Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tuinvogels fotograferen op de voedertafel

De kleuren van het goudhaantje op de voedertafel passen mooi bij de achtergrond. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze periode van het jaar biedt volop kansen tuinvogels in de eigen tuin of op het balkon te fotograferen. In de winter kunnen vogels namelijk wel wat extra’s gebruiken. Een mooi moment dus om vogels naar de tuin of het balkon te lokken met een, zowel qua voedselaanbod als qua inrichting, aantrekkelijke voedertafel. Je zult zien dat soorten als mezen, mussen, vinken, winterkoninkjes, roodborstjes en merels snel de weg naar de voedertafel zullen vinden. En… met een beetje geluk zullen ook minder gangbare soorten de weg naar jouw tuin of balkon weten te vinden.

Enkele tips:

 • Richt de voedertafel op een natuurlijke manier in. Dit zowel voor het welzijn van de vogels als voor het kunnen maken van mooie natuurlijke foto’s. Let daarbij ook op de achtergrond.
 • Zorg dat de voedertafel in de buurt van struiken staat zodat de vogels zich daarin kunnen verschuilen bij bijvoorbeeld gevaar van roofvogels.
 • Verschillende vogelsoorten stellen verschillende eisen aan het voedsel. Wil je een grote variatie aan vogels, zorg dan dat er voor elk wat wils is door het aanbieden van bijvoorbeeld zaden, pitten, vetbollen, pinda’s, gedroogde meelwormen, fruit en zonnebloempitten.
 • Zorg dat je de vogels kunt fotograferen zonder de vogels te verstoren.
 • Maak gebruik van een telelens en statief.
 • Wil je tuinvogels vliegend vastleggen, lees dan ook eens het artikel Hoe fotografeer je vliegende tuinvogels.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Wanneer je er voor zorgt dat de grotere vogels niet bij het voer kunnen, door bijv. een voerplek af te schermen met gaas, zullen ze het snel leren dat er voor hun niets te halen valt. Ik had hier ook dagelijks een groep van 8 eksters, een speciale voertafel gemaakt met gaas met mazen van ong. 4 cm. Komt nu nog af en toe een verdwaalde ekster, maar zeker niet meer vervelend.
   Er zijn ook van die extra afgeschermde voerkorven met extra spijlen er omheen, als je niet zelf wil knutseln.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u