HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Zonnende adders

Zonnende adder. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Nu het zonnetje er weer doorheen komt en de temperatuur langzaam oploopt, komt de natuur steeds meer tot leven. Wie de afgelopen week goed om zich heen heeft gekeken, heeft naast de vogels alweer de nodige beestjes gevonden. En wie écht goed kijkt, heeft inmiddels ook de adders ontdekt.

Adders zijn koudbloedige dieren. In het voorjaar komen ze uit de struiken tevoorschijn en gaan in de zon liggen opwarmen. Als je weet waar je moet kijken, zijn ze van behoorlijk dichtbij te bewonderen. Het is wel een kwestie van goed kijken, want zelfs als je weet waar ze liggen, kijk je er door hun goede camouflage nog zo overheen. Geluksvogels hoeven wat minder goed te zoeken. Soms liggen ze ook ‘gewoon’ op het fietspad te zonnen aan de rand van bijvoorbeeld een heidegebied.

Maar hoe leg je deze mooie slangen nu het beste vast? Kijk eerst eens hoeveel er liggen. Is het één slang of liggen er meerdere? Regelmatig ligt er een heel nest en liggen er meerdere slangen bij elkaar. Fotografeer de slang eerst eens in zijn omgeving. Probeer daarna eens een foto te maken van de kop van het beestje. Heb daar ook vooral een beetje geduld mee. Met een beetje geluk en een enigszins snelle camera lukt het misschien wel om de zoekende tong van de slang ook op beeld te krijgen. Zit er een heel nest, probeer dan eens om ze allemaal in één foto te krijgen. Dat is soms nog knap lastig, omdat ze vaak bovenop elkaar liggen. Goed kijken dus waar de ene slang begint en de andere eindigt! Tot slot is de huid van de slang ook de moeite waard om te fotograferen. De details en tekening van de schubben leent zich goed voor detailopnames.

Houdt dus de komende tijd goed de ogen en oren open, zeker op zonnige dagen. Adders zijn echt prachtige beestjes om te fotograferen.

Tot slot nog even dit: houd afstand en verstoor de adders tijdens het fotograferen niet.

 

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *