Menu

Onderdeel van Pixfactory

5 jaar Natuurfotografie.nl: top 10 portfolio’s

Ga even met me mee? Terug naar de zomer van 2014...
5_jaar_natuurfotografie

Onderwaterfoto’s

Het was bloedverziekend heet, een graadje of 30, en de enige acceptabele locatie was…. tot aan je schouders in de rivier.
En dat was dan ook precies waar ik stond, terwijl ik met gevaar voor eigen camera probeerde weidebeekjuffers vast te leggen. De juffer was net bezig met haar perfecte landing op de perfecte bloem in perfect licht… toen… trrrrrrrrr…. mijn telefoon ging en ik van schrik bijna onderwaterfoto’s had kunnen maken.
Ene… Daan Schoonhoven:

DS: Hallo, met Daan.
Ik ben van plan een nieuw platform op te starten: www.natuurfotografie.nl en ik wil jou graag als auteur. En ook als redacteur trouwens.
RR: Schrijven, daar heb ik wel iets mee, dus auteur lijkt me leuk, maar redacteur….. moi?! Dat is toch niks voor mij..?

In het voorjaar van 2015 ging ik aan de slag. Ik schreef mijn allerallereerste portfolio en – as we speak – ben ik ruim 100 portfolio’s verder.
Én vijf jaar werkzaam als redacteur. Iets dat me naast schrijver zijn zeer goed bevalt, want hoe leuk is het om met een team leuke collegae getalenteerde natuurfotografen een podium te bieden…? Van elkaar en anderen te leren, te motiveren, te inspireren?!
En inmiddels zit ik niet meer in mijn uppie uit dat vijvertje te vissen, maar zij aan zij met collega-auteurs Henri van Vliet (interviews), Sandy Spaenhoven (Vlaamse portfolio’s), Bert Kok (interviews), Pauline Rote (interviews) en Alice Drouven (In het Zonnetje). Fantastisch om te zien wat een bijzondere vissen zij uit deze rijk bedeelde poel naar boven weten te halen…

Top 10 portfolio’s

Hieronder de 10 meest bekeken portfolio’s van de afgelopen 5 jaar.
Bedankt voor jullie trouwe aandacht en wat mij betreft op naar vijf volgende mooie jaren!

1. Edward van Altena in Beeld (20K)

“Zo’n vogel vangen is nog niet zo eenvoudig. Het vereist flink wat oefening, doorzettingsvermogen en techniek. Hoewel het met de camera’s van tegenwoordig meer dan ooit mogelijk is om de snelste acties te bevriezen, blijft het een pittige uitdaging.
Er zijn er dan ook maar weinigen, die zich hier zo in vastgebeten en gespecialiseerd hebben als Edward. Alsof het niets is, bevriest hij keer op keer die ene handeling, waar wij als soort stiekem allemaal minstens een béétje jaloers op zijn: het vliegen der vogels.”

buizerd Buteo buteo
Het fotograferen van een buizerd is wel een obsessie geweest voor mij. Dit is één van mijn mooiste buizerdfoto’s. Fotograaf: Edward van Altena

2. Franka Slothouber in Beeld (19,7K)

“Het eerste woord dat – denkend aan Franka’s fotografie – bij me opkomt is het mooie Engelse woord flawless (vlekkeloos).
Alles klopt. Altijd. Perfect licht: check. Heel fijn laag standpunt: check. Scherpte: spot on.”

Aalscholver vangt snoekbaars.
Eigenlijk een a-typische foto voor mij, want een actiebeeld. Maar als zoiets gebeurt druk ik natuurlijk wel af 😉 Ik won er later een eerste prijs mee in een nationale fotowedstrijd. Fotograaf: Franka Slothouber

3. Judith Borremans in Beeld (18,3K)

“Kenmerkend voor haar werk is wat ik even niet beter zou weten te omschrijven als ‘vriendelijke professionaliteit’. Elk beeld is even kundig gemaakt en vlekkeloos uitgevoerd. Maar het mooie is dat de techniek geenszins ten koste gaat van de sfeer. Er blijft ruimte voor een fijne personal touch, waardoor een bezoekje aan Judiths galerij gegarandeerd genieten is…”

IJsvogel
IJsvogel die het net gevangen visje opgooit, ook vanuit een fotohut. Ze kreeg het visje maar niet omgedraaid en gooide het uiteindelijk op. Met de (toen nog gehuurde) Canon 500mm f4.0 kon ik juist op dat moment deze foto maken. Fotograaf: Judith Borremans

4. Marsel van Oosten in Beeld (16,5K)

“Terwijl zijn foto’s als volleerde virals zowel het internet als de echte wereld bevolken, wordt de persoon Marsel zelf maar hoogst zelden waargenomen. Op waarneming.nl zou hij waarschijnlijk als rode-lijst-soort worden gekenmerkt; de Grote Onzichtbare in natuurfotografieland. Nooit zie je hem zijn statief parkeren bij een afgedwaalde sperweruil of achteraan sluiten bij een pestvogelinvasie.”

Facebook Update
Facebook Update. Fotograaf: Marsel van Oosten

5. Chris van Rijswijk in Beeld (15,7K)

“Hoewel echt uniek zijn in natuurfotografieland wel een heel lastige is, komt Chris toch aardig in de buurt. Hij is om te beginnen één van de puurste vogelaars die ik ken. Ik heb het nog even gecheckt, maar zijn website bestaat zuiver en alleen uit… vogels, zonder een spoortje ‘vervuiling’ van hert, vos of vis…. Dat is al een mooi uitgangspunt voor een waar USP.”

less is more
Een uitgevlogen uilskuiken in de vensterbank. Na buiten wat foto’s te hebben gemaakt bleken de foto’s vanuit de huiskamer in combinatie met de spelende kleindochter het meest geslaagd. Fotograaf: Chris van Rijswijk

6. Misja Smits in Beeld (14,9K)

“Misja hoort voor mij bij het natuurfotografiebehang. Ze was er gewoon altijd al. En als ik behang zeg, dan bedoel ik niet die muurbedekking die je na jaren niet meer ziet, maar behang als een vaste pijler in een omgeving. De stoelen kunnen veranderen en de lamp kan vervangen worden. Er komen nieuwe prullaria bij en afgedankte bankstellen worden afgevoerd naar de Kringloop, maar Misja’s pastelkleurige paddenstoelen houden al decennia lang stand.”

Heideblauwtjes
Tegen het eind van de avond spotte ik twee heideblauwtjes die hun slaapplek al hadden opgezocht. Door de bladeren in de bomenrij achter in het veld zag ik mooi gekleurde bokeh vlekken ontstaan. De kleuren in de achtergrond werden echter met de minuut minder en de wind was nog niet helemaal gaan liggen. Nu moest ik snel en effectief werken. Om zowel de vlinders als de achtergrond egaal uitgelicht te krijgen moest ik de ingebouwde flitser van de camera gebruiken om de vlinders wat op te helderen. Mijn sluitertijd werd te lang om uit de hand te werken. Met de flits erbij kwam ik net uit op 1/200 seconde maar moest ik wel mijn statief gebruiken om goed scherp te kunnen stellen. Nauwkeurig probeerde ik het setje vlinders precies te kaderen in de meeste lichte bokeh vlek (2011). Fotograaf: Misja Smits

7. Kee Liu in Beeld (13,4K)

“Toen ik – al heel wat jaartjes terug – Kee ooit in het veld tegenkwam, raakten we aan de praat. En zoals dat gaat, vroeg ik op een gegeven moment waar hij vandaan kwam, daarbij doelend op zijn woonplaats. “Hongkong” was daarop zijn antwoord, waardoor een goede eerste indruk direct gemaakt was.”

Kleine karrekiet koekoeksjong
Kleine karekiet voert bliksemsnel het koekoeksjong. Fotograaf: Kee Liu

8. Bart Siebelink in Beeld (12,7K)

“Het lijkt wel of Bart enkel foto’s maakt die nog niet gemaakt zijn. Iets dat statistisch gezien natuurlijk bijna onmogelijk is binnen de natuurfotografie. Vervreemding is troef: een krab lijkt in een zee van vuur te dansen. Berkenstammen lopen, als een in een ware Escher, zowel in als uit het beeld. Een complex zoekplaatje in Gaudi-stijl blijkt simpelweg een eend in het water en een krokodillenkop rijst op uit vloeibaar metaal.”

Liquid metal
Liquid metal. Fotograaf: Bart Siebelink

9. Rick van der Kraats in Beeld (12,3K)

“Om heel eerlijk te zijn, was een belangrijke reden om Rick uit te nodigen zijn leeftijd. Binnen de ietwat vergrijsde natuurfotografiewereldje ben je met 17 jaar immers bijna een curiositeit! Met zijn werk was ik niet bekend.; een soort positieve discriminatie dus.
Maar uiteraard is leeftijd niet het enige criterium. Het winnen van vele belangrijke prijzen en de aandacht rond zijn persoontje beloofde ook veel goeds en getriggerd door deze wapenfeiten verdiepte ik me in het oeuvre van Van der Kraats. Om tot de conclusie te komen dat – ook al was hij 2x zo oud geweest – ik nog steeds met plezier de Portfolio-poorten voor deze fotograaf had geopend, want er zitten zeker juweeltjes tussen!”

Watersnippen
Vanwege het heldere weer kleurde het water blauw. Deze kleur maakte ik extremer door de witbalans aan te passen. Het tegenlicht zorgde voor een leuk bokeh. Fotograaf: Rick van der Kraats

10. Ronald Hofmeester in Beeld (12,2K)

“Net als de verhalen van Ronald veel tussen de letters door bieden, hebben ook zijn foto’s ’laagjes’. Ze zijn spannend, gewaagd, zetten aan tot langer nadenken over wat je eigenlijk waarneemt. Een beetje alsof je door een donker spookhuis loopt; ergens een lichtje in het donker, een subtiel sliertje over je gezicht, een geluidje in de verte. Niet zozeer eng, maar wel intrigerend, als subtiele, spannende sensaties die je in het donker kriebelen.”

Uitgevlogen
Ik ben helemaal euforisch wanneer ik tijdens de lunch 24 blinkend witte lepelaars in een lange vlucht zuidwest zie vliegen. Mijn overpeinzingen worden wreed verstoord door een keiharde knal aan de andere kant van de kamer. Als ik mijn hoofd draai zie ik een grote witte vlek op het raam. Een turkse tortel heeft de reflectie in de ruit voor bos aangezien en ligt nu zieltogend op het terras. Zijn geest heeft hij achtergelaten op het raam. Fotograaf: Ronald Hofmeester

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: