Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tom Linster in Beeld

Tom Linster werkt - as we speak- vijftien jaar als part-time natuurfotograaf om daarnaast zoveel mogelijk te reizen en te fotograferen. Om te kijken naar de grote, kleine wereld. Hij doe niets liever dan zijn passie delen. De wereld tonen in al haar schoonheid en kwetsbaarheid. In al haar oerkracht.
Explosie van noorderlicht in de Lyngen Alps in Noorwegen
Explosie van noorderlicht in de Lyngen Alps in Noorwegen Fotograaf: Tom Linster

Wie is Tom Linster ?

Tom Linster Natuur in de achtertuin

En daarvoor hoef je niet eens de wereld te zien. “Kijk in je tuin, daar zie je het ook al.” Nog niet zo heel lang geleden werkte Tom mee aan de rubriek van Man Bijt Hond, over de fascinerende natuur in je tuin. En drie jaar op rij won hij de eerste prijs bij de Argus natuurfotografie-wedstrijd in de categorie…. ‘natuur in de achtertuin‘. Tom houdt geregeld tentoonstellingen, organiseert fototrips naar Noorwegen, Kamtchatka, Finland en brengt af en toe een boek uit.

“Natuur is het mooiste verhaal dat ik ken”

Maar dan moet je dat verhaal ook nog weten te bréngen. En die kunst is Tom meester. In zijn foto’s zie je hem spelen met licht, met vormen, met bokeh, met spiegeling en herhaling. Dichtbij versus veraf. Scherpte, afgewisseld met (functionele) onscherpte. Zonsondergang en zonsopkomst. Warme avondlucht of gure winterse taferelen. In eigen tuin, of zeeën verderop. Met close-up, groothoek en tele. In kikker- of in vogelperspectief. Met één duidelijk herkenbare consequente verbindende factor; fijn, zacht licht, waarin de verhalen prettig verpakt worden, uitnodigend om te openen. Alles kan immers een verhaal vertellen, elk moment, elk dier. Verhalen zijn overal, te beginnen hieronder…
Veel ‘lees’plezier!

Portfolio

“Het is een passie. Natuur zit in je lijf. Je kan het een tijdje negeren, maar dan moet het er uit.”

De Finse, kortdurende, herfst, de Ruska
De Finse, kortdurende, herfst, de Ruska Fotograaf: Tom Linster

“Het zat als kind al in mijn lijf. Van worm tot vogel. Van wolken tot de woeste zee, ik zag het. Ik keek en bleef kijken. Maar de wereld draaide door en ik moest meedraaien. Pas rond mijn dertigste kon ik doen wat mijn hart voelde. De natuur volgen met mijn fotografie.”

Papegaaiduiker op de Farne Islands (UK).
Papegaaiduiker op de Farne Islands (UK). Fotograaf: Tom Linster
Een van de ambassadeurs van de Brenne (Frankrijk): de witwangstern
Een van de ambassadeurs van de Brenne (Frankrijk): de witwangstern Fotograaf: Tom Linster

“Het is haar schoonheid en haar kracht die inspireert. Om die vast te leggen moet je kunnen schrijven met licht. Creatief te werk gaan om nét die foto te maken die beroert en ontroert.”

Muskusossen in de winter in Dovrefjell NP (Noorwegen)
Muskusossen in de winter in Dovrefjell NP (Noorwegen) Fotograaf: Tom Linster
Sneeuwhaas huppelt. Cairgorms NP Schotland.
Sneeuwhaas huppelt. Cairgorms NP Schotland. Fotograaf: Tom Linster

“Mijn eigen stijl zou ik typeren als poëtisch en grafisch. Ik benader natuur niet als een verzameling van biologische objecten. Kennis van je onderwerp is belangrijk, maar nogmaals, het draait om de schoonheid van de natuur tonen.”

Ringslang in de herfst. Viroin (België)
Ringslang in de herfst. Viroin (België) Fotograaf: Tom Linster
Veldje pinksterbloemen langs de Leie. (België)
Veldje pinksterbloemen langs de Leie. (België) Fotograaf: Tom Linster

“Alles van fotografie heb ik zelf geleerd. Het duurde jaren voor ik zelf tevreden was met mijn foto’s. Vroeger probeerde ik foto’s te maken van natuur die ik tegenkwam. Nu zoek ik zeer bewust mijn onderwerpen op en weet ik al op voorhand met welke foto’s ik naar huis ga. Kortom, door de jaren heen heb ik mijn proces van foto’s maken omgekeerd. Hoewel je niet alles kan weten natuurlijk. Het toeval en de onvoorspelbaarheid blijven grote troeven tijdens het fotograferen.”

Explosie van noorderlicht in de Lyngen Alps in Noorwegen
Explosie van noorderlicht in de Lyngen Alps in Noorwegen Fotograaf: Tom Linster
Koning van de fjord: de zeearend. Noorwegen
Koning van de fjord: de zeearend. Noorwegen Fotograaf: Tom Linster

Bijzondere fotoherinneringen: “Moeder ijsbeer en haar kleintje op Spitsbergen. Hoe zij naar hem kijkt en omgekeerd, daar zijn geen woorden voor. Enkel het beeld spreekt. En de Ghostkrab in West-Australië. Vorige winter had ik dan weer twee vechtende roodborstjes voor mijn lens. Zo veel bijzondere herinneringen. Ver en dichtbij.”

Fins Lapland minus 40 graden.
Fins Lapland minus 40 graden. Fotograaf: Tom Linster
Golvend landschap in Toscany. Italië.
Golvend landschap in Toscane. Italië. Fotograaf: Tom Linster

Inspiratie: “Schilders zoals Monet, Manet en Van Gogh. Ingetogen en woest. Maar ook andere fotografen zoals Vincent Munier. Hij is de meester van de eenvoud en het licht. En Nick Brandt. Een heerlijk grafische fotograaf. Maar ook onderzoekers en biologen zijn fascinerende mensen. Hoe zij over de natuur vertellen, dat kan niemand.”

Tips van Tom:

  • Het duurste materiaal of het beste fototoestel is niet genoeg. Doorzetting, creativiteit en geduld maken het verschil. En de poëzie natuurlijk.

Fotografie: Tom Linster

3 reacties

  1. Prachtige foto’s die laten zien hoe mooi de natuur op onze planeet is. Hopeljk leren wij mensen er ooit nog eens goed voor te zorgen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Prachtige foto’s die laten zien hoe mooi de natuur op onze planeet is. Hopeljk leren wij mensen er ooit nog eens goed voor te zorgen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: