Menu

Onderdeel van Pixfactory

The Big 5 in Kenia: Ol Pejeta & Meru

Velen kennen Kenia omwille van de vlaktes van de Masai Mara en de trek van de gnoes. Of van de vanuit Nairobi of Mombasa makkelijk bereikbare parken van Amboseli of Tsavo. Als je in deze reservaten rondrijdt, zie je zeker ook andere voertuigen. Hier ben je niet alleen, iedereen weet immers dat het er mooi is.
big 5
Perplexe buffels in Meru. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Maar begeef je je van het standaard safariparcours in Kenia af, dan kan je nog lekker alleen genieten van de Afrikaanse natuur. Onbekend, maar zeker niet onbemind, liggen de reservaten van Ol Pejeta, Solio en Meru op de route van het meer bekende, maar minder bezochte Samburu. Als je deze reisweg volgt, heb je alvast een heel grote kans om The Big 5 (zelfs meermaals) te kunnen spotten. En vaak in een heel intieme ervaring.

Dag 1

Na het ontbijt vertrekken we uit Nairobi. Lang voor lunchtijd bereiken we Ol Pejeta, een natuurreservaat dat bekend staat als sanctuarium voor neushoorns en chimpansees, en verder zeer dicht bevolkt wordt door gazelles, buffels, leeuwen, olifanten, jakhalzen en dies meer. Het tentenkamp waar we verblijven ligt aan een grote waterpoel. Meteen kijken we onze ogen uit. Zebra’s, buffels, impala’s, zwarte neushoorns, knobbelzwijnen, reigers en kroonkraanvogels lessen er samen hun dorst. Hier kan je je als fotograaf een hele dag vermaken. Bovendien vliegen er allerhande kleurrijke vogels door het kamp en worden we tijdens de lunch aangestaard door een hongerige maraboe. Dit is een veelbelovende start van de safari.

big 5
Kroonkraanvogel en zebra’s bij de waterpoel in het kamp in Ol Pejeta. Fotograaf: Ingrid Vekemans

In de late middag vertrekken we op onze eerste safari. In de verte beweegt zich een kudde olifanten door de vlakte. De derde van de Big 5 kunnen we dus al na een halve dag van de bucketlist schrappen. Verderop kampen twee buffels om de dominantie. Het stof dat ze veroorzaken, onttrekt ze af en toe aan ons zicht. Uiteindelijk druipt de verliezer ongedeerd af. De avond valt en we keren terug naar het kamp. Impala’s en Grant’s gazelles kijken ons met hun grote ogen na.
En na het avondeten komt de zalige nacht: in het comfortabele bed, van de natuur gescheiden door een stuk canvas, liggen luisteren naar de geluiden van de nacht… naar een oorverdovend gezang van krekels, dat hier en daar wordt verstoord door de roep van een hyena, de waarschuwingsblaf van een baviaan, het gebrul van een leeuw…. Een rustgevender slaaplied is niet denkbaar.

Driekleurige glansspreeuw in het tentenkamp in Ol Pejeta.
Driekleurige glansspreeuw in het tentenkamp in Ol Pejeta. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 2

De volgende ochtend bezoeken we het chimpansee-sanctuarium. De chimpansees wonen op een eiland, door de Ewaso Nyirorivier gescheiden van het pad waar wij ons op begeven en van waaraf we ze in hun natuurlijke doen en laten kunnen fotograferen. Er wordt uitgebreid gevlooid, gevochten en geposeerd voor de camera. Af en toe leg ik even de camera neer om gewoon naar ze te kijken. Zo fascinerend is het om deze met ons zo overduidelijk verwante wezens met elkaar te zien communiceren. Een heerlijke ervaring…

Chimpansee in Ol Pejeta
Chimpansee in Ol Pejeta. Fotograaf: Ingrid Vekemans

In de late namiddag gaan we op zoek naar de luipaard, wiens sporen we vanochtend na het chimpanseebezoek gevolgd hadden. Vanochtend hadden we niet het geluk hem te mogen vinden, vanavond helaas ook niet. Zijn voorkeur voor dicht struikgewas en zijn goede camouflage spelen niet in ons voordeel. Gelukkig zien we in het laatste avondlicht een mooie leeuwin vrij op de vlakte liggen. Nummer vier van de Big Five gespot en vastgelegd: check!

big 5
Leeuwin in het laatste avondlicht in Ol Pejeta. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 3

De volgende ochtend vertrekken we uit Ol Pejeta. We willen immers tegen lunchtijd in Meru zijn, maar dat geeft ons nog enkele uurtjes de tijd om in Ol Pejeta rond te rijden. Jakhalzen en hyena’s zijn nog actief en een knobbelzwijntje loopt parmantig aan de auto voorbij, kop in de lucht alsof hij over de catwalk loopt. Het hoeven niet altijd de grote dieren te zijn die de fotograaf het meeste plezier verschaffen.

Knobbelzwijntje op de catwalk in Ol Pejeta.
Knobbelzwijntje op de catwalk in Ol Pejeta. Fotograaf: Ingrid Vekemans

‘s Middags komen we aan in ons nieuwe tentenkamp in Meru National Park. Meru is bekend voor zijn variëteit aan ecosystemen – van doornig struikgewas over open grasland naar door palmen omringde rivieren en moerassen. Het park barst van het wild, en ook hier zijn de Big 5 weer aanwezig, naast tientallen andere soorten zoogdieren. Het park telt ook meer dan 400 gerapporteerde vogelsoorten. Veel om naar uit te kijken, dus!
Onze namiddagsafari is heerlijk. Waar we in Ol Pejeta nog hier en daar een ander voertuig zagen, zien we hier letterlijk niemand. De dieren kijken ons dan ook vaak vol verbazing aan. De rust is hier overweldigend. Dit is een echt stuk ongerept Afrika!

Dag 4

Vandaag is weer een succesvolle dag. Olifanten grazen rustig bij zonsopgang. Even later zien we girafgazelles die op hun achterste poten staand hun voedsel zoeken in de struiken. Kudu’s lopen schuchter van ons weg. Zwarte en witte neushoorns wijken niet van de zijde van hun jongen.

Nieuwsgierige serval in Meru NP.
Nieuwsgierige serval in Meru NP. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Plots steekt een serval de weg over. Een kleine kat zien in Afrika is altijd een evenement. Het is al moeilijk een leeuw te ontwaren in het lange gras, laat staan een soortgenoot van een kleiner formaat. We rijden zachtjes naar de plek toe waar we de serval in het gras zagen verdwijnen. Na een tijdje zien we beweging. Twee oogjes staren ons van achter een graspol intens aan. Deze serval heeft duidelijk nog niet veel voertuigen gezien. Minutenlang kijken we naar elkaar. Zodra de serval schijnt besloten te hebben dat dat metalen ding met al dat camerageklik geen bedreiging vormt, komt hij van achter de graspol tevoorschijn en negeert hij ons volledig. Hij gaat verder met zijn routine. Loopt naar het water, kijkt wat in het rond, en gaat dan naast het water neerliggen. Een unieke ervaring, waarbij we weer het privilege hebben deze voor ons alleen te hebben.

big 5
Ontspannen serval in Meru. Fotograaf: Ingrid Vekemans

In het kamp leiden honingzuigers en ijsvogeltjes ons af van onze lunch. De vuurlibellen die het zwembad bezoeken, doen je dan weer wensen dat je die macrolens toch maar had meegebracht.
Tijdens de namiddag game drive wedijveren de dieren weer om onze aandacht. Bavianen, meerkatten, giraffen, jakhalzen, zebra’s, vorkstaartscharrelaars, zanghaviken, reuzenreigers,… het gamma is enorm. Een hongerige leeuwin duikt op uit het struikgewas en begint een oryx in de verte te besluipen. We wachten en wachten, langzaam kruipt ze van graspol naar struik naar boom. Bijna is ze bij de oryx, maar die ruikt onraad en rent snel weg. De afstand is te groot voor de verzwakte leeuwin en ze zet de achtervolging niet in. Hopelijk helpt de duisternis haar vannacht om toch nog een prooi vast te krijgen.

big 5
Hongerige leeuwin op jacht in Meru. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 5

Een prachtige zonsopgang leidt de dag goed in. We rijden voorbij een boom waar we een half opgevreten zebrakarkas in zien hangen. Vreemd, dat hing er gisterenavond zeker niet. Het loont de moeite hier even te wachten en te observeren of we de schuldige kunnen vinden. En ja hoor, plots piept er een kopje van achter de boom vandaan. De luipaard (bucketlist nummer 5!) is even nieuwsgierig naar ons als wij naar hem. We blijven bij hem tot hij ons gewend raakt en de boom inklimt om verder van zijn maaltijd te genieten.

big 5
Luipaard met prooi in Meru. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Andere hoogtepunten vandaag zijn de wel heel dichtbije ontmoeting met een Somalische struisvogel en de krokodillen en nijlpaarden in de verschillende rivieren.
De Somalische struisvogel is een kleurrijke struisvogelsoort. Vooral in de paringsperiode kleuren hals en dijen van het mannetje mooi blauw, terwijl bek en schenen felrood worden. De regio van Meru en Samburu huisvesten enkele diersoorten die je (haast) alleen hier kunt zien. Het gaat niet alleen om de Somalische struisvogel, maar ook om de donkere Somalische giraf, de elegante girafgazelle, de fijngestreepte Grévy-zebra, de felle gierparelhoen en de stoere Beisa-oryx.

Somalische struisvogel in Meru.
Somalische struisvogel in Meru. Fotograaf: Ingrid Vekemans

‘s Avonds brengen we uitgebreid bezoek aan de nijlpaarden die – nu het heetste van de dag voorbij is – meer boven water komen en interactiever worden. Vanuit een laag standpunt kunnen we mooie beelden maken. Moe maar voldaan keren we naar het kamp terug voor een lekker diner en een verkwikkende nachtrust.

In het tweede deel van dit reisverslag reizen we verder door Kenia naar Samburu en Solio.

6 reacties

  1. Dag Ingrid,
    Wat een mooi verhaal en wat voor prachtige foto’s heb je gemaakt!!! Ik kijk al uit naar de volgende reis. Met jou reizen is gegarandeerd succesvol. Top beleving!!!

  2. Weer een mooi artikel dat iedereen uitnodigt om ook eens naar Afrika af te zakken. Ik kan het alléén maar aanraden. Het spotten / fotograferen van de “Big 5” mag echter zeker géén obsessie zijn. Er zijn genoeg andere mooie dieren om te fotograferen (ik vind o.a. de hyena en de jakhals zeker de moeite om te fotograferen, om nog niet over de talrijke mooie vogels te spreken).
    Ook weer fantastisch mooie en buitengewone (letterlijk buiten het gewone) foto’s zoals we van jou gewoon zijn, ik kan er alléén maar bewondering voor hebben …

    1. Dank voor je mooie bericht, Herwig. Het spotten van de “Big 5” mag inderdaad geen obsessie zijn, er is zoveel ander moois te zien (dat mag hopelijk uit bovenstaande foto en artikel duidelijk zijn) , maar dit is wel dè reis bij uitstek waar de kans het grootst is om ze toch alle 5 te zien. Maar je mag je daar niet op fixeren want dan rijd je gewoon aan zoveel moois voorbij. Dat doen we dus niet. En ja, jakhals en hyena zijn ook zeer interessante dieren om te fotograferen en te observeren.
      Nogmaals dank voor je bericht en hartelijke groet
      Ingrid.

  3. Hallo Ingrid, spannend verslag…ik kijk nu al nieuwsgierig uit naar het vervolg. Lijkt me een prachtige ervaring, zo’n safari. Zeker als je daar ‘in alle rust’ van kan genieten!
    Groet, Erik

    1. Dank je Erik. Het is en blijft inderdaad prachtig. Ik ga nu al zolang naar Afrika op safari en ik blijf dat WOW-gevoel hebben. Telkens weer zie je iets nieuws of maak je dieren in andere omstandigheden mee, met andere interacties of conflicten… en als je er dan in alle rust, zoals je zegt, getuige van mag zijn, is dat onvergetelijk.. Ik hoop dat je ook van het vervolg geniet 🙂

      Vriendelijke groet, Ingrid.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Dag Ingrid,
    Wat een mooi verhaal en wat voor prachtige foto’s heb je gemaakt!!! Ik kijk al uit naar de volgende reis. Met jou reizen is gegarandeerd succesvol. Top beleving!!!

  2. Weer een mooi artikel dat iedereen uitnodigt om ook eens naar Afrika af te zakken. Ik kan het alléén maar aanraden. Het spotten / fotograferen van de “Big 5” mag echter zeker géén obsessie zijn. Er zijn genoeg andere mooie dieren om te fotograferen (ik vind o.a. de hyena en de jakhals zeker de moeite om te fotograferen, om nog niet over de talrijke mooie vogels te spreken).
    Ook weer fantastisch mooie en buitengewone (letterlijk buiten het gewone) foto’s zoals we van jou gewoon zijn, ik kan er alléén maar bewondering voor hebben …

    1. Dank voor je mooie bericht, Herwig. Het spotten van de “Big 5” mag inderdaad geen obsessie zijn, er is zoveel ander moois te zien (dat mag hopelijk uit bovenstaande foto en artikel duidelijk zijn) , maar dit is wel dè reis bij uitstek waar de kans het grootst is om ze toch alle 5 te zien. Maar je mag je daar niet op fixeren want dan rijd je gewoon aan zoveel moois voorbij. Dat doen we dus niet. En ja, jakhals en hyena zijn ook zeer interessante dieren om te fotograferen en te observeren.
      Nogmaals dank voor je bericht en hartelijke groet
      Ingrid.

  3. Hallo Ingrid, spannend verslag…ik kijk nu al nieuwsgierig uit naar het vervolg. Lijkt me een prachtige ervaring, zo’n safari. Zeker als je daar ‘in alle rust’ van kan genieten!
    Groet, Erik

    1. Dank je Erik. Het is en blijft inderdaad prachtig. Ik ga nu al zolang naar Afrika op safari en ik blijf dat WOW-gevoel hebben. Telkens weer zie je iets nieuws of maak je dieren in andere omstandigheden mee, met andere interacties of conflicten… en als je er dan in alle rust, zoals je zegt, getuige van mag zijn, is dat onvergetelijk.. Ik hoop dat je ook van het vervolg geniet 🙂

      Vriendelijke groet, Ingrid.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: