Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van heuvelachtige gebieden

Ons land is vlak, een enkele heuvel daargelaten. Zodra je de landsgrenzen overgaat, is alles ineens anders. Heuvels worden bergen, hoger en hoger. Maar hoe leg je de schoonheid van heuvel- of bergachtige gebieden nu het best vast?

 • Schaal
  Wanneer je buiten rondloopt, ervaar je het aanwezige reliëf maximaal. Duizelingwekkend hoog, gigantisch, … maar op een foto valt het ineens enorm tegen. Waar kijk je naar? Een molshoop of een alpengigant? Zorg voor een herkenbaar element in beeld, zoals een mens, auto of gebouw. Daaraan kun je zien hoe groot (of klein) iets nu echt is.
Het groepje huizen laat zien hoe enorm hoog de bergen zijn. Fotograaf: Bob Luijks
 • Laagjes
  Naarmate je verder weg kijkt, worden tinten steeds blauwer en vervagen details. In het vlakke Nederland merken we dat nauwelijks, maar zodra er heuvels aanwezig zijn, wordt dat ineens fraai zichtbaar. De eerste heuvel heeft nog frisgroene tinten, de volgende is al wat fletser van kleur, enzovoorts. Herken je op diezelfde voorste heuvel nog individuele bomen, bij de heuvels aan de horizon blijven alleen nog contouren over. Het verloop van kleur en detail geeft diepte aan een foto. Het effect werkt het sterkst bij wat vochtig of stoffig weer. Te veel vocht is dan weer niet gunstig, aangezien de heuvels die verder weg liggen uit het zicht verdwijnen.
Laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Fotograaf: Bob Luijks
 • Boven de wolken
  Wie vroeg op staat, heeft een behoorlijke kans op mist. Besloten dalen zijn echte mistvangers, aangezien er weinig wind staat en koude lucht gemakkelijk naar beneden stroomt. Wie echt hoog de bergen in gaat, kan laaghangende bewolking van bovenaf bekijken. Een mistroostige, druilerige dag is ideaal. Regen in het dal, zonneschijn op de top!
Mist in het Zuid-Limburgse Geuldal. Fotograaf: Bob Luijks
 • Herkenning
  Sta je bovenop een heuvel, dan is alles in het landschap ineens ver weg. Zorg daarom voor detail in de voorgrond. Je oog heeft iets om naar te kijken, alvorens de rest van de foto bekeken wordt. Kies voor kleurrijke bloemen, een mooie steen of bladeren met een opvallende vorm.
Detail in de voorgrond (fraaie stenen met o.a. tijm). Fotograaf: Bob Luijks
 • Na regen komt…
  …normaal zonneschijn. Dit is echter ook het moment dat bomen beginnen te dampen. In het vlakke land zien we daar wederom niks van, maar tegen een achtergrond van heuvels des te meer, zeker in tegenlicht. Hou op een regenachtige dag de camera maar bij de hand.
Na regen komt damp. Fotograaf: Bob Luijks
 • Veiligheid
  Ga je het middel- of hooggebergte in, denk dan uiteraard altijd eerst om je eigen veiligheid. Bekijk eerst nauwkeurig de weersverwachting, maar hou de lucht ook in het veld zeker goed in de gaten. In de bergen kan het weer ineens radicaal omslaan. Neem ook voldoende te drinken mee, minimaal 2 liter. Onder zware omstandigheden kun je op behoorlijke hoogte tot wel een liter per uur verliezen…

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u