Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het aanschaffen van tweedehands apparatuur

tweedehands
Fotograferen is al snel een dure hobby. In plaats van een gloednieuwe camera of objectief kun je natuurlijk ook een tweedehands exemplaar kopen. Met de volgende tips voorkom je dat goedkoop duurkoop wordt.

Objectieven
De laatste jaren zijn verschillende populaire objectieven vervangen door een opvolger. Deze zijn natuurlijk weer net een fractie scherper, sneller of hebben ineens een stabilisator. Dat wil echter niet zeggen dat hun voorgangers slecht zijn. Zeker de professionele objectieven (zoals de L-objectieven van Canon) blijven erg goed. Door deze tweedehands aan te schaffen bespaar je al gauw 30 tot 50%, althans bij overname van een particulier. Ook fotowinkels bieden tweedehands exemplaren aan. Ze zijn daar relatief duur, maar dan krijg je wel garantie op de aankoop. Let bij een particuliere overname o.a. op de volgende zaken:

  • Ga een objectief altijd ophalen en laat ‘m dus niet opsturen.
  • Ga een objectief overdag ophalen, zodat je bij daglicht de kwaliteit kunt controleren. Bekijk een objectief aandacht van buiten (geen krassen op het glaswerk, vreemde butsen en speling in bewegende onderdelen) en probeer deze ter plekke uit, zodat je weet dat het objectief nauwkeurig focust en geen gekke geluiden maakt.
  • Zorg altijd dat er een origineel aankoopbewijs aanwezig is. Is dat er niet, dan weet je niet hoe oud het objectief is en of deze niet gestolen is.

Camera
Camera’s verouderen vrij snel. Koop dus een niet te oude camera. Ook hier geldt weer dat een wat betere camera een langere levensduur heeft. Uiteraard is één en ander sterk afhankelijk van de huidige eigenaar. Is deze zuinig geweest op de camera, zijn er al honderdduizenden foto’s mee gemaakt enzovoorts. Hanteer verder dezelfde tips als bij de objectieven. Neem voor de zekerheid wel even een geheugenkaartje mee tijdens het uitproberen.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u