HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Theo Bosboom wint Fred Hazelhoff Portfolio Award

Storm selfie. Fotograaf: Theo Bosboom

Afgelopen weekend werd in Ede de uitslag bekend gemaakt van de Nature Photographer of the Year fotowedstrijd. Een bijzonder onderdeel van deze wedstrijd is de uitreiking van de Fred Hazelhoff Portfolio Award. Zoals de naam al aangeeft, gaat het hier niet om een losse foto, maar een samenhangende serie. Waar we Theo Bosboom vooral kennen van de grafische beelden, laat hij met het portfolio een hele andere kant van de fotografie zien, namelijk het massatoerisme. Of dat altijd een gewenste ontwikkeling is… Theo vertelt het er het volgende over:

Met deze fotoserie van toeristen die foto’s van zichzelf en van elkaar maken, wil ik laten zien hoe IJsland is veranderd als een bestemming voor serieuze natuurliefhebbers naar een land met massatoerisme, hoog op de bucketlist van miljoenen mensen. IJsland heeft de afgelopen jaren een explosieve groei van het aantal toeristen gekend. Naast de duidelijke economische voordelen brengt de groei ook enkele grote uitdagingen met zich mee op het gebied van logistiek, veiligheid en milieu.

De komst van het massatoerisme op IJsland heeft ook de manier veranderd waarop het eiland en zijn spectaculaire natuur worden gefotografeerd. Waar voorheen de spectaculaire natuur zelf werd gefotografeerd door doorgewinterde natuurliefhebbers en serieuze landschapsfotografen, vormen de natuurlijke wonderen van IJsland tegenwoordig vooral een coole achtergrond voor selfies en foto’s die toeristen van elkaar nemen. IJsland is een plaats geworden waar je moet zijn geweest en – daar eenmaal geweest – aan de wereld moet worden getoond. De mensen op de foto’s lijken vaak meer aandacht te besteden aan zichzelf dan aan de overweldigende schoonheid van de natuur om hen heen.

De inleidende foto van dit artikel is genomen tijdens een storm op het beruchte Reynisdrangar-strand bij Vik. De vrouw leek zich hier totaal niet bewust van de mogelijke gevaren van de oceaan. De fotoserie werd vorig jaar gemaakt tijdens een reis die ik speciaal voor dit thema maakte. Ik stapte uit mijn comfortzone en bezocht de drukste plaatsen in het zuiden van IJsland om toeristen te observeren en te fotograferen.

De veranderingen op IJsland – die op veel meer plaatsen voorkomen – hebben mij aan het denken gezet over mijn eigen rol als landschaps- en natuurfotograaf. Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat ik met mijn foto’s, presentaties en boek ‘IJsland Puur’ heel veel mensen heb geïnspireerd om zelf naar IJsland te gaan. Bovendien begeleid ik al verschillende jaren tochten naar IJsland voor Nordic Vision. Door de recente ontwikkelingen vraag ik me af of ik voorzichtiger moet zijn met het delen van locaties en daarmee anderen promoot om naar dezelfde plek te komen.

Het volledige winnende portfolio vind je hier onderaan de pagina.

Fred Hazelhoff Portfolio Award
Studio basalt. Fotograaf: Theo Bosboom,
The lupine dream. Fotograaf: Theo Bosboom
Shop with a view. Fotograaf: Theo Bosboom

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *