Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van rammelende hazen

Opgewonden hazen in de ochtendmist. Fotograaf: Hans Brongers

Pak slaag

Ondanks dat de haas het gehele jaar vruchtbaar is, start het echte paarseizoen in de maanden februari tot en met mei. In die periode benadert een rammelaar (de mannelijke haas) voorzichtig een moer (vrouwtjes haas) van zijn gading. Voorzichtig, want de dame is niet direct in de mood om met meneer te paren. De rammelaar kan zelf een flink pak slag verwachten als diens avances te opdringerig zijn.

Te opdringerige rammelaar krijgt pak rammel van de moer. Fotograaf: Hans Brongers

Rammelplaats

De rammelaar begint daarom eerst met rondjes lopen om de moer. Behoedzaam nadert hij de moer. Dit gedrag vindt plaats in open terrein, de zogenaamde rammelplaats. De rammelaar heeft zo een goed zicht op zijn omgeving. Er kleeft tegelijkertijd ook een nadeel aan. Andere rammelaars kunnen het paar ook zien en dat trekt uiteraard hun mannelijke aandacht.

Een bijhaas probeert zijn slag te slaan. Fotograaf: Hans Brongers

De bijhaas

De oorspronkelijke rammelaar krijgt het dan druk. Ten eerste moet hij moeite doen om de moer voor zich te winnen. Ten tweede moet hij ervoor zorgen dat ‘zijn’ moer niet wordt ingepikt door een zogenaamde bijhaas. Vaak is deze bijhaas een jonger exemplaar, maar wel met voldoende testosteron in zijn lijf. De rammelaars rennen achter elkaar aan, drijven genoemd. Soms is er een knokpartij tussen beiden nodig om te bepalen wie er de baas is. Ja, zelfs de moer betreedt in voorkomende gevallen de boxring.

Als de indringer voorgoed is verdreven, gaat de rammelaar verder met zijn versierpogingen, totdat de moer hiermee instemt. Er wordt eerst liefdevol gelikt en gewassen totdat hét er werkelijk van komt….

Dij bijhaas is een angsthaas geworden. Fotograaf: Hans Brongers

Tips voor het fotograferen van rammelende hazen

  • De beste periode om rammelende hazen te fotograferen is tussen februari en mei. Bovendien is het gras in die tijd nog laag.
  • Hazen komen nagenoeg altijd voor op akkers, weilanden en in polders.
  • Beste tijd van de dag om hazen te zien is in de vroege ochtend, in de vroege avond en ’s nachts.
  • Wanneer je ergens 2 of 3 hazen bij elkaar ziet, dan kan dat een rammelplek zijn of worden.
  • Wacht daar geduldig af en stel je verdekt op. Mocht je met de auto zijn, dan is dat een prima schuil- en/of observatieplek.
  • Fotografeer bij voorkeur door een telelens of zoom zover als mogelijk in.
  • Het rammelen is een snelle bezigheid, fotografeer daarom ook met een snelle sluitertijd. Verhoog hierbij zo nodig je ISO-waarde en houd de diafragmawaarde zo laag mogelijk.
  • Wil je nog meer lezen over het fotograferen van hazen lees dan ook een het artikel ‘De haas, een verhaal van rammelaars en moeren.’
Als moer moet je snel zijn, evenals het toestel van de fotograaf. Fotograaf: Hans Brongers

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u