Een ruime compositie
Ik kies een mannetje weidebeekjuffer uit die steeds terugkeert naar een gebogen rietblad. De landingsplek is vrijwel steeds dezelfde en ik richt de camera op dat punt en zoom iets uit. Ik wil het beestje fotograferen op het moment dat hij gaat landen. Omdat ik van tevoren niet precies weet waar hij vandaan komt kies ik een voldoende ruime compositie zodat de kans dat ik hem in beeld heb groter wordt. Terwijl ik die compositie ‘veranker’ op mijn statief, zit meneertje nog op zijn plek. Ik stel scherp op zijn kop en maak alvast een foto. Nu maar wachten tot hij opvliegt en hopelijk weer terugkomt.
Overzicht
Terwijl ik de compositie nog wat aanpas en weer afwacht, kijk ik niet door de zoeker maar gewoon over de camera heen naar de juffer. Zodra hij opvliegt blijf ik hem volgen en kan zo goed zien wanneer hij terugkomt en gaat landen. Even voordat hij dat gaat doen, druk ik de ontspanknop in en houd die vast totdat hij geland is. Als hij de landing op dezelfde plek doorzet komt hij vanzelf in beeld en ik hoop maar dat hij zich dan binnen het scherpstelvlak bevindt. Dat proces gaat meer mis dan goed. Out of focus, te vroeg of te laat gereageerd, geen fraaie pose, het hoort er allemaal bij. Toch wint de aanhouder zo blijkt als ik even later de foto’s terugkijk in de zoeker.
Geen autofocus meer
Omdat ik mijn autofocus niet meer heb gekoppeld aan de ontspanknop maar aan de AF-ON knop (het zogenaamde back-button focus) stelt de lens niet meer opnieuw scherp als ik de ontspanknop indruk. Dat hoeft ook niet want ik wil de eenmaal gekozen scherpstelling niet meer aanpassen. Ik gok erop dat de weidebeekjuffer in hetzelfde scherpstelvlak gaat landen. Zoals gezegd is dat vaker niet dan wel het geval. Toch haal ik zo makkelijker een goed resultaat dan dat ik mijn autofocus wel gebruik en hoop dat die de vliegende juffer detecteert en erop scherpstelt. Het is een kwestie van geduld en veel foto’s maken. Ik pas de compositie weer iets aan zodat de achtergrond weer meer grijs wordt. Niet veel later loopt de teller al richting de 200 foto’s.
Continu Hi+
Omdat de landing zich binnen een tel voltrekt maak ik zoveel foto’s binnen de seconde als mijn camera aankan. Daarvoor staat hij ingesteld op continu opname en Hi+. Dat laatste wil zeggen dat hij 10 beelden per seconde maakt. Ik probeer ervoor te waken dat ik de ontspanknop veel te vroeg indruk. Doe ik dat wel dan kan het zijn dat de buffer (intern geheugen) van de camera al vol is en die daardoor trager wordt of zelfs even stopt met fotograferen. Geconcentreerd volg ik de juffer die weer opvliegt en druk de ontspanknop pas in op het moment van de bijna-landing.
Sluitertijd voorop
Zelfs met de zon, die zich zo nu en dan laat zien, is er niet veel licht op de plek waar ondertussen 4 clubleden hun boeltje hebben opgezet. Weinig licht betekent dat ik concessies moet doen bij de keuze voor het instellen van de belichtingsdriehoek (diafragma, sluitertijd en ISO). Op de eerste plaats kies ik voor een snelle sluitertijd van 1/5000 sec. omdat ik de vliegende juffer scherp in beeld wil. Ik knijp het diafragma tot f8 voor iets meer scherptediepte en laat de ISO-waarde automatisch bepalen door de camera. Ik check hem toch even en zie een waarde van 2000 ISO. Dat vind ik acceptabel, zeker nu de zon even achter de wolken is. Ik overweeg zelfs om iets over te belichten (dat geeft meer doortekening van de juffer) maar doe dat toch niet om een nog hogere ISO en te lichte delen in het water te voorkomen.
Nog 10 minuten
De tijd vliegt voorbij en de zin in pauze met een kop koffie/thee neemt toe. Mijn maten zijn het eens met mijn voorstel nog 10 minuten door te zetten en dan terug te lopen naar de auto. Ik maak nog snel een compositie-uitstapje naar een vrouwtje weidebeekjuffer dat op een takje verderop zit. Na 5 minuten zit die echter nog steeds op dezelfde plek en keer ik maar weer terug naar het mannetje. Die vliegt nog steeds heen en weer. Ik zoom nu wat meer in en voor we opstappen houd ik de ontspanknop nog enkele malen een tel of twee ingedrukt.
Nabespreking
Een half uur later geniet ik met mijn fotoclubje na op het terras. Over anderhalve week gaan we de beste foto’s nabespreken. Ik ben nu al benieuwd naar ieders resultaten.
3 reacties
Weer mooie resultaten en uitleg.
wat een leuk artikel! ik ben zelf ook met weidebeekjuffers bezig geweest, zo mooi!
Out of focus, te vroeg of te laat gereageerd, geen fraaie pose… daar win je bij natuurfotografie.nl de ‘creatieve’ hoofdprijs mee, man! 😉
Laatste kiek is wat mij betreft uit de kunst (met nadruk op UIT en prachtig), felicitados.