Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van oranjetipjes

Meneer en mevrouw oranjetipje rusten samen op een pinksterbloem. Als je goed kijkt, zie je ook het resultaat van hun samenzijn (eitje). Fotograaf: Yvon van der Laan

Een van mijn favoriete bezigheden in het voorjaar is het fotograferen van oranjetipjes. Alhoewel ik ze in mijn local patch nog niet heb gezien, worden ze op verschillende plekken alweer waargenomen. En… het zal niet lang meer duren of ze laten zich overal weer volop zien.

Het relatief kleine, snelle vlindertje is een algemeen voorkomende voorjaarsvlinder. Je vindt het vlindertje op beschutte plekken in onder andere enigszins vochtige hooilanden nabij bos of op zonnige plekken in bosranden waar de waardplanten, de pinksterbloem, look-zonder-look en soms andere kruisbloemigen, groeien.

De oranjetipjes vliegen in één generatie. De vliegtijd is van maart/april tot en met juni. De mannetjes vliegen ongeveer twee weken eerder dan de vrouwtjes.

Kenmerken

Met name het mannetje van het oranjetipje valt tijdens de vlucht op door de oranje vlek op de punt van de voorvleugel. Verder zijn de vleugels wit. Bij het vrouwtje ontbreekt deze oranje vlek; haar vleugels zijn volledig wit. Bij zowel het mannetje als het vrouwtje is de onderkant van de vleugel groen/geel met wit gemarmerd. Dit is het best te zien als de vlinders in rust zijn.

Tips

  • Ga op zoek naar oranjetipjes in veldjes en gebiedjes waar hun waardplanten groeien.
  • Het oranjetipje is overdag een erg actief vlindertje. Met name het mannetje patrouilleert continu rond op zoek naar vrouwtjes. Om ze overdag vast te leggen heb je een telelens nodig.
  • Wil je de mooie gemarmerde onderkant van de vleugels vastleggen, ga dan in de vroege ochtend op pad. Zolang de vlindertjes nog niet opgewarmd zijn, zullen ze rustig blijven zitten. Je kunt dan gebruik maken van een macrolens.
  • Ook in rust zie je het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje, want de oranje tip zie je als het ware door de vleugel heen. Wil je het mannetje vastleggen op het moment dat hij zijn vleugels spreidt, blijf dan rustig wachten tot hij voldoende is opgewarmd. Spreidt hij eenmaal de vleugels, dan moet je snel reageren omdat hij daarna het luchtruim kiest.
  • Ga de avond ervoor kijken waar de vlindertjes gaan slapen en markeer deze plekjes eventueel. Hiermee voorkom je dat je ’s ochtends het leefgebied van de vlindertjes of de vlindertjes verstoort en/of vertrapt.
  • In de vroege ochtend moet meestal met langere sluitertijden worden gewerkt. Een statief is dan zeker aan te bevelen.
  • Komt de zon op, dan is het leuk het vlindertje vast te leggen met het vlindertje in de ‘cirkel’ van de zon.
  • De gebiedjes waar de oranjetipjes leven zijn, vooral als er ochtenddauw is, erg vochtig. Draag daarom waterdicht schoeisel en neem een plastic zak mee om op te zitten.

Meer informatie

In het artikel: De ‘witjes’, oranjetipje en klein geaderd witje, komen er aan! lees je meer informatie.

Veel fotografieplezier met de ‘oranjetipjes’!

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u