Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tien accessoires voor creatieve macrofotografie

Pinksterbloemen
Weet jij welke accessoires gebruikt zijn bij het maken van deze macrofoto? En welke accessoires voor creatieve macrofotografie vind jij onmisbaar? Fotograaf: Jody Zweserijn

Het is dé tijd van de voorjaarsbloeiers. Veel van ons natuurfotografen trekken hiervoor nu de bossen en de velden in. Op zich is een bloemetje fotograferen niet zo moeilijk. Camera ervoor en klik. Maar als je meer creativiteit wilt toevoegen aan je foto, dan moet je misschien hiervoor een extra hulpmiddel inzetten. Hieronder vind je tien accessoires die je helpen bij creatieve macrofotografie.

 1. Macrolens, zoomlens of standaardlens met voorzetlens
  Met deze lenzen kun je spelen met scherptediepte. Met een macrolens kun je wat dichter op je onderwerp komen. Met een zoomlens haal je het onderwerp van afstand dichterbij. Met een voorzetlens maak je van een standaardlens een macrolens.
 2. Rijstzak
  Bij voorjaarsbloeiers fotografeer je meestal heel dicht bij de grond. Een rijstzak is heel prettig om onder je camera te leggen. De rijstzak houdt je camera stabiel. En je kunt je camera op de rijstzak nog een beetje in een bepaalde positie vastzetten. Doe de rijstzak zo vol (of maak ‘m leger) als dat je nodig hebt.
 3. Ministatief
  Door je camera op een statiefje te zetten, kun je heel stabiel met de camera fotograferen. Dit is prettig als je veel moeite moet doen om een compositie te maken. Vanaf statief is het ook veel makkelijk om met LiveView van je camera te werken. Zowel bij het compositie maken als het handmatig scherpstellen.
  Scherpstellen bij macrofotografie doe je namelijk bij voorkeur handmatig. Doordat je bij macrofotografie vaak met geringe scherptediepte werkt, heeft je camera extra moeite om op de juiste plek scherp te stellen. Het trucje werkt als volgt: je stelt je camera of lens in op handmatig scherpstellen en je zet de vibratiereductie uit. Je maakt je compositie en je bepaalt op welk punt je wilt scherpstellen. Via je het LiveView scherm scroll je naar dat punt toe en zoomt dit flink in. Dan stel je scherp en maak je de foto.
 4. Afstandsbediening
  Het drukken op de ontspanknop veroorzaakt altijd een zekere mate van trilling. Hierdoor, en door de geringe scherptediepte, is de kans groot dat je foto niet helemaal scherp is. Als je toch je camera op rijstzak of statief hebt is het handig om met een afstandbediening te werken in plaats van met de ontspanknop. Een extra mogelijkheid om trillingen te voorkomen is het fotograferen met LiveView. Door LiveView aan te zetten klapt namelijk de spiegel alvast naar beneden. Die trilling heb je dan bij het daadwerkelijk maken van de foto al voorkomen.
 5. Tussenringen
  Elke lens heeft een minimale scherpstelafstand. Schroef je een tussenring tussen je body en je lens dan verkort je de scherptstelafstand. Je kunt dan dichter op je onderwerp fotograferen. Een tussenring veroorzaakt ook dat de scherptediepte geringer wordt. Een effect dat de dromerige sfeer in je foto aanzienlijk kan vergroten. Een tussenring doet niets af aan de kwaliteit van je foto. Maar het kost je wel één of meer stops aan licht.
 6. Diffuusscherm of flitsparaplu
  Met een diffuusscherm en (flits)paraplu kun je twee dingen: je kunt licht weerkaatsen, vaak in verschillende kleuren (zilver, goud). En je kunt direct licht tegenhouden of zachter maken. Je ziet wel eens macro-opnamen van bloemen in het veld, waarbij de voorgrond normaal belicht is en de achtergrond oplicht. Hier is vaak het onderwerp in de schaduw gezet met bijvoorbeeld een diffuusscherm of paraplu.
 7. Vuilniszak
  Als je toch op de knieën of languit moet, is het prettig om dit op een vuilniszak te doen. Scheelt een hoop nattigheid en vuil aan je kleding.
 8. Zaklampje
  Mocht je in het schemer gaan fotograferen, dan is het leuk om je onderwerp met een lampje te beschijnen en te kijken welke effecten dat geeft op je foto’s.
 9. Schaartje
  Het is handig om een klein schaartje bij de hand te hebben om een in het oog springend grasje o.i.d. weg te knippen.
 10. Extra accu
  Het nadeel van het werken met LiveView is dat dit een grote aanslag doet op de energie van je accu. Als je een hele ochtend of zelfs een hele dag gaat fotograferen, is het aan te raden een extra accu mee te nemen.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u