moet, ontbreekt vaak de diepgang in de fotografie. Eén foto en door.

Naast landschapsschoon bevat het boek ook veel strakke architectuurfoto’s.

Misschien zijn die andere foto’s er wel, maar die worden dan niet in de vormgeving gebruikt. Op de meeste spreads staat één foto, soms een foto per pagina. Die krijgen daardoor alle ruimte, hetgeen het boek een rustige uitstraling bezorgt. Bij een persoonlijk avontuur had het boek wellicht meer een soort dagboek mogen zijn, met soms een spread met meerdere kleine foto’s. Een echte roadtrip verzameling.

Inleidende spread bij een nieuw hoofdstuk.

De vormgeving en druk zijn verder prima verzorgd. Er is gebruik gemaakt van een matte papiersoort, een op dit moment populaire keuze. Bij iedere foto staat de locatie (inclusief coördinaat) vermeld, evenals een korte persoonlijke noot. Iedere roadtrip vormt een eigen hoofdstuk met steeds een introductietekst en een abstract kaartje van de gevolgde route.

Vereenvoudigde kaart van de route en opgenomen locaties.

Voor wie is dit boek bedoeld? Dat was de vraag die ik in het begin stelde, maar ook na het doornemen van het boek blijft die vraag een beetje onbeantwoord. Het is een mooi persoonlijk project van de Milliano, maar rechtvaardigt dat ook een boek? Ikzelf word er te weinig door verrast. Daarvoor is het aantal opgenomen locaties veel te beperkt en de keuze van de locaties te veel ingegeven door de bekende hotspots. Het boek toont de veelzijdigheid van ons continent en vormt daarmee een aardig vertrekpunt voor verdere verkenningen.


Formaat: 28,5 x 22,2 cm
Aantal pagina’s: 256
ISBN: 9789089898227
Prijs: € 34,99

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u