The big 5 in Kenia: Samburu & Solio

Na ons bezoek aan het natuurreservaat Ol Pejeta en Nationaal Park Meru zetten we onze reis door Kenia voort naar het meer bekende, maar minder bezochte Samburu en naar het Solio Game Reserve, een privé-natuurreservaat, dat zich inzet voor de bescherming van de zwarte neushoorn.
big 5
Jachtluipaard op de uitkijk in Samburu. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 6

Na het ontbijt in Meru vertrekken we naar Samburu. Een rit van enkele uurtjes brengt ons ruim voor de lunch tot in ons nieuwe kamp. Samburu National Reserve wordt gekenmerkt door een droog, rots- en heuvelachtig landschap waarin acaciabomen een extra Afrikaanse toets geven. De Ewaso Nyirorivier is de groene levensader van het anders dorre gebied, waar dieren hun dorst komen lessen en veel roofdieren hun kans afwachten.
We verblijven in een luxe tentenkamp midden in het reservaat, met uitzicht op de Ewaso Nyirorivier en zijn talrijke bezoekers, die vaak zeer dicht bij de tenten komen. De omgeving en de rivier stralen een grote mate van rust en sereniteit uit. We lunchen in het kamp, genieten van het mooie uitzicht en in de late namiddag vertrekken we voor onze eerste safari in dit gebied.

Big 5
Leeuwenwelp in Samburu. Fotograaf: Ingrid Vekemans

We ontmoeten een moederleeuwin met twee welpjes. Onder het waakzame oog van moeder komen de welpjes dichterbij ons voertuig. Ze spelen en rollebollen in het zand en we wachten het moment van oogcontact af. Enkel de vallende nacht kan ons van dit schitterende trio wegrukken.
Na het heerlijke avondeten, trekken we ons terug in het comfort van onze tent. Ik slaap bewust met de tentflappen omhoog, zodat ik eventueel kan gaan kijken indien ik wat hoor. Tevergeefs. De krekels zingen hun slaaplied en het enige wat ik uren later hoor, is de wekker.

Dag 7

We gaan alweer voor zonsopgang op pad in de hoop nog wat actieve roofdieren te zien. Plots zien we een luipaard in een kale boom liggen. Mooi zo. Ze ligt goed vrij, dus fotograferen gaat goed. In Samburu wordt het echter snel warm en we weten dat de luipaard op een bepaald moment de boom zal verlaten om beschutting te gaan zoeken voor de zon. Prima. Daar wachten we met plezier op.

Big 5
Het moment waarop we stonden te wachten in Samburu. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Enkele andere voertuigen naderen ons, nemen een foto van de luipaard en vertrekken weer. Het is immers ontbijttijd in de kampen. Wij hebben echter ons ontbijtpakket bij ons en kunnen rustig wachten op actie. Uiteindelijk gebeurt wat we verwacht hadden en de luipaard klautert naar beneden. De instellingen staan klaar dus de foto is snel gemaakt. Het mooie dier verleent ons nog een extra gunst. Als schuilplekje voor de zon kiest ze vlakbij ons voertuig een struik waar het zonlicht mooi gefilterd doorheen valt. De mooie dame kijkt nog even in de lens en we zijn weer tevreden.

Big 5
Luipaard poseert in gefliterd licht in Samburu. Fotograaf: Ingrid Vekemans

‘s Avonds rijden we rond in het territorium van een jachtluipaard. We hopen op een glimp en ja hoor, daar zien we in de verte een cheetah stappen, stoppen, rondkijken… deze rover is op jacht! Jachtluipaarden verkiezen een uitkijkpunt, om zo een beter zicht te hebben op een mogelijke prooi. We kijken in de richting waar de cheetah heen lijkt te gaan en zien daar een omvergevallen boomstronk liggen. Dat is zowat het enige uitkijkpunt dat hij zou kunnen gebruiken. We rijden er alvast naartoe en wachten hem op. En wat gebeuren moet, gebeurt. In het zachte avondlicht springt de cheetah bovenop de boomstam en overschouwt de omgeving. Samburu is ons gunstig gezind.

Dag 8

‘s Ochtends ontdekken we een troep leeuwen die de laatste restjes van een impalabuit aan het verdelen is. Nu ja, verdelen… er wordt gegromd, getrokken en gevochten – de buit had duidelijk groter mogen zijn voor deze familie. Het mannetje van de groep trekt weg, op zoek naar een nieuwe buit. We proberen in te schatten waar hij heengaat met de bedoeling om hem op te wachten om zo een frontaal shot te kunnen maken van een stappende leeuw vanuit laag standpunt mét oogcontact. Zo komt de leeuw zo indrukwekkend over op de foto als dat hij in realiteit is.

Big 5
Leeuw in Samburu. Fotograaf: Ingrid Vekemans

We hebben deze ‘procedure’ enkele keren moeten herhalen voor het lukte. Soms was ons standpunt te hoog, soms keek hij niet in de lens of veranderde hij van koers voor hij bij ons voertuig kwam. Maar uiteindelijk is het toch gelukt, net voor hij voorgoed uit ons zicht verdween.
Roofdieren alom dus, maar er is zoveel meer te zien in Samburu. Olifanten, impala’s, girafgazellen, oryxen, struisvogels, jakhalzen, giraffen, nijlpaarden, vogels, vogels, vogels… noem maar op. Vervelen doe je je hier niet.

Big 5
Olifantje onderzoekt eigen slurf in Samburu. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 9

Na een laatste succesvolle ochtendsafari, rijden we weer richting Nairobi, waar we halverwege stoppen in de regio van Mount Kenya en de Aberdares.
We logeren in een rustieke lodge, gelegen in prachtige tuinen waar de vele bloemen een grote hoeveelheid vogels aantrekken. De middag wordt besteed aan het fotograferen van de vele vogels, maar ook van de giraffen, impala’s en knobbelzwijnen die de tuin een bezoek brengen.
Dit is helaas de laatste avond van deze reis, maar er is nog één goed vooruitzicht voor morgen: Solio!

Big 5
Somalische giraf in Samburu. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 10

Bij het krieken van de ochtend bevinden we ons in Solio Game Reserve, een privé-natuurreservaat, dat zich inzet voor de bescherming van de zwarte neushoorn. Ondertussen telt het park meer dan 100 zwarte neushoorns, maar ook heeft het ’s werelds grootste populatie aan witte neushoorns. Daarnaast wordt het park bewoond door leeuwen, jachtluipaarden, luipaarden, giraffen, allerhande antilopen, buffels, hyena’s, zebra’s, knobbelzwijnen en uiteraard een groot aantal vogelsoorten.

Big 5
Bloederig gevecht tussen witte neushoorns in Solio. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Het hoogtepunt van de ochtend is wel het moment waarop we twee witte neushoorns tegenover elkaar zien staan. Bekend als sociale dieren, verrast het ons wanneer deze twee elkaar plots aanvliegen. Het gaat er heftig aan toe. Eén neushoorn heeft een korte, afgebroken hoorn, de andere een immens lange hoorn. Het is duidelijk wie hier aan de winnende hand is. De neushoorn met de lange hoorn beukt onverbiddelijk op de andere in. Deze raakt meer en meer gewond en bloedt op verschillende plaatsen. Soms rent hij weg, maar de andere rent er verbeten achteraan om dan weer keihard te beginnen vechten. De strijd lijkt wel een eeuwigheid te duren. Er komt enkel een einde aan wanneer de neushoorn met de korte hoorn de kop buigt en de oren platlegt, een signaal voor de andere dat hij de winnaar is. Het geschil is beslecht en de overwinnaar stapt rustig uit het strijdperk weg. Verbluft blijven we achter en kijken om ons heen… niemand in de wijde omtrek. Gelukkig zijn er de foto’s als bewijsmateriaal!

Big 5
Leeuwenwelp tussen moeder en vader in Solio. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Alsof dat nog niet genoeg is, komen we een grote troep leeuwen tegen die zich vlakbij ons voertuig neerleggen. Een welpje zoekt bescherming tussen moeder en vader en kijkt schuw in mijn lens. Dit wordt het laatste beeld van deze onvergetelijke reis vol intieme ontmoetingen met het wild zoals het hier is… ongerept.

Lees hier het eerste deel van dit verslag van deze indrukwekkende reis langs een aantal van de mooiste gebieden in Kenia.

9 reacties

  1. Weer een zeer uitnodigend verslag van één van je vele (foto)trips, met eens te meer uitzonderlijk mooie foto’s.
    Spijtig dat deze website géén toegang geeft tot de Exif van je foto’s, of ze ergens onderaan de foto vermeldt.
    Na het bijwonen van één van je interessante seminaries probeer ik nu ook de dieren op een andere manier te fotograferen, soms lukt het me , soms ook niet … maar jouw topniveau kan ik alléén maar proberen na te streven. Toch blijven ze zeker een inspiratiebron voor velen onder ons.

    1. Dag Herwig, wederom bedankt 🙂 – ik denk inderdaad niet dat het in de rubriek Reisverslagen de bedoeling is de exif te vermelden. Zo uit het hoofd kan ik je vertellen dat de meeste van bovenstaande foto’s gemaakt zijn met de Nikon D810, op 500mm en f/4. Het jachtluipaard is met 300mm f/2,8 gemaakt en voor de neushoorns had ik f/5 gebruikt.
      Vriendelijke groeten, Ingrid.

      1. Bedankt.
        Ik heb de info al eerder meegekregen tijdens één van je seminaries, maar hetvzou voor de fotografenonder ons iinteressant zijn om de Exif meevte krijgen. Dat is natuurlijk niet jouw fout, dat weet ik. Maar toch een hint aan de webmaster. ?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

  1. Weer een zeer uitnodigend verslag van één van je vele (foto)trips, met eens te meer uitzonderlijk mooie foto’s.
    Spijtig dat deze website géén toegang geeft tot de Exif van je foto’s, of ze ergens onderaan de foto vermeldt.
    Na het bijwonen van één van je interessante seminaries probeer ik nu ook de dieren op een andere manier te fotograferen, soms lukt het me , soms ook niet … maar jouw topniveau kan ik alléén maar proberen na te streven. Toch blijven ze zeker een inspiratiebron voor velen onder ons.

    1. Dag Herwig, wederom bedankt 🙂 – ik denk inderdaad niet dat het in de rubriek Reisverslagen de bedoeling is de exif te vermelden. Zo uit het hoofd kan ik je vertellen dat de meeste van bovenstaande foto’s gemaakt zijn met de Nikon D810, op 500mm en f/4. Het jachtluipaard is met 300mm f/2,8 gemaakt en voor de neushoorns had ik f/5 gebruikt.
      Vriendelijke groeten, Ingrid.

      1. Bedankt.
        Ik heb de info al eerder meegekregen tijdens één van je seminaries, maar hetvzou voor de fotografenonder ons iinteressant zijn om de Exif meevte krijgen. Dat is natuurlijk niet jouw fout, dat weet ik. Maar toch een hint aan de webmaster. ?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: