HOME < PRAKTIJK < MAKING OF
Making of

De Tijgerspin als waterdrager en pitcher

Het zijn betrekkelijke nieuwkomers in de Lage Landen, maar ze hebben zich nadrukkelijk gevestigd: tijgerspinnen of wespenspinnen.
Ze zijn intrigerend om te fotograferen. “Maar heel vaak onvoldoende scherp, of niet mooi genoeg uitgelicht, of te dicht bij de grond of net niet in actie.”

tijgerspin
Licht van achteren geeft een mooi contour rond de spin. De zon staat in de goede hoek, waardoor de zonneringen ontstaan. Fotograaf: Jan Boer

Een mooie locatie in het najaar vinden valt nog niet mee. Tijgerspinnen hebben hun web vaak laag bij de grond. Maar op een zeker moment is er een plek gevonden waar alle gunstige omstandigheden samenkomen: meerdere webben en spinnen, sommigen wat hoger boven de grond, weinig wind, ochtenddauw, dus weinig storende elementen. Als de zon dan ook nog aan de achterzijde van het web opkomt dan móet je aan de slag. Dan ga je dus een aantal dagen achtereen spinnen fotograferen.

Favoriete prooien

Hoe langer je bij een wespenspin blijft zitten, des te beter leer je de gewoonten van de spin kennen. Hun favoriete prooi vormen sprinkhanen. Als het een tijd erg rustig is, begint zo’n spin het web supersnel te laten trillen. Alsof de spin de aandacht wil trekken: ‘Kom hier eens kijken!’ Je ziet er in een paar dagen menigeen in het web springen. De spin is er dan razendsnel bij en kapselt z’n prooi helemaal in.

De tijgerspin heeft zijn lievelingsinsect, een sprinkhaan gevangen en rust even uit van het inpakken van zijn prooi. ◘ 100mm | 1/320 | f/6.3 | ISO 100. Fotograaf: Jan Boer

Het werpen van een druppel

Oude prooien en vuiligheid die in het web blijven hangen worden door de spin zorgvuldig losgemaakt en opgeruimd. Maar het meest verbazingwekkende wat je ziet gebeuren is het verwijderen van een dauwdruppel. De spin neemt ‘s ochtends als er nog dauwdruppels in het web zitten deze druppels één voor één in de bek en vervolgens tussen twee poten. Met één poot zwiep hij daarna de druppel een flink eind van het web. Heel bijzonder en achteraf blijken meer spinnen dit te doen. Alleen ik had dit nog nooit gezien en ik heb er ook nergens iets over kunnen vinden.

Animatie van 8 foto’s van de tijgerspin als waterdrager en pitcher. Fotograaf: Jan Boer

Observeren en foto’s maken

Als je het droogmaken van een web ziet is het leuk om er meerdere series van te maken. Het kost enige tijd en moeite om over de kwaliteit tevreden te zijn. Hierbij probeer je verschillende mogelijkheden uit om zoveel mogelijk variatie aan te brengen in je foto’s. Door te blijven observeren wat er allemaal gebeurt haal je veel uit je onderwerp en zijn de mogelijkheden veel groter  dan je vaak denkt.

Nog zijn niet alle dauwdruppels opgeruimd en daar is de eerste maaltijd van de dag al: een vlieg. De foto is gemaakt met tegenlicht. ◘ 100mm | 1/1600 | f/2.8 | ISO 640. Fotograaf: Jan Boer

Volgend najaar nieuwe kansen

Die tijd van de Tijgerspin is voorlopig even voorbij. Volgend najaar zijn er nieuwe kansen. Uiteindelijk is het ook nog gelukt om het oppakken en wegwerpen van een waterdruppel in een perfecte sequentie (animatie van 8 foto’s) vast te leggen. Het was dus dagenlang geconcentreerd werken. Maar geen punt: het is vreselijk boeiend met een mooi resultaat!!

In de vroege ochtend is de spin druk met het droog maken van zijn web door alle aanhangende dauwdruppels te verwijderen. ◘ 100mm | 1/320 | f/6.3 | ISO 100. Fotograaf: Jan Boer

Deel dit artikel


8
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Douwe Struiksma op 10 januari 2019 om 19:50

  Mooie beschrijving van het project en de spinnen Jan en tja dan de spinnen zo mooi vastgelegd, complimenten 🙂

 2. Door miriam op 10 januari 2019 om 10:51

  GEWELDIG MOOIE FOTO van de wespenspin.!! en bedabkt voor de info!

 3. Door Henny Pen- de Jong op 8 januari 2019 om 20:39

  Heb dit jaar ook een wesspin kunnen fotograferen. Maar zo fraai als deze is mij nog niet gelukt!
  En het is voor mij helemaal nieuw dat spinnen de druppeltjes uit hun web wegwerpen…
  Dank voor deze foto’s.

 4. Bedankt voor de reacties op de tijgerspin. Het doel was fotograferen van de tijgerspin met dauwdruppels in een mooie setting met tegenlicht. Met camera, statief en witte paraplu ben ik op de grond gaan zitten bij een web. Tijdens het fotograferen ontdekte ik dat de spin druppels wegwierp. Omdat dit voor mij een onverwacht moment was en ik niet zo thuis ben in filmen heb ik van deze bijzonder situatie een hele fotosessie gemaakt die later is omgezet naar een animatie.

 5. De eerste foto is super net als de animatie. Je ziet dat weggooien van dauwdduppels inderdaad vaker maar het ook nog fotograferen ….

 6. Door Monique op 6 januari 2019 om 11:15

  Mooie foto’s! Ik ben benieuwd waarom je bij het verwijderen van de dauwdruppels gekozen hebt voor een animatie van foto’s i.p.v. (slow motion) film

 7. Mooie foto’s. Ik begrijp alleen niet waarom we tot het volgende najar moeten wachten. Ik kwam namelijk begin augustus toen de lange warme en droge zomer nog volop aanwezig was deze spin al tegen. https://flic.kr/p/28zzTF6.

 8. Door Ad Sprang op 6 januari 2019 om 08:56

  Gaaf hoe het droog maken van het web door de animatie zichtbaar wordt gemaakt. Interessante gedragsstudie!
  Groet,
  @d

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *