Menu

Onderdeel van Pixfactory

12 kleurrijke herfstfeestjes

Zoveel tinten groen, geel, oranje, rood en bruin, zelfs paars… de overweldigende herfst in al zijn kleuren. Het knisperend bonte tapijt vol vochtige verrassingen, de dwarrelende confetti en bedwelmend aardse geuren… het najaar is een feest! Het is het vrolijk vieren van het leven, een uitbundig afscheid van wat was en een onstuimige ontvangst van wat komen gaat. Want na het feest van de herfst volgt een meditatief seizoen van verstilling, waarin de naakte bomen fluisterend de kou trotseren en vertrouwen op diepgewortelde zekerheden. De herfst bereid je voor op het louterende seizoen van rust.
Herfstsymfonie
Herfstsymfonie Fotograaf: Teuni Stevense

Tja, sommige mensen worden lyrisch van de herfst…

Word jij ook lyrisch van de herfst? En word je net als ik ook vrolijk en blij van de uitbundige kleurenpracht? Of maakt de herfst je misschien juist melancholisch, weemoedig… of zelfs wat somber? Vier (en fotografeer) dit seizoen zoals het bij jou past. Uitbundig of ingetogen, intens genietend van de weelde of juist stilletjes van de kleine herfstjuwelen als lichtpuntjes op donkere dagen.

Hier twaalf kleurrijke feestjes om inspiratie op te doen voor herfstig mooie foto’s!

1. Het lichtfeest

Gouden zonnestralen in herfstbos-
Gouden zonnestralen in herfstbos- Fotograaf: Karla Leeftink

Wat nou Kerstmis… hét lichtfeest vind je in de natuur. En dan is de herfst ook nog eens een ideaal seizoen om de meest prachtige zonneharpen vast te leggen. Een ochtend met mist en zonnig weer voorspeld… het bos is the place to be! Maak een mooie totaalopname mét zon, zoals hierboven (klein diafragma gebruiken om de zon als ster in beeld te krijgen), of kies een detail. Een paar stralen van boom tot bosgrond, een tak die baadt in het licht… vier je eigen lichtfeestje!

 

2. Het nachtfeest

L'heure bleue
L’heure bleue Fotograaf: Noortje Russel

’s Nachts mooi kunnen fotograferen is slechts voor een enkeling weggelegd. Maar gewoon overdag een nachtelijke of wat duistere sfeer creëren kan ook. Speel eens met de witbalans voor bijzondere kleureffecten. Zeker bij paddenstoelenfoto’s kun je daarmee verrassende beelden krijgen. Kies een van de witbalanstekens op je camera (bijvoorbeeld tl- of lamplicht voor een blauwe sfeer) of stel handmatig een temperatuur in. Zo kun je van een ‘gewone paddenstoelenfoto’ toch net weer iets extra bijzonders maken.

 

3. Het muziekfeest

Herfstsymfonie
Herfstsymfonie Fotograaf: Teuni Stevense

Die zonneharpen van hiervoor, daar zit natuurlijk muziek in! Maar voor mij zit er muziek (en dans) in veel meer natuurelementen. Ieder seizoen heeft zijn eigen muziek, van de frisse tonen in de lente, tot het wat ruigere werk in de herfst. Laat de blazers van storm en het slagwerk van regen in je foto zien of verbeeld juist de glorieuze muziek van een gouden herfstdag…

 

4. Het stiekeme feest

Herfstsferen
Herfstsferen Fotograaf: Frans Batenburg

Soms is het leuk om van een afstandje toe te kijken, van achter een boom, door de bladeren of tussen de varens door. Speel met kleuren en vormen op de voorgrond, om je onderwerp mooi te omlijsten. Geniet heimelijk…

 

5. Het waterfeest

Reflectie
Reflectie Fotograaf: Piet Haaksma

Terwijl mijn hond ook als het erg koud is – zelfs met een laagje ijs op het water – zo een ven in plonst, houd ik het liever droog. Maar met de camera kun je er toch een waterfeestje van maken. Als het pas geregend heeft, zijn de kleuren in het bos extra intens. Gebruik een polarisatiefilter om reflecties tegen te gaan of speel eens met de spiegeling in het water.

 

6. Het bodemfeest

Herfstkikker
Herfstkikker Fotograaf: Noortje Russel

België kent een Nationaal Bodemfeest waarbij aandacht is voor het samen investeren in grond voor duurzame landbouw. Mijn bodemfeest is wat minder ideologisch maar zeker zo aards. Ik ging naar een bruin café dichtbij de grond en feestte er met de waard, die wel een beetje een kouwe kikker bleek…

Kantelbare lcd-schermpjes, hoekzoekers… gebruik ze naar believen, maar voor mij is er niets heerlijkers dan languit op de geurige bosgrond (skipak van de Lidl aan, droog en warm!) foto’s te maken van blaadjes, paddo’s en wat er nog aan leven rondkruipt. Tijger je mee?

 

7. Het hemelse feest

Herfstkleuren
Herfstkleuren Fotograaf: Marlou Nijpels

Na al dat gekruip over de grond en de neus steeds naar beneden gericht, is het tijd om eens omhoog te kijken. Een fijne tegenhanger voor het gebogen werk en zeker goed voor de sombermannen onder ons (hoog Sammy). Kijk naar de blauwe lucht en de majestueuze bomen in herfsttooi. Ga eens op je rug op de bosgrond liggen (regenbroek of skipak aan!), koester je in de herfstzon en fotografeer die ‘andere kant’. Dutje doen mag ook.

 

8. Het bewogen feest

Moved
Moved Fotograaf: Joyce de leeuw

Wie blijft er nu onbewogen door de pracht van de herfst? Laat dat letterlijk in je foto zien! Je camera bewegen als je een foto maakt (kies een lange sluitertijd) kan prachtige, schilderachtige effecten opleveren. Vive l’impressionisme!

 

9. Het verjaardagsfeest

 Hidden treasure
Hidden treasure Fotograaf: Cocky Anderson

 

Bij een verjaardag hoort… een cadeautje. Deze hier had een wat lastige verpakking (au!) maar oh wat een wonderschone verrassing zit erin. Echte herfstjuwelen!
Natuurlijk zijn er veel meer herfstige cadeautjes te vinden in het bos, al dan niet ingepakt. Fotografeer ze zoals je ze vindt, of stel iets moois samen met een beetje van het bos en een beetje van jezelf (op een recente paddenstoelendag werden bijvoorbeeld ook gekleurde lampjes en (nep)bladeren gebruikt voor feestelijke kleureffecten).

 

10. Het onder invloed-feest

Autumn Colours
Autumn Colours Fotograaf: Christine Liem

Tja, soms wordt er stevig gedronken of zijn er pillen in omloop. En wat zou een bosfeest zonder paddo’s zijn…?! Ach ja, dat moet ieder voor zich weten natuurlijk, maar wil je de vervormde wereld in je foto laten zien? Dat kan ook (z)onder invloed. Zoom bijvoorbeeld in of uit terwijl je afdrukt, maak gebruik van meervoudige belichting of bewerk de foto naderhand in een fotobewerkingsprogramma voor een dronken creatief effect.

 

11. Het foute feest

Dare to be different
Dare to be different Fotograaf: Noortje Russel

Er zijn van die feesten, die je beter kunt mijden… foute muziek, foute locatie of, het allerergst: foute feestgangers.

‘Hé, heb je die aansteller met zijn alpinopet gezien?’
‘Ja, man, wát een eikel!’

Nee, daar moet je maar niet naartoe gaan en ook niet fotograferen dus. Gauw naar het laatste feest…

 

12. Het slotfeest

Confetti
Confetti Fotograaf: Noortje Russel

Voor het kleurrijke herfstfeest dan toch echt is afgelopen, dansen we nog eenmaal de polonaise en gooien confetti in de lucht. Laatste ronde!!

 

 

 

 

16 reacties

  1. Dit was echt een feestje om te lezen Noortje! Ik heb van het feestje genoten. Zo heerlijk geschreven! Hoe doe je het toch. Super fijn!! 🙂 🙂 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

16 reacties

  1. Dit was echt een feestje om te lezen Noortje! Ik heb van het feestje genoten. Zo heerlijk geschreven! Hoe doe je het toch. Super fijn!! 🙂 🙂 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: