Menu

Onderdeel van Pixfactory

Terugblik Lowland Photo Festival 2016

Lowland Photo Festival 2016……As we speak ben ik nog steeds een beetje op adem aan het komen. Vele duizenden overweldigende foto’s deden hun best zich op mijn netvlies te branden en tientallen sprekers baanden zich via hun woorden een weg naar mijn hart, brachten de inspiratieradartjes aan het draaien of wekten simpelweg bewondering en respect op voor al die moeite en al dat moois. Onmogelijk natuurlijk om deze ervaring in wat woordjes en plaatjes te vangen, maar ik doe hierbij graag een poging de mensen die erbij waren even dat ‘ohjaaaaah- gevoel’ te geven en de mensen die het helaas hebben moeten missen er alsnog een heel klein beetje bij te laten zijn.
Bence Máté
Bence Máté

Lowland Photo Festival 2016

Zaterdag 11 december 2016 – Inspireren, sprookjes & cabaret

Omdat het dit keer een uitwedstrijd betrof, waren wij degene die uit het buitenland kwamen. En omdat wij Hollanders blijkbaar niet zo goed toegerust zijn om de Belgische bewegwijzering te vertalen, konden we nog maar nét de laatste beelden van Michel Lucas meepakken. Wel een lekker koud en winters begin om een lang weekend mee af te trappen!

Gevolgd door een warm welkom door Hennie van Heerden, die niet alleen een zeer getalenteerd natuurfotografe is, maar ook haar mannetje staat als presentatrice. Met haar vlotte interviews en levendige introducties was ze de verbindende factor tussen de presentaties. Wendy van Dijk eat your heart out!

Hennie van Heerden - Presentatrice Lowland Photo festival
Hennie van Heerden – Presentatrice Lowland Photo festival

Jeffrey van Daele nam zijn publiek mee naar Japan, naar apen in een warm bad en kraanvogels in de sneeuw. Dat lesgeven en inspireren zo mogelijk nog meer zijn passie is dan fotograferen, bewees hij ter plekke; het enthousiasme spatte er vanaf en was ik wat rijker geweest, had ik onmiddellijk een reisje geboekt 😉

Jeffrey van Daele
Jeffrey van Daele
Jan & Mart Smit (NL) - Aan zee
Jan & Mart Smit (NL) – Aan zee

Hoe mooi is het om als vader en zoon samen te fotograferen én ook nog eens getweeën te presenteren? Dat werd zichtbaar tijdens de presentatie van Jan en Mart Smit. Gezamenlijk toonden zij, vanuit letterlijk en figuurlijk allerlei perspectieven, de schoonheid en dynamiek van de kust.

Française Myriam Dupouy verhaalde over haar persoonlijke sprookjes en hoe die zich in haar dromerige foto’s vertalen. Zoals ze zelf zegt zijn haar beelden de spiegels van haar werkelijkheid en het was een genot om een half uurtje in haar sprookjeswereld te mogen vertoeven.

Myriam Dupouy - Sprookjes uit een kleine wereld
Myriam Dupouy – Sprookjes uit een kleine wereld
Bob Luikjs & Marijn Heuts - Tegenlicht
Bob Luijks & Marijn Heuts – Tegenlicht

Aan Bob Luijks en Marijn Heuts vervolgens de uitdagende taak om de zaal te prikkelen. Uitdagend omdat ze hierbij niet konden leunen op hun prachtig fotomateriaal, maar als natuurfotografiecabaratiers de zaal mochten vermaken. Met een grappig filmpje, snedige opmerkingen en leuke kwinkslagen betraden Marijn en Bob dapper dit nieuwe, nog ietwat onontgonnen terrein.

Dromen, zoektocht naar een ‘ghost animal’ en favoriete vogelfoto’s

Heike Odermatt
Heike Odermatt

Veel mensen – en ook natuurfotografen- dromen. De van oorsprong Duitse, maar vloeiend Nederlands sprekende, Heike Odermatt maakt die van haar waar en nam de zaal mee bij de verwezenlijking hiervan in de vorm van onder andere prachtige, persoonlijke pinguïnportretten op de Falklandeilanden.

Na de pauze, waarin lekker veel tijd was om uitgebreid bij te praten met collegafotografen, sprak de speciaal uit Zwitserland afgereisde Laurent Geslin over zijn zes jaar durende, vaak moeizame, maar vooral fascinerende zoektocht naar de Lynx. “Using camera traps is like Christmas every week” en deelde al die uitgepakte presentjes met een geïntrigeerde zaal. De enorme tijd en energie die Laurent in zijn Lynxproject stak, zijn echter niet alleen maar bedoeld voor het vervaardigen van oogsnoepjes. Een belangrijke missie is het beschermen en herstellen van de lynxenpopulatie en Laurents foto’s bleken een krachtig succesvol middel om dit doel te bereiken.

Laurent Geslin - Oog in oog met de lynx
Laurent Geslin – Oog in oog met de lynx

Markus Varesvuo - Birds in pictures. All-time favourites & recent highlightsNa dit indrukwekkend betoog, pakt ook de Finse World Press Photo winnaar Markus Varesvuo met gemak de zaal in met zijn favoriete vogelfoto’s. Met name vogelfotografen moeten zich bij het zien van zijn serie als een kind in een snoepwinkel hebben gevoeld. Zijn vogelfoto’s zijn lust voor het oog en net als je denkt dat het niet mooier kan, geeft Markus nog een tandje meer.

Markus Varesvuo - Birds in pictures. All-time favourites & recent highlights
Markus Varesvuo – Birds in pictures. All-time favourites & recent highlights

Henri van Vliet - Lowland Photographer of the Year 2015En aan het einde van deze eerste dag neemt, na een spannende en lange aanloop naar de winnaar van de Lowland photo contest, vakkundig gepresenteerd door Bob Luijks, de overall winnaar van vorig jaar, Henri van Vliet, het woord. Henri laat, met name in zwart wit, zien hoe hij het liefst fotografeert, zoals hij de natuur beleeft en weet de zaal hiermee gepast stil te krijgen…

Zondag 12 december 2016 – Rendement, bomen & battelen

Inmiddels hadden we ons de taal der Belgische bewegwijzering aardig eigen gemaakt en konden we keurig op tijd aanschuiven bij Sam Mannaerts, die ons direct mee de lucht in nam met zijn dronefotografie. Een mooie tocht, beginnend en experimenterend in zijn eigen dorp, om uiteindelijk IJsland vanuit een heel ander en prettig verrassend perspectief te tonen en zo de meerwaarde van dronefotografie te demonstreren.

Sam Mannaerts
Sam Mannaerts

Karl Van Ginderdeuren & Pieter-Jan D’Hondt - Expeditie SvalbardKarl Van Ginderdeuren & Pieter-Jan D’Hondt deelden de ervaringen van hun expeditie naar Svalbard op vlotte en vaak ook humoristische wijze. Vele, vele uren, leverden naar eigen zeggen relatief weinig rendement. Maar het lukte hen prima met dit ‘weinige rendement’ in de vorm van de prachtigste poolvos- en ijsbeerfoto’s de zaal volledig in bewonderende stilte te hullen.

Karl Van Ginderdeuren & Pieter-Jan D’Hondt - Expeditie Svalbard
Karl Van Ginderdeuren & Pieter-Jan D’Hondt – Expeditie Svalbard

Kristel Schneider - Variations in TreesHierop volgend bewees Kristel Schneider met haar ‘Variations in Trees’ maar weer eens dat het niet gaat om wát je fotografeert, maar des te meer om hoe je dat doet en liet ons genieten van haar persoonlijke en intieme reis door bomenland.

Kristel Schneider - Variations in Trees
Kristel Schneider – Variations in Trees

Johan van de Watering (NL) versus Filip van Boven (BE) - Lowland BattleWaarna het tijd was voor ‘something completely different’; een heuse Lowland battle tussen de Nederlandse Johan van de Watering en de Belgische Filip van Boven. Op zeer ludieke wijze werd de Nederlands-Belgische strijd uitgespeeld, tot duidelijk groot vermaak van de zaal.

Johan van de Watering (NL) versus Filip van Boven (BE) - Lowland Battle
Johan van de Watering (NL) versus Filip van Boven (BE) – Lowland Battle met presentatrice Hennie van Heerden

Emotie, eigen tuin en geheimen onthuld

Jasper Doest - Balanceren op de grensEn dan betreedt Jasper Doest het podium en pakt het publiek onmiddellijk op liefdevolle maar onmiskenbare wijze bij de keel met een mooi, maar aangrijpend eerbetoon aan zijn overleden collega en vriend Philip de Roo. Jasper nam ons mee op een zoektocht naar zichzelf, naar de kracht van verhalen, naar de vaak subtiele grens tussen enerzijds esthetiek en anderzijds de rauwe werkelijkheid. Zijn verhaal demonstreert de enorme kracht van fotografie op een mooie, maar vooral rauw realistische manier en zelden zag ik een zaal die zo in bewonderende en ontroerde stilte achterbleef…

Jasper Doest - Balanceren op de grens
Jasper Doest – Balanceren op de grens

Richard Peters - Garden SafaNa een pauze, die hard nodig was om even op adem te komen, trakteert Engelsman Richard Peters ons op beelden van zijn grote reis op een heel klein stukje land, namelijk …zijn eigen tuin. Inspirerend om te zien hoe ‘mislukkingen’ en tegenslagen kunnen leiden tot verrassende wendingen in een creatief proces en wat een cadeautje om deze hele tuinsafari van A tot Z te mogen meebeleven.

Richard Peters - Garden Safa
Richard Peters – Garden Safa

Bence Máté - The Secret of Action PhotographyEn alsof het nog niet genoeg was, wordt dit festival afgesloten met een presentatie waar velen hoogstwaarschijnlijk met veel verwachting naar uitkeken: die van het wereldberoemde Hongaarse natuurfotografie-wonder Bence Máté. In zijn ‘Secret of Action Photography’ maakt hij de belofte méér dan waar; Zonder enige terughoudendheid deelt hij de meest spectaculaire ins-and-outs en laat zien hoe hij er, dankzij veel deskundigheid en zo mogelijk nog meer doorzettingsvermogen, keer op keer in slaagt vernieuwend en zelfs onnavolgbaar te zijn. En naast al die onthullingen geeft Bence een wildenthousiaste zaal ook nog eens twee gouden tips mee: Ga je naar Afrika, vergeet dan nooit je chilipepers en je sinaasappels. De eerste om te zorgen de olifanten bij je dure apparatuur uit de buurt blijven en de tweede om ze vooral uit te nodigen zo dicht mogelijk in de buurt te komen!

Bence Máté - The Secret of Action Photography
Bence Máté – The Secret of Action Photography

Bedankt!

Aagje de Doncker en Jan Loos; een diepe buiging voor het organiseren én tot een geslaagd resultaat brengen van Lowland Photo Festival 2016, waarin niet alleen ons verlangen naar esthetiek ruimschoots bevredigd werd, maar ook een behoefte aan inhoud en openheid gevoed werd. En waar door vele sprekers in woord en beeld werd benadrukt dat schoonheid weliswaar een aangenaam iets is, maar dat we vooral moeten zorgen, dat de bron van deze schoonheid behouden blijft, zodat zij ook voor onze kinderen en kleinkinderen te bewonderen zal blijven….

Bedankt voor een fantastisch weekend!

PS. Natuurfotografie.nl was er uiteraard ook weer aanwezig, met boeken, wijze raad en een vriendelijk woord.

Chris van Rijswijk & Daan Schoonhoven
Chris van Rijswijk & Daan Schoonhoven

 

 

 

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: