Menu

Onderdeel van Pixfactory

Timelapse

Je ziet hier enkele voorbeelden van timelapses. Bij elke timelapse staat vermeld met welk interval en welke sluitertijd de timelapse is gemaakt en wat de belichtingscorrectie is geweest.

Zonsondergang in Groningen/Arjen Drost.

Deze timelapse laat mooi zien dat zo’n 20 minuten nadat de zon is ondergegaan de hemel het meest gekleurd is. Bij het kiezen van de interval zijn er drie variabelen waarmee je rekening moet houden:
– de duur van het vast te leggen moment
– de gewenste duur van het uiteindelijke filmpje
– de snelheid van de vast te leggen gebeurtenis

De verwachting was dat de zonsondergang ongeveer 1.5 uur duurde. Filmpjes die langer duren dan 20 seconden worden vaak saai. Voor 20 seconden zijn ongeveer 500 foto’s nodig. Deze twee factoren zouden er dus voor zorgen dat er een interval nodig was van 10 seconden.

De beweging in de wolken was die dag echter vrij hoog. Er stond een stevige wind, waardoor ze zich vrij snel langs de hemel bewogen. Hiervoor was een interval van 5 seconden waarschijnlijk beter geweest. Maar om het filmpje niet te lang te laten worden, is er toch gekozen de interval op 10 seconden te houden.

Bij het maken van een timelapse van een zonsondergang of -opgang is dat je de belichting moet corrigeren omdat het steeds donkerder of lichter wordt. Dit moet je handmatig doen. Hiervoor is het ook handig om het interval iets langer te houden zodat je tussen twee opnames door de belichting kunt aan passen. Hiervoor is het handig de camera goed te kennen, zodat je dit snel kunt uitvoeren zonder de camera onnodig aan te hoeven raken. Het diafragma moet uiteraard gelijk blijven (aangezien je daarmee de scherptediepte beïnvloed en de foto daarmee wezenlijk verandert). De belichting kun je het beste in kleine stapjes (1/3e of 2/3e stop) per keer aanpassen door de sluitertijd iets langer te maken of de iso iets te verhogen.

Vervolgens is het op de computer zichtbaar dat de belichting een sprongetje maakt. Met een programma als LRTimelapse (http://lrtimelapse.com) is het heel eenvoudig deze stapjes ongedaan te maken, zolang er maar in RAW gefotografeerd is.

Interval: 10 seconden
Aantal foto’s: 402
Brandpuntsafstand: 27mm
Handmatige belichting
Belichting begin: 1/500s, f/4.0, iso 125
Belichting eind: 1s, f/4.0, iso 1000
Verschil belichting begin-eind: 12EV (als ik het goed uitgerekend heb).

Foto’s bewerkt met LRTimelapse en Lightroom
Film gemaakt met LRTimelapse

 

 

 Noorderlicht in Finland; Johan van der Wielen.

Op het strand is er altijd beweging. Of er zijn de golven, of de lucht erboven of er waait zand over het strand. Bij deze opname was de beweging van het zand en de wolken voldoende om voor een kort interval te gaan: slechts 1 seconde.

De belichting was hier redelijk constant, deze hoefde dus niet aangepast te worden. Om het beeld nog wat meer dynamiek te geven is ervoor gekozen het beeld te ‘pannen’ en zoomen. Er zijn twee manieren om dit te doen: tijdens de opname de camera bewegen via een zgn. slider of achteraf middels software.

In dit geval is ervoor gekozen om de beweging achteraf toe te voegen via het programma panolapse (http://www.panolapse360.com).

Interval: 1 seconden
Aantal foto’s: 955
Brandpuntsafstand: 70mm
Handmatige belichting
Belichting: 1/50s, f/22, iso 200
Foto’s bewerkt in Aperture en Panolapse

Film gemaakt met Panolapse
Fotograaf: Arjen Drost