Menu

Onderdeel van Pixfactory

Terugblik PiXperience NXT LVL

PiXperience 2017; dit keer een volledig weekend en van zaterdagochtend tot zondagmiddag elke minuut een feestje! Fijn ook dat bij dit evenement- los van de zeer verzorgde organisatie- ook het weer eens een keer goed geregeld was! Geen irritant berijpte ochtenden, of tandenknarsend mooie zonsopkomsten, maar perfect grauw en inspiratieloos druilweer. Precies waar elke natuurfotograaf voor zo' n weekend van droomt. Zo konden we de rust vinden om al onze inspiratie binnen op te doen.....
pixperience nxtlvl

….en die was ruimschoots aanwezig!

Roeselien Raimond – What Does the Fox Say?

Hoe ontzettend graag ik de lezing van Johannes Klapwijk ook had willen bijwonen, ik hem hem helaas moeten missen vanwege verplichtingen in de andere zaal. Op voor mij nog steeds raadselachtige wijze is het Daan, samenspannend met Johan van de Watering (nogmaals dank!) namelijk gelukt mij een podium op te krijgen. En alsof dat nog niet spannend genoeg was, was ook nog eens de eer aan mij om PixPerience NXT LVL af te trappen met mijn presentatie-primeur. Een lezing die wat mij betreft ging over authenticiteit binnen de fotografie, maar door anderen wel werd gezien als een lezing over vossenfotografie. 🙂 Aangezien ik als schrijver van dit artikeltje niet echt objectief mijn eigen prestaties kan beoordelen wil ik hier volstaan met een simpel: ‘Yes, I did it!’

Presentatie Roeselien Raimond - What Does the Fox Say
Presentatie Roeselien Raimond – What Does the Fox Say

Een kwestie van verbeelding – Ronald Hofmeester

Bevrijd van mijn eigen stress kon ik lekker genieten van de lezing van Ronald Hofmeester. Zijn fijne zachte en gevoelige beelden boden een zeer welkome rust. Als een heel kalm riviertje waar het publiek zich in mee kon laten voeren, heerlijk rustig wakker wordend. Ronald voorzag zijn publiek van een lesje selectief kijken en vertelde over zijn motivatie om te fotograferen. Niet de ambitie of zucht naar erkenning, maar puur de behoefte om gevoelens en belevenissen te verbeelden, dát is wat Ronald drijft en dat zie en voel je.

Presentatie Ronald Hofmeester - Een kwestie van verbeelding
Presentatie Ronald Hofmeester – Een kwestie van verbeelding

David Peskens Uit het hart – Het verhaal in de fotografie

David, helemaal uit het verre Limburg afgereisd, om ons te leren dat, als je NXT LVL wilt, je eigenlijk een stapje terug zal moeten doen. En met deze woorden had hij de spanning er al aardig in. In beeld en woord deelde David hoe hij zelf met een stap terug meer bij zichzelf en daarmee meer NXT LVL kwam en het mag duidelijk zijn (al is het alleen al om de mooie prijzen die hij won) dat Davids formule succesvol is! Zoals presentator Johan van de Watering opmerkte: bijzonder dat je op zo’n jonge leeftijd al zo’n indrukwekkende verzameling verhalen hebt en ook nog eens heel krachtig geïllustreerd!

Presentatie David Peskens Uit het hart – Het verhaal in de fotografie
Presentatie David Peskens Uit het hart – Het verhaal in de fotografie

Leon Baas The right moment

En dan eindelijk Leon. Een presentatie waar ik in het bijzonder naar uitkeek, want er zijn er maar weinigen die zo hun eigen fotografie hebben uitgevonden als Leon. Vooraf vertelde hij dat dat podium hem nog steeds een wat verhoogde hartslag opleverde. Niet dat het iets zal uitmaken: maar dit was zo niet nodig. Leon neemt je onmiddellijk mee in zijn verwondering over zijn prachtige mini-modellen. Met de juiste dosis humor, heel veel eigenheid en fantastisch beeld wist hij de zaal in no time compleet in te pakken. Zijn passie is al duidelijk, maar wordt nog voelbaarder als Leon deelt hoe hij zich voor zijn foto’s zelfs door mierenzuur laat onder spuiten. En natuurlijk fantastisch om zijn zelfgemaakte gadgets, zoals de beroemde glasvezelflitser en de speciale Leon-display-bril eens in het echt te mogen zien. En ik was vast niet de enige die 3 kwartier veel te kort vond…Leon, van mij had je de hele dag mogen praten!

Presentatie Leon Baas - The Right Moment
Presentatie Leon Baas – The Right Moment

Marco de Paauw Tot het gaatje en verder

De energie en het enthousiasme van Marco werkten aanstekelijk. Met veel bezieling deelt hij zijn persoonlijke NXT LVL ingrediënten en inderdaad…..precies zoals de introductietekst zegt: Na 45 minuten wil je maar één ding: zelf aan de slag om ‘the NXT LVL’ te behalen.
“Je moet niks. Het enige dat je moet is…genieten” En hiermee raakt Marco wel aardig de kern….

Presentatie Marco de Paauw - Tot het gaatje en verder
Presentatie Marco de Paauw – Tot het gaatje en verder

Theo Bosboom De kunst van het kijken

Na deze energieke wervelwind is de presentatie van Theo een baken van rust. Op een prettige, kalme manier deelt hij zijn proces en geeft ons inzicht in de kunst van het kijken. Bosanemonen, het Hallerbos, ijsvogels op een tak….foto’s die we heus allemaal mooi vinden, maar Theo toont op grappige wijze dat dit niet de weg naar NXT LVL is en laat zien hoe je door dichter bij jezelf te blijven je mogelijk wel kunt onderscheiden.

Presentatie Theo Bosboom - De kunst van het kijken
Presentatie Theo Bosboom – De kunst van het kijken

Bob Luijks Professioneel natuurfotograaf, een droombaan?

Bob Luijks geeft een interessant en leerzaam kijkje in zijn leven als professioneel natuurfotograaf. Nuttige tips voor wie dit ook ambieert, of misschien al is. Maar tevens een wijze raad voor degenen die gewoon lekker van hun hobby willen blijven genieten. Als professioneel natuurfotograaf heb je weliswaar veel meer tijd voor fotografie, wat erg prettig is, maar realiseer je dat er een groot contrast is tussen wat jij als fotograaf wilt (sfeer, mist, zacht ochtend licht) en wat een opdrachtgever vraagt (knalblauwe lucht, keihard middaglicht en mensen in beeld). Tel hierbij op dat je heel veel werkt voor relatief heel weinig geld… Dan moet je wel heel veel plezier in je vak hebben om dit te willen doen. En dat heeft Bob…..dat mag duidelijk zijn!

Presentatie Bob Luijks - Professioneel natuurfotograaf, een droombaan?
Presentatie Bob Luijks – Professioneel natuurfotograaf, een droombaan?

Melvin Redeker Oog in oog met orka’s en walvissen

Melvin opereert natuurlijk een beetje buiten het vaste natuurfotografiekringetje. Ik kende hem dan ook alleen maar van naam, met niet meer dan de vage associatie ‘iets met bergbeklimmen en orka’s’. Even heb ik getwijfeld, omdat ik de spreker in de andere zaal ook wel had willen zien, maar wat ben ik blij dat ik gegaan ben! Melvin vertelt dat zijn NXT LVL veel verder gaat dan mooie plaatjes maken. NXT LVL is voor hem bewustzijn creëren; op basisscholen laten zien dat een schone zee begint met een schoon schoolplein. En beleidsmakers laten zien dat de Noordzee geen levenloze bak modder is, maar een prachtig gebied, stampvol leven, dat gekoesterd en beschermd moet worden. Melvin vertelt hoe hij vanuit een hekel aan water, via oefenen in de badkuip en 5 jaar zeer gedegen voorbereiding, zijn project tot uitvoering heeft kunnen brengen en laat een zaal een stuk wijzer, maar vooral geraakt achter….. Fotografie met een boodschap…NXT LVL indeed!

Presentatie Melvin Redeker – Oog in oog met orka’s en walvissen

Andrea Gulickx Perceptie in perspectief

Inmiddels heb ik al vaker van Andrea’s presentaties mogen genieten en wist dus al een beetje wat ik kon verwachten. En hoewel ze die verwachtingen weer meer dan waar maakte, was het verre van voorspelbaar. De vaste ingrediënten als sfeer, emotie en abstractie waren uiteraard weer volop aanwezig, maar gelardeerd met nieuwe inzichten en verrassende nieuwe foto’s. Er zijn weinig fotografen die zo hun eigen koers varen als Andrea dat doet en dat blijft inspirerend. Andrea is iemand die altijd op zoek is naar het licht en met haar mooie beelden en verhalen weet ze zelfs de zon te laten schijnen in een donkere schouwburgzaal!

Presentatie Andrea Gulickx - Perceptie in perspectief
Presentatie Andrea Gulickx – Perceptie in perspectief

Marijn Heuts Wabi Sabi, de schoonheid van imperfectie

Zo creatief als Marijn in zijn fotografie en schrijven is….zo is hij ook op een podium. Geen braaf educatief praatje, over hoe je bepaalde foto’s maakt. En ook geen nuttige uiteenzetting over hoe zijn fotografie tot stand is gekomen. Nee, Marijn doet een poging de zaal wat Japans bij te brengen met zijn Wabi Sabi. Als zaalwacht is het mijn taak om zijn publiek naar binnen te begeleiden en een aanzienlijk deel lijkt in de veronderstelling een workshop Japanse Tuin-fotografie te gaan krijgen. Maar nee….dit gaat niet over siertuinen, maar over de kracht van de beperking. Over hoe nadelen om te buigen zijn naar voordelen, over ‘niet eeuwig, niet af, niet perfect’ en de schoonheid in de imperfectie.
Géén open deuren, geen kant en klare tips & tricks, geen simpel te volgen stappenplan. Net als bij Marijns foto’s en teksten word je gedwongen er echt even over na te denken, er de tijd voor te nemen en het tot je door te laten dringen. Maar neem je die moeite, dan heb je ook wat…iets dat ook nog lang na de presentatie stof tot denken geeft….

Presentatie Marijn Heuts - Wabi Sabi, de schoonheid van imperfectie
Presentatie Marijn Heuts – Wabi Sabi, de schoonheid van imperfectie

Marsel van Oosten Previsualisatie en het creatieve denkproces

Marsel van Oosten was al een begrip voordat ik überhaupt een camera oppakte, dus ik kon niet wachten om de verhalen achter al die intrigerende beelden te horen.
Zo’n creatief persoon, in staat om in deze tijd van visuele overvloed keer op keer op keer boven het maaiveld uit te blijven steken, met altijd weer even spectaculaire foto’s…. Daar moet magie achter zitten! En wat was ik benieuwd naar de formules van Tovenaar Marsel.
Het was dus wel even een klein beetje slikken toen Marsel gewoon een mens bleek, zonder punthoed en toverstaf. Een mens, die, net als wij moeite moet doen voor bijzondere beelden. En véél moeite. En veel voorbereidt en plant. Een persoon die een complete strategie ontwikkelt om beelden te kunnen maken die er nog niet zijn. Want dat is een zeer belangrijke drijfveer:
origineel beeld. Zorgvuldige schema’s, loeistrakke planning, zelf meegebrachte lichtbronnen, een zeer goed op hem ingespeelde vrouw en zijn Wawawawaho helpen hem het beeld in zijn hoofd werkelijkheid te maken. Heel bijzonder om een inkijkje te krijgen in zijn proces en verrassend om te zien dat zoveel controle kan leiden tot zulke creatieve toppers…… Voor mij persoonlijk zeker een nieuw inzicht!

Presentatie Marsel van Oosten - Previsualisatie en het creatieve denkproces
Presentatie Marsel van Oosten – Previsualisatie en het creatieve denkproces

Bas Meelker Verder gaan door terug te gaan

Een van ’s Neerlands bekendste landschapsfotografen ontneemt zijn publiek onmiddellijk een illusie: “Landschapsfotografie is 80% kennis en heeft weinig met talent te maken. Je kunt het gewoon leren”
Dit ter geruststelling van het publiek en daarmee erg aardig bedoeld, maar Bas….je doet hier jezelf toch een tikje mee te kort, als je het mij zou vragen.
Bas heeft inderdaad veel kennis, van compositie, van het weer en van de juiste locatie. En ja..het zijn goede beelden. Technisch goed uitgevoerd….goed gepland. Maar daar zijn er zoveel meer van en toch zijn het deze beelden die er temidden van zovele landschappen uitspringen. Dus Bas, die planning en die kennis, dat geef ik je allemaal na. Maar vergeet die personal touch niet, want die maakt toch echt (ook) jouw beeld!

Presentatie Bas Meelker - Verder gaan door terug te gaan
Presentatie Bas Meelker – Verder gaan door terug te gaan

Overige lezingen, waar ik helaas niet bij kon zijn:

 • Spannende macrofotografie – de registratie voorbij – Johannes Klapwijk
 • Visie verbeeld – Bart Heirweg
 • Fotobewerking in Lightroom – Piet van den Eynde
 • Bevroren Vleermuizen – Rollin Verlinde
 • Colors of Light – Ron ter Burg
 • Het strand, meer dan alleen zand – Jan en Mart Smit
 • Natuur als rode draad – Karl van Ginderdeuren
 • Geen geheimen – Michel Geven
 • Vlinderfotografie – Judith Borremans
 • Van klein tot grootJeffrey van Houten (invaller voor Henri van Vliet)

Boekpresentatie Prakrijkboek NXT LVL

Presentatie Praktijkboek NXT LVL
Presentatie Praktijkboek NXT LVL. Vlnr: Daan Schoonhoven, Arno ten Hoeve, Bob Luijks, Roeselien Raimond, Ernst Kremers, Theo Bosboom, Johan van de Watering, Paul van Hoof, Ton Döpp.

Prijsuitreiking Groene Camera

Daan Schoonhoven - prijsuitreiking Groene Camera
Daan Schoonhoven – prijsuitreiking Groene Camera
Pixperience Borrel
De borrel op zaterdag: een leuke gelegenheid om even bij te praten, nieuwe mensen te onmoeten of oude bekenden weer eens te spreken.

En nu maar hopen dat het snel echt lente wordt en we allemaal aan de slag kunnen met de inspiratie, opgedaan uit al die prachtige lezingen!

4 reacties

 1. Ik was afgelopen zaterdag met vrouw lief op de Pi beurs. Volgend jaar gaan we proberen op de pix experience te zijn. We hebben volgens mij best veel moois gemist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

 1. Ik was afgelopen zaterdag met vrouw lief op de Pi beurs. Volgend jaar gaan we proberen op de pix experience te zijn. We hebben volgens mij best veel moois gemist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: