Menu

Onderdeel van Pixfactory

To drone or not to drone

Ook ik heb me sinds kort op de luchtfotografie gestort. Ooit een door mij afgedaan onderdeel van de fotografie waar ik niets mee had, dan wel niets mee kon. Nog geen twee jaar terug dacht ik dat dit een onderdeel van natuurfotografie was dat weinig toekomst had. Te slechte kwaliteit voor een veel te hoge prijs. Hoever sloeg ik hier de plank mis zeg! Ondertussen kom je op internet de mooiste foto’s tegen en geweldige filmopnames. Allemaal gemaakt met behulp van de vliegende camera.
In het analoge tijdperk werden luchtfoto’s gemaakt vanuit de open deur van een klein vliegtuigje, zoals deze foto gemaakt vanuit een Cessna. De resultaten leken sterk op de huidige Drone foto’s. Zoals hier de Loosdrechtse plassen. Fotograaf: Jan Dolfing

In een Cessna over Nederland

Nog maar enkele jaren terug was de kwaliteit van de opnames ronduit matig te noemen. De beelden gemaakt met drones waren instabiel, veel te grof en vergroten was al helemaal geen optie. De beelden die ik op het internet voorbij zag komen maakten totaal geen indruk en ik vond het dan ook weinig toegevoegde waarde hebben op mijn fotografie. En dat terwijl ik enkele jaren daarvoor nog in het analoge tijdperk voor een vliegclub regelmatig luchtopnames gemaakt heb vanuit een kleine eenmotorige Cessna, om te gebruiken in een jaarlijkse vliegwedstrijd voor amateur piloten. We vlogen hierbij over ons mooie Nederland om de opnames te maken. Ik genoot van het uitzicht en de totaal andere blik op onze natuur. En van deze manier van fotografie.

Eyeopener

Echter de drang om hiermee met een drone door te gaan is na deze mooie jaren eigenlijk nooit teruggekomen. Tot ik bij ons op de fotoclub opnames zag die gemaakt waren door clubgenoot Paul Oostveen, één van de eersten die beelden maakte die mij konden bekoren. Fraaie opnames, goed van kwaliteit en mooie composities. Hij gaf op een gegeven moment op een clubdag van mijn fotoclub (Natuurfocus) een demonstratie en gaf uitleg hoe hij dit soort opnames maakte. Dat was een eyeopener en het was het moment dat ik me realiseerde dat er veel potentie zit in deze tak van fotografie. En het ligt binnen het bereik van de gemiddelde natuurfotograaf zoals mijzelf. Niet dat ik me direct op deze vorm van fotografie wilde storten, maar ik begon er wel de mogelijkheden van in te zien. Tot ik afgelopen herfst besloot om me hier ook eens aan te gaan wagen. Met in het achterhoofd het idee om filmbeelden te maken en die te gebruiken in korte documentaires voor mijn fotoproject “Het Lankheet”.

Afgegraven veengebied in Friesland, één van de fraaie drone opnames zoals Paul Oostveen deze maakt. Hier is de horizon in beeld gehouden waardoor een typische landschapsfoto ontstaat. Fotograaf: Paul Oostveen

Een goedkope drone…

Ik liep tegen een “aanbieding” aan van een in ontwikkeling zijnde drone. Veelbelovend en niet duur. Je voelt hem al aankomen, een miskoop lag in het verschiet. Zou de drone eerst begin vorig jaar uitkomen, al snel volgde uitstel op uitstel. Maar dan staat er opeens eind augustus een bezorger met een pakket aan de deur. Of ik maar even 55 euro wilde afrekenen aan douanekosten. Shit, daar had ik even niet op gerekend. De goedkope topdrone werd zo al snel weer een stuk duurder. Maar nog steeds erg blij met de drone rekende ik af en kon vervolgens niet wachten tot ik de drone kon gaan gebruiken.

Een compact opvouwbare drone kwam uit de doos. Vrijwel zonder gebruiksaanwijzing! Dus uitzoeken op internet hoe het ding eigenlijk werkt. Appje gedownload en naar buiten. Proberen! Na een kwartiertje van alles te hebben geprobeerd had ik de drone echter nog steeds niet aan de gang. Geen beweging in te krijgen. Nogmaals alles nagelopen, blijken er nog batterijen in te moeten. Die er natuurlijk niet bij zaten. Dus deze besteld, nageleverd en de goedkope drone werd weer wat duurder. Maar hij vloog. Met open mond staarde ik mijn drone na terwijl ik hem voorzichtig omhoog stuurde. Gaaf joh. Een klein bochtje links, een klein bochtje rechts en dan nog wat hoger. Wauw. En daar ging de drone. Omhoog, omhoog en nog verder omhoog. Zonder dat ik er nog controle over had. Op zo’n 30 meter hoogte dacht het ding zelfstandig te gaan vliegen. De wind kreeg er vat op en het geheel begon gevaarlijke acrobatische toeren uit te halen. Net als ik op de grond. Mee rennen, over een hekje springen. Alles om te proberen of ik de drone weer onder controle kon krijgen. Om een lang verhaal kort te maken, dat is mij niet gelukt. De dikke eik op honderd meter van huis wel, die kreeg de drone zonder problemen onder controle en uit de lucht. Buitelend van tak naar tak stuiterde de drone op de grond. Propellers eraf, deuk erin, maar de motor draaide nog! Wat een topkwaliteit motor!

In deze drone opname heeft Paul bewust de horizon uit beeld gehouden, wat resulteert in een wat abstractere foto (randmeer Flevoland). In dit type opnames kun je veel creativiteit kwijt. Fotograaf: Paul Oostveen

Wat is mijn doel met een drone?

Zwaar teleurgesteld heb ik de drone weggegooid in mijn fotokamer. Onbruikbaar. Oorzaak? Buiten bereik van de Wifi van mijn telefoon, er zat geen onafhankelijke zender met een groot bereik bij. Even niet bij stil gestaan dat dit wel handig zou zijn. Niet alleen onbruikbaar dus doordat het apparaat kapot was, maar eigenlijk vooraf al onbruikbaar voor het doel dat ik voor ogen had. Na te zijn afgekoeld heb ik enkele weken later dan ook maar eens datgene gedaan wat ik eigenlijk direct in het begin had moeten doen. Op een rij zetten wat ik nu precies wil bereiken met een drone. Wat voor soort opnames wil ik maken. In welke kwaliteit? Minimaal HD filmen, liefst 4K. Foto’s die in ieder geval groot vertoond kunnen worden op een projectiescherm in het kader van een documentaire. Foto’s die afgedrukt nog een goede kwaliteit hebben op A4 en A3 formaat. Een drone die goed te besturen is, snel reageert, een goede camera heeft met een stabiele gyroscoop. En die makkelijk in de fototas mee te nemen is. Kortom een duurdere maar nog wel betaalbare kleine drone, anders lukt dit niet.

Ook dit is een opname met meer creativiteit. De vogels linksboven zetten het geheel in perspectief. Fotograaf: Jan Dolfing

Mijn gedroomde drone

Een nieuwe en nu serieuze zoektocht volgt op internet en in de winkels. En sinds enkele weken heb ik een nieuwe drone in huis. Veel betere kwaliteit en een plezier om mee te vliegen. En om mee te filmen, wat een fraaie kwaliteit in 4K en HD. Nu begint de volgende stap. Het leren maken van fraaie opnames die een aanvulling zijn op mijn fotografie. Het is nog niet zo eenvoudig om hier stappen in te maken en ik ben nog lang geen Paul Oostveen. Maar het begin is er en ik weet zeker dat ik er indrukwekkende beelden mee ga maken. Zolang ik de dikke eiken tenminste weet te ontwijken. Want in de gebruiksaanwijzing staat dat ook deze duurdere drone daar niet tegen kan.

Als iemand tips en adviezen heeft dan hou ik me aanbevolen. Graag zelfs. Mijn tips zijn simpel. Bezint eer ge begint en goedkoop is duurkoop. Die spreekwoorden zijn er niet voor niets tenslotte. Voor diegene die wat meer willen lezen over het fotograferen met een drone is dit de link naar een artikel geschreven door Paul Oostveen: Natuurfotografie met een drone

Fotogroet Jan

Geef een reactie

Eén reactie

 1. To drone, or not……
  Ik zie steeds meer beelden, gemaakt met drones voorbij komen. Geweldig mooi, die beelden vanuit een heel ander perspectief. Het leek mij ook wel iets, om in de nabije toekomst te gaan gebruiken. Een nieuwe uitdaging.
  Tot dat….
  2 jaar geleden nam ik deel aan een rondreis door Peru. Ik bezocht daarbij uiteraard ook de Machu Picchu. Ik zag daar borden staan, waaruit bleek dat het gebruik van drones niet was toegestaan. Dat begreep ik maar al te goed. Twee dagen daarvoor bezochten we de Q’Allaqasa. Een prachtige ruïne, indrukwekkende opgravingen, mooie vergezichten. Niet al te veel toeristen, wat een rust. Tot dat, er een drone over vloog en geruime tijd in het gebied bleef hangen. De eigenaar zal ongetwijfeld prachtige opnamen hebben gemaakt, maar hij verstoorde ook voor velen de beleving die bij dat gebied hoorde.
  Hetzelfde heb ik in natuurgebieden beleefd. Wat een heerlijke rust van er, ook van de Nederlandse natuur, uitgaan. Tot dat……
  Wat ik hier vooral mee aan wil geven, maak gepast gebruik van drones. Ik ben er zeker niet op tegen, maar ik wil er ook niet gestoord door, of van worden. Bovenstaande wil ik de drone-gebruikers graag meegeven in hun overwegingen waar drones wel en niet te gebruiken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Eén reactie

 1. To drone, or not……
  Ik zie steeds meer beelden, gemaakt met drones voorbij komen. Geweldig mooi, die beelden vanuit een heel ander perspectief. Het leek mij ook wel iets, om in de nabije toekomst te gaan gebruiken. Een nieuwe uitdaging.
  Tot dat….
  2 jaar geleden nam ik deel aan een rondreis door Peru. Ik bezocht daarbij uiteraard ook de Machu Picchu. Ik zag daar borden staan, waaruit bleek dat het gebruik van drones niet was toegestaan. Dat begreep ik maar al te goed. Twee dagen daarvoor bezochten we de Q’Allaqasa. Een prachtige ruïne, indrukwekkende opgravingen, mooie vergezichten. Niet al te veel toeristen, wat een rust. Tot dat, er een drone over vloog en geruime tijd in het gebied bleef hangen. De eigenaar zal ongetwijfeld prachtige opnamen hebben gemaakt, maar hij verstoorde ook voor velen de beleving die bij dat gebied hoorde.
  Hetzelfde heb ik in natuurgebieden beleefd. Wat een heerlijke rust van er, ook van de Nederlandse natuur, uitgaan. Tot dat……
  Wat ik hier vooral mee aan wil geven, maak gepast gebruik van drones. Ik ben er zeker niet op tegen, maar ik wil er ook niet gestoord door, of van worden. Bovenstaande wil ik de drone-gebruikers graag meegeven in hun overwegingen waar drones wel en niet te gebruiken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Jan Dolfing

Jan Dolfing

Als dierenarts en gepassioneerd natuurfotograaf is Jan nauw verbonden met dieren en natuur. Een passie die hij graag laat zien.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: