De blauwe pelikaan

Speling van de natuur of spelen met je witbalans?
Speling van de natuur of spelen met je witbalans?

Een beetje vogelaar weet je te vertellen dat er in ieder werelddeel verschillende kleurtjes pelikanen rondvliegen. Zo genieten wij in zuidoost Europa van de roze pelikaan, in Amerika hebben ze de bruine en de witte pelikaan en ga je naar zuidoost Azië dan kun je daar de grijze pelikaan aantreffen. Maar hoe zit het dan als je een blauwe pelikaan hebt geschoten zoals in de foto hier boven?

Blue lagoon

Het antwoord is simpel, de vogel vloog boven een prachtige azuurblauwe Caribische zee en dit blauw reflecteerde op de witte veerpartijen van de onderzijde van deze bruine pelikaan. Wanneer je dat een probleem vindt kun je uiteraard proberen om dat blauw weg te werken zodat je de ‘natuurlijke’ kleuren van de vogel kunt zien. Simpelweg de verzadiging van het blauw omlaag schroeven werkt natuurlijk niet want dan ben je ook je mooie blauwe lucht kwijt. Dan maar proberen met de witbalans de kleuren te ‘corrigeren’? Dat gaat je ook niet lukken. Je kan de software die je gebruikt om je foto te bewerken er wel van overtuigen dat die grote onderdekveren echt wit zijn, maar je wordt niet blij als je ziet wat er dán met je blauwe lucht gebeurt.

Een groot deel van de kleuren die we om ons heen waarnemen zijn het gevolg van de reflectie van lichtbronnen op andere objecten in de omgeving. Als fotograaf zul je er dus mee moeten leren leven dat er soms ook blauwe pelikanen in beeld komen. Jammer voor de soortenjager die al een nieuwe soort aan zijn life-list wilde toevoegen.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u