Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van ijsstructuren

Op momenten dat het nog licht vriest, kun je op zoek gaan naar mooie ijsstructuren op de grond. Je vindt in plassen vaak de mooiste vormen en kleuren en je kunt je fantasie er helemaal op loslaten. IJsstructuren bieden een prachtige mogelijkheid voor abstracte fotografie.
IJsstructuren
“Fantasie figuur” in het ijs. Fotograaf: Hans Jansen

Waar kun je ijsstructuren vinden?

IJsstructuren kun je overal vinden waar door regenval plassen zijn ontstaan die al na één nachtvorst kunnen bevriezen. Soms moet je er wel vroeg bij zijn, want door de zon kunnen ze ook zo weer ontdooien. En heel vers ijs is op het begin van de dag vaak het mooist. De meeste kans heb je op natte stukken grasland, bospaden, maar ook op stukken maisland, die wat later in het voorjaar weer geploegd gaan worden. Door de oogst met zware machines zijn er vaak diepe sporen ontstaan, met daarin plassen die langer blijven staan. Als er dan ook een mooie bodem is, kun je bij vorst de meest kleurrijke structuren vinden. En, als je er echt naar zoekt, zie je al snel bijzondere mogelijkheden.

Stuk bevroren maisland bij Katlijk in Friesland. Fotograaf: Hans Jansen

Ook natte weilanden zijn heel geschikt en zijn altijd wel dicht in de buurt te vinden. Het is verstandig dat je de eigenaar, alvorens het veld te betreden, wel even om toestemming vraagt en dat je laarzen meeneemt. Soms zie je direct al veel vormen en dan is het leuk om de “meest sprekende” in je fantasie er uit te pikken. De variatie wordt bepaald door de ondergrond en door de wijze waarop het ijs zich heeft gevormd. Het kan heel helder zijn met mooie figuren, maar soms ook melkwit met veel patronen. Je zoekt dan naar lijnen en structuren.

”Fantasie-visje” in een plas in een weiland. Fotograaf: Hans Jansen

Ook bij bevroren sloten kun je bij iets meer vorst fraaie vormen en kleuren aantreffen. Fotograferen vanaf de slootkant is wat moeilijker voor je scherpte, omdat je er niet loodrecht boven kunt komen. Het mooiste ijs ontstaat als het gevroren heeft, zonder wind bij stilstaand water.

IJs in een sloot na één nacht strenge vorst. Fotograaf: Hans Jansen

Hoe fotografeer je ijsstructuren?

Voor de scherpte is het van belang dat je een statief gebruikt en dat je probeert er zo recht mogelijk boven te komen. Bij eventuele spiegeling zul je vaak toch iets onder een hoek moeten werken, anders zie je de weerspiegeling van de lucht of een “selfie”. Het is dan zaak om je diafragma aan te passen, zodat je zoveel mogelijk scherptediepte hebt. Voor de belichting kun je variëren met zowel over- als onderbelichten. Dit om te ontdekken hoe je de mooiste dekking krijgt.

IJsplaat op een bospad in de dooi. Fotograaf: Hans Jansen

Abstract

Voor meer abstract beeld is het ook leuk om bij het bewerken van de foto’s het geheel om te zetten in zwart-wit en eventueel daarna naar negatief. Je kunt dan grafische vormen creëren, die in het geheel niet meer terug te leiden zijn naar de oorspronkelijke bron.

Omgezet naar negatief. Alleen de stipjes verraden nog iets van de luchtbubbels in het ijs. Fotograaf: Hans Jansen

Tips

  • Zoek vooraf alvast naar potentieel geschikte natte plekken waar je na nachtvorst naar toe kunt gaan.
  • Gebruik je fantasie en leef je uit.
  • Ga ‘s morgens vrij vroeg op pad na nachtvorst omdat de ijsstructuren onder invloed van de zon snel kunnen verdwijnen.
  • Gebruik een statief om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen qua scherptediepte en scherpte.
“Abstract”, omgezet naar negatief. Fotograaf: Hans Jansen

Succes en geniet van de winter!

4 reacties

  1. Je hebt ‘de schreeuw’ zo wel heel mooi in een eigen interpretatie in beeld gebracht :). Eindeloze creativiteit, zowel bij stromend als stilstaand (bevroren) water. Mooie beschrijving.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Je hebt ‘de schreeuw’ zo wel heel mooi in een eigen interpretatie in beeld gebracht :). Eindeloze creativiteit, zowel bij stromend als stilstaand (bevroren) water. Mooie beschrijving.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: