HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Uitslag eerste NK natuurfotografie

Terwijl vrijdag elders in Nederland de regen met bakken uit de hemel viel, bleven de Amsterdamse Waterleidingduinen gelukkig grotendeels gespaard. Dit kwam goed uit voor de professionals die op donderdagavond en vrijdagochtend hun creativiteit mochten loslaten in dit gevarieerde natuurgebied. De amateurs kregen ruimer de tijd: van 1 tot en met 12 juni mochten zij het gebied op de foto vastleggen.

Uitslag eerste NK natuurfotografie
De winnaars van de ereplaatsen 1, 2 en 3 bij de amateurs en professionals, vlnr: Floris Slooff, Ad Witte, Marijke Hoogendorp, Corina Slooff, Clifton Buitink en Luce vriens.

Afgelopen weken schotelden de weergoden de deelnemers een grote afwisseling aan wolken, kleur en licht voor, hetgeen bij de amateurs resulteerde in uiterst gevarieerde inzendingen. Aan de jury, bestaande uit Aart Aarsbergen, Tres Melis en Jan Vermeer, de taak om uit het grote aantal inzendingen de winnaars te selecteren. De jury koos hierbij niet zozeer de mooiste foto, maar lette vooral op de samenhang in het ingezonden portfolio. Iedere deelnemer moest immers vier foto’s insturen, waarbij alle categorieën (landschap, macro, wildlife en abstract) vertegenwoordigd waren.

Ad Witte neemt de wisseltrofee 'De blauwe flits' in ontvangst in de categorie amateurs.
Ad Witte neemt de wisseltrofee ‘De blauwe flits’ in ontvangst in de categorie amateurs.

Uiteindelijk koos de jury Ad Witte als Nederlands Kampioen Natuurfotografie. Naast de wisseltrofee ‘De blauwe flits’ mocht Ad een cadeaubon ter waarde van € 500,00 mee naar huis nemen. De complete uitslag:

 1. Ad Witte – Cadeaubon Canon t.w.v. € 500,-
 2. Marijke Hoogendorp – Cadeaubon BENRO t.w.v. € 250,-
 3. Luce Vriens – Reeks Praktijkboeken uitgeverij Birdpix

 

Winnaar 1e prijs amateurs

 

De professionals gingen op 16 en 17 juni met de billen bloot. Na het fotograferen moest het geheugenkaartje direct bij de wedstrijdleiding worden ingeleverd. Zonder de mogelijkheid tot nabewerking maakten de deelnemers onder toeziend oog van de wedstrijdleiding een selectie van vier foto’s uit een maximum van driehonderd foto’s. Om 14.00 uur startte de jury met het beoordelen van alle foto’s van de professionals. Op de uitslag was het uiteraard nog even wachten, deze werd later bekend gemaakt op de speciale avond.

Floris Slooff neemt de wisseltrofee 'De blauwe flits' in ontvangst in de categorie professionals.
Floris Slooff neemt de wisseltrofee ‘De blauwe flits’ in ontvangst in de categorie professionals.

Aan het einde van de vrijmiddag voegden de meeste amateurs zich onder genot van een hapje en een drankje bij de professionals. Ed Cousin (hoofd Bron- & Natuurbeheer van het gebied) en Bob Luijks (natuurfotograaf) verzorgden een korte presentatie, waarna de prijsuitreiking van start ging. Floris Slooff ging er met de hoofdprijs van door bij de professionals. Naast de titel ‘Nederlands Kampioen Natuurfotografie’ ontving Floris een cadeaubon ter waarde van € 1000,00. De uitslag bij de professionals:

 1. Floris Slooff – Cadeaubon Canon t.w.v. € 1000,-
 2. Clifton Buitink – Cadeaubon BENRO t.w.v. € 500,-
 3. Corina Slooff

 

Winnaar 1e prijs professionals

 

Deel dit artikel


22
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ansjelina de Zeeuw op 1 juli 2016 om 21:20

  Marijke hoogendorp Gefeliciteerd! Prachtige foto’s

 2. Vooropgesteld dat ik het zoeken naar vernieuwing te allen tijde waardeer, kan ik voor dit concept eerlijk gezegd moeilijk begrip opbrengen. Hoe zouden we het vinden als er tien beroepskunstschilders op een rij werden gezet, ze binnen een vast tijdsbestek een schilderij moeten produceren en er vervolgens door een jury een kampioen wordt uitgeroepen? Of als er aan tien romanschrijvers op een zelfde wijze gevraagd werd om een boek te schrijven, waarover een jury zich gaat uitspreken? Fotografie is een vorm van beeldende kunst. Bij natuurfotografie gaat het om inspiratie, gevoel en beleving, die voortkomt uit bewondering en respect voor de natuur. Over je grondig en zorgvuldig verdiepen in je onderwerp en proberen de essentie ervan weer te geven, vrij van door anderen opgelegde kaders. Wat was het doel van deze wedstrijd, wat wil het bereiken en wat wil het bijdragen? Ik hoop van harte dat er een rijker gedachtengoed achter steekt dan alleen maar mensen uit te willen dagen tot het tonen van lef in het laten zien dat ze het allemaal beter kunnen. Hiermee wordt natuurfotografie mijns inziens een verkeerde kant op gestuurd. Los van deze discussie is er nog die van de zelfbenoemde status.
  Ik zie ineens een beeld voor me van de ware kampioen natuurfotografie. Hij of zij heeft maandenlang getraind om op een zo efficiënt mogelijke wijze te komen tot natuurbeelden die in de smaak zullen vallen bij een jury. Overbodige handelingen zijn volledig uit de workflow gesaneerd. Het gebruik van verboden stimulerende middelen wordt systematisch ontkent. Hij of zij beschikt over een begeleidingsteam, met daarin een coach, een materiaalspecialist, en een aantal scouts die vooruit het gebied doorkruisen om de fotograaf op het juiste moment naar de juiste plek te leiden. Tijdens de prijsuitreiking worden zijn of haar sponsoren in het zonnetje gezet. Alle gekheid op een stokje: ga niet voor snelheid maar voor visie en kwaliteit. Fotografeer wat je wilt, waar je wilt en wanneer je wilt. Lekker op je eigen manier, in je eigen tempo en op een verantwoorde wijze natuurlijk. En stuur dan je mooiste werk van het afgelopen jaar eens in voor een wedstrijd.

 3. Door Erik Neuteboom te Den Haag op 21 juni 2016 om 23:42

  Ik was erg nieuwsgierig naar de foto’s van de winnaars, vond het een behoorlijke tegenvaller, veel foto’s kwamen me iets te gekunsteld over, een soort pseudo-art. Belangrijkste les in leven is, doe iets met de kritiek die je krijgt dus hopelijk geen sarcasme vanuit ivoren toren maar krachtig openstaan voor kritische noten!

  1. Door Wuksem op 22 juni 2016 om 08:37

   Als het excuus is dat de foto’s niet gepimpt zijn dan is de kwaliteit in mijn ogen nog minder.Als ik zie wat bij de professionals gewonnen heeft dan vraag ik mij af voor welke opdrachtgevers zij normaal werken ? En dat de wedstrijd in een bepaalt tijdsbestek en in een voor hen onbekend gebied is gehouden vindt ik ook een kul reden,er bestaat nl. zoiets als internet en je kunt je inlezen,en daarbij is 99% van natuur fotografie niet een kwestie van toevallig op het juist moment op de juiste plek te zijn ?

  2. Door Wuksem op 22 juni 2016 om 08:44

   Sorry het commentaar is niet op uw stukje maar op die van joop schelvis.

 4. Natuurlijk zijn er ‘mooiere’ foto’s dagelijks te zien, maar daar ging/gaat het helemaal niet om bij deze wedstrijd. Ik heb er bewust voor gekozen om bij dit artikel de beelden te presenteren puur zoals ze uit de camera’s zijn gekomen en beoordeeld. Ik had ze ook kunnen pimpen en er een facebook-sausje over kunnen gieten.
  Gelukkig dat de vakkundige jury wel in staat was om te zien welke prestatie de winnaars en vele andere deelnemers hebben neergezet. Iedereen die meent het beter te kunnen doen is volgend jaar van harte welkom om dat te laten zien.
  Is natuurlijk wel wat lef voor nodig.

 5. Door Wuksem op 21 juni 2016 om 18:09

  Zijn dit kampioenswaardige foto’s ? op de site van waternet kom ik een hogere kwaliteit tegen.

 6. Door Lenie op 19 juni 2016 om 12:27

  Mijn eerste reactie is: zijn dít de winnende foto’s van een NK? Ben het helemaal eens met bovenstaande reactie van Erik Veldkamp. Met alle respect voor de winnaars!

  1. Door Frans Visser op 21 juni 2016 om 13:15

   In reactie op de teleurstelling van Erik en Lenie aangaande de winnende foto’s het volgende.
   Ik denk dat een ieder zich onvoldoende realiseert dat deze fotowedstrijd een heel andere is geweest dan de bekende wedstrijden. Bij een ‘normale’ wedstrijd is er een opgave en stuur je je beste foto in die je in je archief kan vinden. Deze wedstrijd was heel anders. Met een aantal beperkende opdrachten een portfolio maken in een bepaald tijdsbestek in een gebied en onder omstandigheden die je verder niet kent.
   Vergelijk het met een voetbalwedstrijd: we zien soms herhalingen van schitterende momenten uit lang vervlogen wedstrijden. Maar ook een winnende finale kan een slechte wedstrijd zijn geweest, althans slecht om te zien.
   Ik vind overigens de foto’s niet slecht, begrijp me niet verkeerd. Het is alleen wel zo dat als betrokkenen vaker waren geweest of langer de tijd hadden gehad of anderszins uit een breder assortiment van hun foto’s hadden kunnen kiezen, ze wellicht tot een andere inzending waren gekomen.
   Maar dat is juist het leuke geweest aan deze wedstrijd! Min of meer gelijk speelveld, gelijke omstandigheden en gelijk tijdsbestek en daar dan het beste van maken.

 7. Door Leon Buijs op 18 juni 2016 om 21:35

  Allereerst complimenten aan Daan en alle andere betrokkenen voor de organisatie van dit eerste NK en de gezellige prijsuitreiking gisteren in Vogelenzang. Heb getwijfeld of ik mee zou doen in een gebied dat ik totaal niet ken maar uiteindelijk toch blij dat ik het heb gedaan. De restricties die van kracht waren lieten mij op een heel andere manier kijken en veel selectiever fotograferen als ik normaal doe, iets wat ik als zeer leerzaam heb ervaren. Ik ben benieuwd naar de locatie van volgend jaar en als het in mijn agenda past doe ik zeker weer mee.

  Zou het net als Frans en Ron leuk vinden als er nog wat extra foto’s uit de portfolio’s worden besproken. Geeft je ook een inzicht in wat de jury goed vond en wat absoluut beter kan. Natuurlijk ook mijn felicitaties aan de winnaars.

 8. Een geslaagde wedstrijd, thumbs up voor de organisatie! En een welgemeend gefeliciteerd voor de winnaars!
  Net als Wil en Ron zou ik ook meer willen horen van de jury over de inzendingen van de overige deelnemers, vond de feedback op de portfolio van winnaars zeker inspirerend.
  Meer over mijn beleving van het NK natuurfotografie in mijn blog: http://www.topic2.nl/blog/?p=1496

 9. Door Frans Visser op 18 juni 2016 om 15:34

  Gefeliciteerd met dit eerste NK Natuurfotografie! Een leuk en moedig initiatief dat naar ik hoop jaarlijks terug gaat komen op de kalender. Misschien is het een idee om dat soms ook in andere jaargetijden te houden, opdat je een ander soort foto’s (en fotografen) ook naar voren laat komen.
  Ik onderschrijf de reactie van Ron Tode waarin hij stelt dat ‘bijsnijden’ mogelijk zou moeten zijn als zoomlensgebruik ook mogelijk is. Ik begrijp dat dit wat tegen de filosofie van de ‘echte’ fotograaf ingaat, maar anno 2016 is het een normaal gebruik van een van de mogelijkheden die er tot onze beschikking staan om een verhaal of beeld over te brengen.
  De opdracht om dit portfolio te leveren was overigens heel pittig en uitdagend. Het zou daarom fijn zijn als er een vorm van respons komt op hetgeen is ingestuurd. En ik ben heel nieuwsgierig naar andere inzendingen, dus ik hoop dat jullie ergens een plekje vrijmaken om die te laten zien?
  Ook ben ik benieuwd naar het aantal deelnemers in beide categorieën, gewoon om te zien hoe dit aan is geslagen, welk speelveld en welk deelnemersveld er nou eigenlijk was.
  Zou heel leuk zijn om het een komende keer in een ander gebied te organiseren, zodat je ook jaarlijks een ander deel van Nederland in beeld brengt.
  Ga zo door!
  Frans

 10. Door Ron Tode op 18 juni 2016 om 15:10

  Gefeliciteerd met de eerste wedstrijd. Erg leuk om (bij de amateurs) mee te doen. Ook de prijsuitreiking vond ik geslaagd en natuurlijk kan alles altijd beter. Zo had ik het ook wel aardig gevonden – nu er toch professionele kijkers met een mening bij waren – om nog eens bijvoorbeeld 10 extra foto’s te bespreken/bediscussiëren: waarom goed / waarom niet goed / hoe beter. Maar nogmaals voor zo’n eerste keer prima georganiseerd en in prettige sfeer. Helaas moest ik zelf alweer om zeven uur weg. Wat het niveau betreft, ikzelf heb nu, na de winnende foto’s te hebben gezien dat ik juist geïnspireerd wordt om de volgende keer nog betere foto’s te maken (en voor te bereiden), wanneer de andere deelnemers hetzelfde gevoel hebben gaat het niveau ieder jaar automatisch omhoog. Wel heb ik nog een vraag over de wedstrijdregels ook in relatie tot een gelijk speelveld. Zoomobjectieven worden toegestaan. Nu heb ik en gebruik ik alleen vaste objectieven en dat houdt in dat ik vaak wat meer moet lopen en dat ik soms, bij het nemen al weet dat ik nog wat bij ga snijden. In weze is dat volgens mij hetzelfde als inzoomen, alleen achteraf. Graag zie ik op dit laatste punt graag een reactie tegemoet. En verder …. tot volgend jaar!
  Ron Tode

 11. Door Wil op 18 juni 2016 om 10:13

  Ik vond het een leuke ervaring en een uitdaging om 4 foto’s te selecteren uit de gemaakte foto’s. Ik zou het wel leuk vinden om alle inzendingen te zien. Is het mogelijk om ook de inzendingen van de niet winnaars te zien? Ik kijk uit naar volgend jaar.

 12. Tja, ik vond het al een merkwaardige wedstrijd, en de uitslag maakt dat er niet veel beter op. Ik vind het niveau van de foto’s erg matig, sorry…

  1. Door Bob Luijks op 18 juni 2016 om 11:19

   Erik, jammer dat je er gisteren niet bij was, dan had je louter andere reacties gehoord. De jury was zeer opgetogen over de foto’s. Besef dat de foto’s in een kort tijdsbestek, niet onder ideale omstandigheden en onbewerkt gemaakt zijn.

   1. Tja, wij van wc eend… Jullie noemen dit het NK, dan verwacht ook veel betere platen. Ik zie dagelijks mooiere platen op Facebook en elders van amateur fotografen zoals ik waar het nivo heel wat hoger ligt en dan heb ik het nog niet over de profs.

    1. Door Ad Witte op 20 juni 2016 om 10:23

     Jammer dat Erik niet meegedaan heeft

     1. Door Lex op 21 juni 2016 om 18:42

      Het zou van kracht en smaak getuigen als de feedback ook serieus genomen wordt en niet met een sneer weggezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *