HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Thema de footprint van de natuurfotograaf

Duurzaamheid en footprint (of ecologische voetafdruk) zijn termen die we steeds vaker tegenkomen in het dagelijks leven, niet alleen als thema’s tijdens verkiezingen of een kabinetsformatie, maar ook als we een krop sla kopen of een vakantie boeken.

footprint

Maar wat houdt dat nu feitelijk in, je eigen ecologische voetafdruk? Het blijkt een heel wat minder vaag gegeven te zijn dan je misschien zou denken. Met een simpele test kun je in een paar minuten meten hoe groot jouw voetafdruk is.

Natuurfotografen hebben over het algemeen “iets met de natuur”, de meeste zullen zichzelf als natuurliefhebber typeren of zelfs als natuurbeschermers. Maar in hoeverre is onze ogenschijnlijk onschuldige hobby te verantwoorden als het gaat om je footprint? Is ecotoerisme bijvoorbeeld nu wel of niet duurzaam als je van je vlucht naar die eco-lodge de CO2-uitstoot ‘compenseert’? Bestaan er ook duurzame fotografieproducten? Kan natuurfotografie een bijdrage leveren aan het terugdringen van onze gezamenlijke veel te grote footprint?

De komende tijd zullen we aan dergelijke vragen binnen dit thema aandacht besteden.

footprint
Smeulende bergen afval aan de rand van de Donaudelta. De meeste (eco-)toeristen zullen de andere kant op fotograferen waar een leuke broedkolonie van bijeneters zit. Fotograaf: Jaap Schelvis

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door mdebeer op 1 april 2017 om 16:10

    Gaaf idee om dat te gaan doen! Ik ben benieuwd!

  2. Ha Jaap,
    Goed idee, ik had ook plannen in die richting ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *