HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Tengere pantserjuffers langs de waterrand

Vrouwtje tengere pantserjuffer. De kleurscheiding in de ogen met de gele onderkant is karakteristiek voor de soort. Fotograaf: Hans Jansen

Tengere pantserjuffers langs de waterrand. In de komende maanden vliegen tengere pantserjuffers nog volop. Het is een mooie soort die tot laat in de herfst is te zien. Vooral het boeiende beeld van de eiafzet op pitrus en andere stengels vlak boven het water levert mooie fotomomenten op. De moeite waard om er naar op zoek te gaan!

Mannetje tengere pantserjuffer. Fotograaf: Hans Jansen

Kenmerken tengere pantserjuffer
Er zijn in Nederland vijf soorten pantserjuffers en zoals de naam al aangeeft is de tengere pantserjuffer (lestes virens) de meest slanke. Het is maar een klein juffertje. Onderscheid zien tussen de verschillende pantserjuffers in het veld is niet gemakkelijk, maar deze soort is vooral te herkennen aan de groenige kleur, zonder blauwe berijping op het lichaam. Bij de oudere mannetjes is er alleen iets berijping op de laatste twee segmenten van het achterlijf.  De vlekjes op de vleugels zijn bruin met een crèmekleurige rand aan de zijkanten en vooral de scheiding van kleur in de ogen is opvallend. De bovenkant is donker blauw/groen en de onderkant is geel/groen. De onderkant van het achterhoofd is echt geel.

Tengere pantserjuffers in tegenlicht. Fotograaf: Hans Janseen

Waar?
De tengere pantserjuffer vliegt van eind juni tot eind oktober en je ziet ze vooral in het oosten en zuiden van ons land op bos- en heidevennetjes op de zandgronden en in het hoogveen. Ze komen ook in de duinen voor. Ondiepe en zonnig gelegen poelen met een wisselende waterstand en een randvegetatie met bijvoorbeeld pitrus, zegge en pijpenstrootje zijn een goed leefgebied voor de larven van deze juffer. Op deze plekken kan de soort dan ook in grote aantallen voorkomen en kun je ze gemakkelijk vinden.

..tandem op zoek naar een goed plekje.. Fotograaf: Hans Jansen

 

stilzittenGedrag van de soort
Voor het fotograferen van tengere pantserjuffers langs de waterrand is vooral de paring en de eiafzet een mooi onderwerp. Bij sommige libellen soorten zetten de vrouwtjes hun eitjes “solo” af, maar bij veel juffer soorten gebeurt dat als paartje. De theorie hierbij is dat het mannetje niet wil dat een vrouwtje alsnog paart met een ander mannetje. “Je kunt maar beter in de buurt blijven”, dus vormen ze samen een tandem. Vrouwtjes van de tengere pantserjuffer zetten dan hun eitjes af in stengels vlak boven het water. Met een legboor prikken ze eerst een gaatje en daarna wordt het eitje daarin afgezet.

 

Mannetje op de uitkijk en vrouwtje boort een gaatje in pitrus. Fotograaf: Hans Jansen

 

Fotografie
Omdat er regelmatig meerdere paartjes op één stengel gaan zitten, is het een dankbaar onderwerp. Vaak blijven ze ook wel even stilzitten en krijg je wat tijd. Tegenlicht en weerspiegeling van de zon in het water en een laag standpunt van je camera geven dan boeiende beelden. Soms lig ik op de grond langs de waterrand en hoop dan dat ze een beetje bij elkaar op de “goede stengels” van de pitrus willen gaan zitten.

Tandems in zwart wit. Fotograaf: Hans Jansen

Zo ontstaat een mooi schouwspel om te bekijken en dan proberen om een mooie achtergrond met bokeh te creëren. Het beeld omzetten naar zwart wit is een keuze om de bijzondere vormen met silhouet meer te accentueren.

Bokeh. Fotograaf: Hans Jansen

 

Succes!

 

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *