HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Tuinvlindertelling

Geaderd witje in het zachte ochtendlicht. Fotograaf: Yvon van der Laan

In de maand juli vindt zowel in Nederland als in België de tuinvlindertelling plaats.

Waarom de vlindertelling

Met heel veel insecten, waaronder vlinders, gaat het niet goed. Deze ontwikkeling is zorgelijk, want insecten zijn erg belangrijk voor onze natuur. Door middel van de vlindertelling ontstaat een beter beeld van de stand van zaken van de natuur. De informatie die met de telling verzameld wordt, wordt gebruikt om de vlinders beter te beschermen.

Wanneer en doorgeven telling

In Nederland vindt de tuinvlindertelling plaats van zaterdag 3 tot en met zondag 25 juli 2021. In België betreft het een wekelijkse telling. De telling wordt in Nederland georganiseerd door de Vlinderstichting en in België door Mijn Tuinlab.

Apps

Op de site van de Vlinderstichting vind je een handige app, genaamd Vlindermee, waarmee je in Nederland snel en eenvoudig alle vlinders die je in jouw tuin tegen bent gekomen door kunt geven. Hiernaast kun je met deze app de naam van vlinders zoeken, waarvan je de naam niet weet. Een andere handige app is de app ObsIdentify.

Meer informatie

Op de sites van de Vlinderstichting en Mijn Tuinlab vind je meer informatie over hoe de telling in zijn werk gaat en hoe je de apps kunt downloaden. Ook vind je op de sites handige tips over hoe en wanneer je het beste vlinders kunt spotten en hoe je vlinders naar jouw tuin lokt. Tevens kun je op beide sites een handige herkenningskaart downloaden.

Telling doorgeven

In Nederland kun je de telling doorgeven via de app Vlindermee of via de site van de Vlinderstichting. In België kunnen tellingen worden doorgegeven via Mijn Tuinlab. Nog even belangrijk om te weten. Tel je tijdens jouw telmoment geen vlinders, ook dan is het belangrijk dit door te geven. Deze informatie wordt namelijk ook gebruikt om de stand van zaken zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *