Menu

Onderdeel van Pixfactory

The making of: de winnende foto van de Groene Camera

Al sinds een jaar of 15 verheug ik mij elk najaar op de eerste herfststormen in combinatie met springvloed. Ik woon in het noordoosten van Friesland en de waddenkust ligt vlakbij. Op dergelijke stormachtige dagen gebeurt het regelmatig dat de kwelders langs de kust overstromen en de vele dieren, die de kwelders als leefgebied hebben, zich al zwemmend uit de voeten proberen te maken om het wassende water te overleven.
Veldmuisjes schuilend voor de storm, de winnende foto van de Groene Camera 2022.
Veldmuisjes schuilend voor de storm, de winnende foto van de Groene Camera 2022. Fotograaf: Marcel van Kammen

Deze combinatie van springvloed en noordwesterstorm gebeurt niet jaarlijks, dus de omstandigheden moeten voor mij als fotograaf helemaal meezitten: het tijdstip waarop het vloed wordt moet overdag zijn en bij voorkeur moet er niet teveel regenwater naar beneden komen tijdens de paar uurtjes tijd die ik heb om dit fenomeen vast te leggen.

Ik probeer altijd de omgeving mee te nemen wanneer ik tijdens deze stormen aan het fotograferen ben, zodat de zware elementen duidelijk een rol spelen in de foto. Dit is met windkracht 9 of 10 nog een lastige opgave, omdat het vrijwel ondoenlijk is om de lens stil te houden. Regelmatig parkeer ik mijn auto in de wind, zodat ik naast de auto in relatieve luwte kan liggen te fotograferen.

Op de dag dat ik deze Veldmuizen fotografeerde was het relatief rustig: het was de 3e storm van het seizoen en het grootste gedeelte van de op de kwelders aanwezige muizen hadden de vorige stormen niet overleefd. Toch trof ik nog een flink aantal veldmuizen die door het wassende water zwommen en het voor elkaar kregen om de relatieve veilige pier van Holwerd te bereiken. De diertjes proberen hier meteen zoveel mogelijk beschutting te vinden. Dit kan bestaan uit een kleine graspol of een iets opstekend randje van een paar stenen.

Intiem tafereel

Op een gegeven moment zag ik een drietal muizen die beschutting en warmte bij elkaar zochten op het asfalt van de weg. De omgeving nodigde hierbij niet meteen uit tot een foto waarin die omgeving een belangrijke rol moest spelen. Toen ik ze vanuit de auto zag zitten, viel mij meteen het middelste muisje op: hij had zich warm en veilig tussen zijn 2 soortgenoten gepropt. Juist dit intieme tafereel vertelt al een heel verhaal, waarbij omgeving eigenlijk alleen maar zou afleiden.

Ik besloot voorzichtig uit de auto te gaan en plat op de grond te gaan liggen. De wind gierde onder de auto door en ik had veel moeite om de lens stil te kunnen houden. Ik besloot met een kleine telelens te fotograferen, zodat de volle focus op de kop van het middelste muisje zou komen te liggen. Technisch een heel simpele foto, qua compositie ook niks spannends maar de expressie op het gezicht van de muis maakte deze foto voor mij meteen al een topfoto. Terwijl ik daar lag dacht ik al: dit is een hele bijzondere.

Dezelfde muisjes, op een andere manier benaderd levert niet hetzelfde gevoel op als de winnende foto.
Dezelfde muisjes, op een andere manier benaderd levert niet hetzelfde gevoel op als de winnende foto. Fotograaf: Marcel van Kammen

Voor het idee heb ik ook nog een foto vanaf de andere kant gemaakt, waarbij je de buitenste muisjes recht in het gezicht kunt kijken. Deze foto roept nog geen 10% van het gevoel op als de foto waarmee ik uiteindelijk de Groene Camera heb gewonnen. Een klein verschil in standpunt of een foto net vanaf een andere kant maken kan echt een gigantisch verschil opleveren en dat werd bij deze foto’s heel erg duidelijk. Een foto hoeft ook niet alleen te bestaan uit technische of creatieve hoogstandjes: het gaat om het verhaal en het gevoel die een foto oproept.

 


Wil jij ook kans maken om de Groene Camera te winnen? De inschrijvingen voor de Groene Camera 2023 zijn geopend.

De Groene Camera is dé fotowedstrijd voor natuurfotografen uit Nederland en België. Doe mee en stuur je foto’s in voor één of meer van de drie verschillende onderdelen: Natuurfotograaf van het jaar, Natuurfoto van het jaar of Natuurtalent van het jaar. Maak kans op één van de cheques uit het prijzenpakket t.w.v. € 15.000,- en op expositie van jouw foto in het Museon-Omniversum.

 

11 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

11 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: