HOME < ACTUEEL < REPORTAGES
Reportages

Terugblik Nature Namur

Vorige week stond het Belgische Namen in het teken van nature Namur, één van de grootste natuurfoto-evenementen van Europa. Hoewel de basis van het evenement gevormd wordt door vele natuurdocumentaires, ga ik vooral voor de foto-exposities.

Terugblik Nature Namur
Resultaten van de eigen fotowedstrijd. Fotograaf: Bob Luijks

Een groot deel is gratis te bewonderen in het bioscoopgebouw. Andere locaties zijn de indrukwekkende citadel en enkele gebouwen in de binnenstad. Voor de citadel en de binnenstad moest dit jaar voor het eerst een haast symbolische vergoeding van € 2,00 betaald worden.

Marc Steichen in de Acinapolis.
Marc Steichen in de Acinapolis. Fotograaf: Bob Luijks

Eerst terug naar het Acinapolis, het troosteloze bioscoopgebouw dat verreweg de meeste exposities herbergt. Absolute blikvangers zijn hier Marc Steichen (bevers) en Bastien Riu (monochrome). De kwaliteit van de overige exposanten wisselt sterk. Uiteraard is er ook veel aandacht voor de eigen fotowedstrijd, gewonnen door Emmanuel Tardy. De Wildlife Photographer of the Year is eveneens aanwezig met een tentoonstelling (editie 2014). Aan inspiratie geen gebrek in het Acinapolis. Ik bezoek dergelijke evenementen ook altijd om nieuwe boeken te vinden. ‘Pour l ámour d’un renard’ van Franco Limosaine vormt één van de aardige ontdekkingen en toont het leven van een plattelandsvos.

Foto uit 'Pour l'amour d'un renard'.
Foto uit ‘Pour l’amour d’un renard’. Fotograaf: Franco Limosani

Na het bioscoopgebouw is het tijd voor een frisse neus. De citadel is prima te voet te bereiken, met 20 minuten sta je op de top. Het weer is grauw, maar gelukkig is het droog, prima weer dus voor een dergelijk evenement. In de diverse gebouwen kun je je wederom vergapen aan prachtige foto-exposities van individuele fotografen, zoals Laurent Geslin (lynx), Eric Egea (druppels) en Olivier Nuguet (libellen). Buiten is een tweetal exposities op grootformaat ondergebracht, onder andere van de Montier-en-Der wedstrijd.

Eric Egae's druppels in de citadel.
Eric Egae’s druppels in de citadel. Fotograaf: Bob Luijks

Aangezien ik nog tijd over heb, bezoek ik ook de locaties in de stad. Vooral de monumentale bovenverdieping van ‘Brasserie Francois’ vormt een fraaie locatie. Abstracte rotsstructuren van Benoît Boeck en woeste, ijskoude landschappen van Fabien Dal Vecchio vallen hier op, evenals de ondeugende dierenfoto’s van Brigitte & Jean-Jacques Alcaly-Marcon. Hier, maar ook zeker elders, staan enkele exposanten met een bonte collectie van beelden van over de gehele wereld. Ik heb toch altijd weer moeite met dergelijke portfolio’s. Gaat het nog om de fotografie, of wil je vooral pronken met alle stipjes op de kaart?

Buitenexpo op de citadel.
Buitenexpo op de citadel. Fotograaf: Bob Luijks

Ondanks dat de opzet iets kleiner lijkt dan de voorgaande editie, blijft het een prachtig evenement. Jammer dat Namen twee natuurfotofestivals kent binnen een maand. Samen zouden ze een nog veel indrukwekkender evenement neer kunnen zetten. De datum voor volgend jaar staat alvast weer in de agenda.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *