HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Train je hond tot ultieme fotobuddy

Hoe perfect staat Tosca daar in het natte zand, waardig uitkijkend over de grote Noordzee. Fotograaf: Johan van der Wielen

Natuurfotografen zijn natuurliefhebbers en dierenvrienden. Niet gek dat veel natuurfotografen ook een hond hebben en nog minder vreemd dat je deze graag mee zou nemen tijdens jouw fotomomenten. Natuurlijk mag je hond niet mee naar iedere plek, veel natuurgebieden zijn rustgebieden en honden niet toegelaten. Toch is het zonde als je op alle andere momenten je hond thuislaat terwijl jij lekker bezig bent. Denk er daarom eens over na om je hond niet alleen te trainen op pootjes geven, in de mand liggen en het wegjagen van de buurkinderen uit de tuin, maar juist te trainen als perfect fotobuddy. Een staande hond kan je perfect helpen met het vinden van herten maar moet wel geleerd worden  niet te blaffen of te gaan jagen. De fotojacht is echter ook een jacht en meermalen heeft mijn hond mij verteld dat er iets te zien was nog voor ik het zelf ontdekte. Ook moet je ze leren andere natuurliefhebbers en fotografen met rust laten, lekker ontspannen te liggen als jij met de macrolens op de grond ligt en het niet erg te vinden om aan de lange lijn te lopen waar dat verplicht is. Maar als je daarin investeert heb je niet alleen een voorbeeldhond voor vele andere honden maar tevens de meest fijne fotobuddy voor al je foto avonturen!

Vind je het leuk te lezen hoe ik als natuurfotograaf altijd ondersteund ben door mijn honden, lees dan mijn column: Natuurfotografie met/ondanks/dankzij*… mijn hond.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Sylvia Groenheide op 13 augustus 2020 om 00:13

  Hoi Johan,

  Ja, je hond meenemen is hartstikke leuk. Ik neem mijn Franse Bulldog altijd mee (waar het kan en mag natuurlijk). Zodra ik iets zie komt zij naast me liggen en kijkt met me mee.
  Maar behalve gezellig voor mij werkt het ook naar de wilde dieren toe want die zijn vaak meer alerter naar de hond dan naar mij. Of ze komen juist dichterbij, dankzij de hond.
  Zo heb ik vreselijk genoten van een Veldleeuwerik die een hele show opvoerde op nog geen 7 meter en steeds dichterbij kwam uit nieuwsgierigheid. Kortom, als de hond ergens niet meekan vind ik dat zelf ook heel erg jammer want ja, je beste kameraad thuislaten is wel een dingetje 😉

  1. Wat leuk!! Een goed opgevoede hond is echt enorm leuk om mee te nemen….

 2. Hallo Johan,

  Leuk om te lezen en heel herkenbaar.

  Ikzelf heb heel vaak mijn Friese stabij, Jente, bij me. Hij is er helemaal aan gewend om met mij mee te gaan en daar waar nodig aan de lange lijn te lopen. Als ik mijn fotospullen verzamel wordt hij al helemaal dol, want hij weet dat hem dan weer een mooi uitje te wachten staat. Hij is mijn fotobuddy.

  Groet,

  Yvon

  1. Wat leuk!! Altijd fijn om positieve berichten te lezen over honden want ik lees vooral heel veel over hoe hondenbezitters er een puinhoop van maken, fotografen laten lastigvallen, wild wegjagen, etc. Ik wilde ook juist eens een positief bericht laten klinken… hoe heerlijk om met je hond op stap te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *