Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van de zee

Hadden we het de vorige keer in deze reeks over ‘binnenwater’, nu kijken we naar de zee. Want hoewel het in beide gevallen om water gaat, biedt de zee toch weer net wat andere mogelijkheden. Oh ja, deze tips blijven even beperkt tot de zee zelf. Strand en duinen volgen een andere keer.

  • Dynamiek
    De zee is altijd in beweging. Soms wild, bij een storm, dan weer kalmpjes. Eb en vloed zijn een vaste constante, dynamiek gegarandeerd. Je kunt de dynamiek bevriezen met een hele korte sluitertijd. Spelen met een lange sluitertijd maakt anders onzichtbare bewegingen mogelijk. Hoe lang je moet belichten, is persoonlijk. De één houdt van vervaging, terwijl de ander graag toch nog details behoudt. Wil je overdag spelen met langere sluitertijden, dan zul je gebruik moeten maken van een grijsfilter. Denk bij dynamiek trouwens niet alleen aan de golven, maar ook aan allerlei kreken waar het water in- en uitstroomt.
Storm aan zee zorgt voor veel dynamiek in de golven en stromingspatronen. Fotograaf: Bob Luijks
  • Nat zand
    Bij afgaand water trekt het water zich na iedere golf een beetje terug, nat zand achterlatend. Nog niet bedorven door voetstappen heeft dit zand vaak prachtige tinten en patronen. Het loont de moeite op een uiterst rustig tempo langs de waterlijn te struinen, op zoek naar het mooiste stukje zand. Een mooie combinatie is het statische zand (met eventueel wat schelpen of een zeester) samen met de dynamische zee in één beeld.
Nat zand, water en allerlei patronen en mooi avondlicht. Fotograaf: Bob Luijks
  • Zonsondergang
    Denk je aan zee, dan denk je aan de zonsondergang. Wat dat betreft hebben we geluk met onze westelijk gelegen kustlijn. Staar je echter niet blind op de zon. Die gloeiende bol levert zelden echt mooie foto’s op, of er moeten fraaie wolken aanwezig zijn. Ik schreef er al eens een tip over. Geniet van het warme licht, de fraaie tinten in het water zelf enzovoorts. Toch liever de zon zelf, pas dan wel goed op je ogen. Je hebt er maar twee en de zon is ongelooflijk fel, ook als oranje knikker.
Dankzij de wolken is het een kleurrijke zonsondergang, fotografisch veel interessanter dan een felle gloeiende bol alleen. Fotograaf: Bob Luijks
  • Vogelleven
    Aan de zee barst het altijd van de vogels. Zo zijn daar de eeuwig optimistische meeuwen, niet bang van grote golven. Langs de vloedlijn dribbelen strandlopertjes driftig op en neer. En waar de kustverdediging een beetje kunstmatig is, kom je steenlopers tegen. Voor ieder wat wils dus. En dan heb je natuurlijk ook nog de echte zeevogels, zoals de zeekoet. Vooral bij stormachtig weer heb je kans op de echte zeevogels die zich normaal ver van het land ophouden. De pier van IJmuiden is een populaire plek hiervoor. Fotografeer ze bij mooi avondlicht of in combinatie met een dynamische zee.
Weer of geen weer, altijd vogelweer! Twee meeuwen trotseren de harde wind. Fotograaf: Bob Luijks
  • Luchten
    Nergens is het uitzicht zo weids als aan de kust, de perfecte plek om te genieten van indrukwekkende wolkenluchten. Omdat er maar weinig lichtbronnen op zee zijn, is het er ook nog eens aardedonker, perfect voor het fotograferen van sterren. Voor beide gevallen (wolken en sterren) geldt helaas wel dat je steeds beter op windmolenparken moet letten… Plaats de horizon laag in beeld en geef het hemelgewelf alle ruimte. De mooiste luchten heb je bij een noordwesten wind. Die voert koude lucht aan, hetgeen garant staat voor buien. Maar is het helder, dan heb je ook meteen hele schone lucht en dus een prachtig zicht op de sterren.
Vrij zicht op indrukwekkende wolkenluchten. Fotograaf: Bob Luijks

Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie

Wil je echt álles over filters weten, schaf dan hier de Praktijkgids filters aan. Het complete boek met diepgaande informatie over de toepassing van alle soorten filters, inclusief digitale filters.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u