Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van de boerenzwaluw

Boerenzwaluw Fotograaf: Karin Hovenkamp

Als bliksemschichten vliegen ze door de lucht: de boerenzwaluwen. Veel stilzitten zul je ze niet zien doen en voor een foto moet je wel geduld hebben. Maar, wie dat geduld kan opbrengen, komt hoogstwaarschijnlijk met een hele mooie foto thuis.

Opvallend aan de boerenzwaluw is hun lange gevorkte staart. Daarnaast zijn ze prachtig donkerblauw/zwart met een oranjebruine keel. Het oranje loopt door tot op hun hoofd net boven de snavel. De buik is wit.

Nu het voorjaar weer volop is losgebarsten komen de zwaluwen weer terug uit hun overwinteringsgebieden en beginnen ze aan het bouwen van een nest en het leggen van eieren. Afhankelijk van het weer, zul je de jonge zwaluwen ergens eind mei tot half juni zien rondvliegen. Ze blijven dan bij elkaar in de buurt. Dus wie goed oplet, ziet over een tijdje jonge boerenzwaluwen rondvliegen. Voordeel van jonge vogels: ze zijn minder schuw dan volwassen exemplaren en blijven vaak wat langer zitten waardoor de kans om een mooie foto te schieten toeneemt. Let op: verstoor geen vogels, dus blijf op afstand, gebruik een telelens of camera met zoomfunctie en fotografeer nooit jongen in een nest!

Boerenzwaluwen zijn dol op insecten, met name muggen, die eten ze het liefst de hele dag. Ze vangen de insecten al vliegend en het is dus niet gek dat je boerenzwaluwen vaak in de buurt van boerenerven en water tegenkomt. Immers: daar zijn meer dan genoeg insecten, dus voedsel genoeg! Let ook eens extra op in de buurt van vogelhutten. Daar willen boerenzwaluwen zich ook nog wel eens ophouden. Soms maken ze zelfs hun nest in zo’n hut. Let dan wel op dat de beestjes niet gestoord worden!

Wat fotografie betreft dus weer genoeg mogelijkheden. Met veel geduld en een (hele) snelle sluitertijd, zijn er mooie actiefoto’s te maken. Of leg de focus eens op de gevorkte staart of het glanzende blauw van het verenkleed.

Meer informatie: Boerenzwaluw

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Een (hele) snelle sluitertijd voor actiefoto’s van deze mooie vogel is vaak niet voldoende……
    Een geringe mate van belichtingscorrectie ( + EV) en een wat geknepen diafragma zijn wat mij betreft even zo belangrijke onderdelen voor een geslaagde foto van deze snelle rakker.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u