HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

Tuinfotografie; volop plezier en mogelijkheden!

Verre reizen en vroege ochtendtrips om de mooiste macro-opnames te maken, je ziet ze in de aanbiedingen en de fotoverslagen dagelijks op het net voorbijkomen. Gezegdes zoals “wat je van ver haalt, is lekker” en “het gras is groener bij de buren” gaan ook op voor de gemiddelde natuurfotograaf. Natuurlijk willen we ook allemaal een fantastische soortenrijkdom op een idyllisch plekje fotograferen, dat zal ik niet ontkennen. Maar deze insteek kost geld en veel tijd, daar is niet iedereen evenveel mee gezegend.

tuinfotografie
De tuin zit boordevol onderwerpen. Fotograaf: Jowan Iven

Focus op macro?!

De grote groep natuurfotografen met hun focus op macro-onderwerpen heeft een groot voordeel ten opzichte van hun wildlife- en landschap-tegenhangers. De onderwerpen liggen, bij wijze van spreken, al voor het oprapen in de eigen tuin. Of in het stadspark en botanische tuinen, voor wie de eigen tuin geen optie is. Voor het gemak ga ik maar even uit van een eigen tuin.

Speeltuin

Heb je een nieuwe lens of camera, dan is de tuin toch wel de meest praktische plek om door de handleiding te bladeren en ‘en passant’ je speeltje uit te proberen.
Kopje thee of koffie erbij, het kan bijna niet relaxter om de geheimen van je nieuwe aanwinst te doorgronden. Ieder verloren uurtje kan je snel even de tuin in wippen om je vaardigheden te vergroten of gewoon te spelen met alle mogelijkheden.

tuinfotografie
Om de lensbaby onder de knie te krijgen is de tuin de perfecte startplek. Fotograaf: Jowan Iven

Zo dicht bij huis kan je ook helemaal los gaan met reflectieschermen en externe flitsers zonder dat die eindeloos over de vlakte zijn gesjouwd. In de tuin begint het oefenen zodat je volleerd je apparatuur en technieken direct in het veld kan toepassen wanneer je ze nodig hebt.

tuinfotografie
De notenboom diende als onderwerp voor uittesten van de dubbele belichtingstechniek. Fotograaf: Jowan Iven

Ongenode gasten

Iedere tuin bevat wel enkele ongewenste bezoekers. Al zijn het maar de nesten met mieren die je stoep telkens laten verzakken. Diezelfde mieren gaan ook op zoek naar bladluis, een andere ongenode gast, die ze stimuleren om honingdauw af te geven. Een lekkernij voor de mieren. De meeste tuinliefhebbers zien alleen twee plagen op een bloem, de macrofotograaf ziet fotokansen.
Observeer de mieren en kies een interessante compositie uit waar ze regelmatig opduiken.

tuinfotografie
Foto is van onderaf naar boven genomen om de heg niet in beeld te krijgen. Fotograaf: Jowan Iven

Nog zo’n speciale gast wiens aanwezigheid meestal niet echt op prijs wordt gesteld is de slak. Zelf laat ik ze hun gang gaan en met een beetje geluk komt de zanglijster er op af. In de tussentijd heb je alle mogelijkheden om te experimenteren met die trage bezoeker die eigenlijk toch sneller blijkt te zijn dan gedacht.

I’m on a road to nowhere. Fotograaf: Jowan Iven

Het licht zien

Als er één plek is waar je precies weet wanneer het juiste licht op de gewenste plek schijnt dan is het wel je eigen tuin. Zo zag ik tijdens de bloei van de distels dat iedere middag heel even de zon door de beukenhaag scheen en een geel/gouden bokeh creëerde. Het was een kleine moeite om daarna op een middag een plekje te kiezen en te wachten tot er een hommel in beeld verscheen.

tuinfotografie
Het bleek nog lastiger dan gedacht, want de door mij uitverkoren distel was niet in trek bij de hommels. Gelukkig zijn er volgend jaar weer nieuwe kansen. Fotograaf: Jowan Iven

Extra voordelen

Zo’n eigen tuin biedt ook nog vele voordelen die je in het veld niet hebt. Wat te denken van:

 • geen verbod om van de paden te gaan (behoudens uitzonderingen van de partner)
 • snel schuilen voor de regen
 • bereikbaar binnen een minuut
 • uitvoerbaar wanneer je maar beperkte tijd hebt
 • geen reiskosten
 • alle lenzen beschikbaar
 • vergeten accu’s en geheugenkaartjes zijn nooit ver weg
 • koffie en thee op eigen terras

Dus, ga eens op pad in je eigen tuin. Veel succes!

 


tuinfotografieNog meer tips op het gebied van tuinfotografie? Dan is het praktijkboek Tuinfotografie iets voor jou.

Klik hier voor meer informatie over dit boek.

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Leuk artikel Jowan, en zeker waar! Er staat zo veel in een tuin dat je daar wel heel veel inspiratie uit kunt halen.
  Ik maak er dan ook dankbaar gebruik van. Maar die koffie/thee op het terras gun ik me dan weer geen tijd voor! Dat komt meestal achteraf als ik de foto’s ga bekijken.

  1. Dank je Marjo, dat is natuurlijk ook een goed idee om de foto’s binnen op je gemak te bekijken met koffie of thee.
   Niet tevreden, dan loop je gewoon even terug de tuin in.

 2. Door KO Houtman op 17 augustus 2021 om 08:44

  Erg leuk geschreven en zo is het toevallig ook nog es een keer. Normaliter lopen we bepakt en bezakt zo snel mogelijk richting auto en zoefff, weg zijn we! Er is zoveel te ontdekken (en te proberen) in je eigen tuin(tje)

  1. Zeker waar. Daar kunnen we zoveel meer uithalen dan we denken.

 3. Leuk artikel! Ik maak ook geregeld macrofoto’s in onze tuin, waarbij men geregeld zegt: goh, wat is dat voor een mooie bloem? Terwijl men er normaal gesproken achteloos overheen kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *