Menu

Onderdeel van Pixfactory

Uit het dal omhoog?

Nu het jaar weer ten einde loopt en de Goedheiligman ons weer goed ge’s’in(d)t is geweest, beginnen bij mij van die kaboutertjes te knagen. Kaboutertjes diep van binnen. Van die ‘Oekeleboekels’ met zwarte puntmutsjes. Ze knagen aan mijn gevoel.
Het knagen in mij wordt gelukkig niet veroorzaakt door deze boomacrobaat… Fotograaf: Peter le Fevre

Wat fotograferend Nederland het afgelopen jaar allemaal wel niet uitgespookt heeft. De beelden worden met het jaar mooier. Fantastische foto’s en verhalen die voorbij zijn gekomen op o.a. social media. De reizen die de mensen hebben gemaakt. Workshops die zijn gevolgd. Creatieve uitspattingen en inspiraties prachtig weergegeven in kunstzinnige beelden. Bewust zijn geworden van de noodzaak van de nacht tijdens de NachtVanDeNacht. De diverse evenementen die her en der worden gehouden. Het hele jaar in beeld: van de blauwe bodem in het Hallerbos naar de frisgroene lente tot aan de paarse heide in augustus. Doe daar nog een snufje herfst bij met al die bontgekleurde bladeren. Wees creatief met ‘paddo’s’ en in het laatste kwartaal vanuit het hoge noorden het Noorderlicht. Laten we de sneeuw van afgelopen week overigens niet vergeten. Wow! Het was weer geweldig!

Knagen

Maar het knaagt aan mij. Want van al dat moois maakte ik mijzelf nauwelijks deelgenoot. En daar is niemand schuldig aan behalve ik. De onderliggende redenen zijn voor nu niet interessant, maar neem het maar van me aan: het afgelopen jaar was, met hier en daar wat oplevingen, voor mij ontzettend zwaar.

De bodem van het ravijn is overigens wel in zicht. Het is even afwachten of het geen drijfzand is en ik alsnog verder wegzak. Ik word meer bewust van de dingen die ik graag wil doen. Die belangrijk zijn. Maar ik word vooral geleefd door de dingen die ik eigenlijk niet wil doen, maar helaas wel noodzakelijk zijn. Ik heb workshops gegeven en in mijn enthousiasme menig (beginnend) fotograaf meegesleept en op kosten weten te jagen door fotografische vernuften te laten zien, die zij nog niet in hun, toch meestal te kleine fototas hebben. Waarvoor mijn excuses. Met name aan hun wederhelft.

In het veld en in provisorische studio’s begeleid ik de enthousiastelingen en daarvan komen wel hele mooie beelden op Facebook voorbij. Tijdens die workshops bleef mijn eigen camera overigens wel in de tas…

Een masterclass volgen? Yes, that’s it! Met goede moed mij verdiepen in een onderwerp. Vastbijten, uitwerken, storyboards, locaties bezoeken, fotograferen en met de andere deelnemers brainstormen over hún projecten. Tussen de leerzame, inspiratievolle bijeenkomsten in bleef ook nu mijn camera in de tas…

Aan het eind van vorig jaar ben ik door een zekere nachtfotograaf op de lichtvervuiling gewezen en wat het doet met de wereld, de flora en de fauna. Dus help ik, samen met een groep gelijkgestemden, de vele belangstellenden te begeleiden tijdens de Nacht van de Nacht. De stemming zit er lekker in en al gauw beginnen we bij het gebrek aan een mooie heldere sterrenhemel met flitsers creatieve fratsen uit te halen. Met lichtsabels, zaklantaarns en andere lichtbronnen ons eigen licht creëren.
Allemaal erg leuk en bewust wordend. Mijn camera bleef, je raadt het al, in de tas.

Ook bij het ondersteunen van workshops van een andere fotograaf komt bij mij het pakken van mijn camera ook niet in mij op. In mijn beleving ben je er ter ondersteuning en niet voor eigen gewin. Ik kan dat moeilijk combineren.

Het hele jaar gaat zo door. Zelfs het samen fotograferen met andere columnisten moet wijken voor de “noodzaak”. Mijn verplichtingsgevoel.

Zelfreflectie. Het is weleens goed om jezelf eens kritisch te bekijken. Fotograaf: Peter le Fevre

Goed gevoel!

Het is natuurlijk niet zo dat ik helemáál níet heb gefotografeerd. Naast de commerciële activiteiten als schoolfotograaf waarbij ik menige draak, spook of ander klein monster heb vastgelegd voor het fotolijstje van grootouders, heb ik mij ook verplaatst naar o.a. Finland.
Ver weg van alle verplichtingen en met de wind in mijn kop de Finse herfst vastgelegd. En eigenlijk was dat de enige keer dit jaar dat ik ongestoord en voor mijzelf aan het ‘schieten’ ben geweest. Zonder druk, zonder opdracht. Met een leuke en gezellige groep mensen een fantastische tijd beleefd. En wat voelde dat goed!

Het grote probleem met mij is, dat ik naast de verplichtingen en noodzaak met nóg iets worstel. Namelijk een heel klein ding. Eén woord eigenlijk. Een heel klein woordje. Ik heb het opgezocht in het woordenboek. Ik was de betekenis ervan een beetje uit het oog verloren. Volgens de dikke van Dale of het groene boekje:

Nee (tussenwerpsel)

Woord om ontkenning uit te drukken; neen (tegenstelling: ja)

Hmm. Volgens mij is dit de kern van mijn probleem. Misschien moet ik maar eens wat vaker ‘nee’ zeggen. Meer dingen voor mijzelf gaan doen. Ja, veel meer ‘nee’ zeggen! Gaat mij dat lukken?

Op mijn rug naar de wolken kijkend. Ook tussen de witte wolken zit er wel eens wat blauwe lucht.. Fotograaf: Peter le Fevre

Uit het dal

Ik weet zeker dat ik de komende twee maanden mijn tentje zal moeten opzetten in het dal waarin ik nu zit, maar bij de aanvang van de lente gooi ik mijn fototas op mijn rug en klim naar boven. Ja. Omhoog.

Dan ben ik net op tijd voor… Voor wat eigenlijk? Het jaar rond zijn er zo veel momenten en ze zijn allemaal op hun beurt bijzonder om te fotograferen. Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je in de ‘rollercoaster’ stapt. Het gaat om het beleven, het genieten en vooral: wat je ook doet, doe het in ieder geval voor jezelf.

Beste lezer, even los van de omstandigheden waarmee ik zelf te ‘dealen’ heb, is dit voor veel mensen wel een herkenbaar verhaal. Ik wil iedereen die in hetzelfde schuitje zit uitdagen om gewoon eens lekker aan jezelf te denken en de natuur in te gaan. De frisse lucht op te snuiven en mooie beelden te maken.

Voor mij? Ik wel… Ik neem mij voor minimaal 1x per week beelden te plaatsen. Waar dan ook…

Deal?

Soms lastig te zien, maar zelfs achter donkere wolken schijnt de zon ….te schijnen. Fotograaf: Peter le Fevre

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Peter le Fevre

Peter le Fevre

Peter zoekt het graag hogerop. In Nederland maar zeker ook in Scandinavië kan hij zich prima uitleven. Beeld en verhaal komen dan tot leven...

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: