Natuurtalent van het jaar 2025
De jeugd heeft de toekomst, dus beginnen we met de aanstormende talenten van de categorie Natuurtalent van het jaar, het onderdeel van de Groene Camera voor natuurfotografen jonger dan 18 jaar.
Winnaar categorie Jongeren en Natuurtalent van het jaar: Johannes van Roekel
Juryrapport: Wat een fijn en treffend silhouet! En op een goed moment afgedrukt waardoor de ene vleugel als een afdakje boven het dier hangt. Deze fotograaf maakt graag gebruik van silhouetten. Daardoor worden namelijk alleen de contouren van het onderwerp zichtbaar en wordt de essentie gevangen, zegt hij. Dat is heel goed gezegd: alles wat van je onderwerp afleidt, verdwijnt op deze manier uit beeld. De fotograaf vertelt dat hij per fiets op weg was naar zijn vriend en eigenlijk al laat was, maar toen onderweg die eenzame ooievaar in het dorpje Achterberg zag zitten. Die kon hij natuurlijk niet voorbijfietsen! En toen de vogel even later op de wieken ging, was de fotograaf natuurlijk zelf ook in de wolken!

Runner-up categorie Jongeren: Ruben Luiten
Juryrapport: Deze foto roept een gevoel van intimiteit op, zelfs zo dat we het gevoel krijgen dat we deze steenuil bespieden. Dat komt ook omdat hij naar beneden kijkt met een blik die niks met ons als kijker te maken heeft. Wij mogen heel even een blik in zijn wereld werpen. En zo ging het bij de fotograaf ook. Zijn vader en hij reden op een avond een rondje met de auto op zoek naar vogels. Een steenuil zat bij een boerderij op een schuurtje. Er stond een harde wind en daardoor bewogen er veel takken heen en weer tussen hun auto en de uil waardoor deze soms aan het zicht werd onttrokken. En soms was alleen de kop zichtbaar zoals hier. Is dat een gelukje? Nee, de fotograaf heeft zichzelf in de situatie gebracht om dit geluk te ervaren. Hij had ook lekker warm thuis kunnen blijven maar dan hadden wij niet kunnen genieten van dit mooie beeld!

Eervolle vermeldingen categorie Jongeren





Geleedpotigen en ongewervelden
Winnaar categorie Geleedpotigen en ongewervelden: Alex Pansier
Juryrapport: Een foto die er voor ons gelijk uitsprong. Een mannetje meikever met zijn prachtige, waaierachtige antennes tegen een strakke witte lucht. En toen kwam gelijk de vraag: hoe maak je zoiets en is het dier dan niet verstoord of neergezet? Maar dat laatste bleek volgens onze adviseur absoluut niet het geval want dan zou het diertje nooit die antennes zo spreiden! Dit vertederende en originele silhouet viel gelijk in de smaak bij de jury. Het is een goed opgebouwd bijna grafisch beeld dat je onmiddellijk bij blijft!

Runner-up categorie Geleedpotigen en ongewervelden: Sophie Mijnhout
Juryrapport: Een kleurrijke voedselvoorraad! Een snoepwinkeltje voor de kruisspin die het gemaakt heeft en voor later bewaart. Je ziet een ingepakte wesp en daaronder een vlieg met rode ogen die samen strak samengesnoerd zitten. De fotograaf wilde met dit beeld zowel het aangrijpende lot van prooidieren laten zien, als de vernuftige jachttechniek van de spin. De vakkundige compositie van het pakketje midden in beeld en de bedauwde webdraden links en rechts zorgen ervoor dat deze boodschap zeker overkomt!

Eervolle vermeldingen categorie Geleedpotigen en ongewervelden





Abstract
Winnaar categorie Abstract: Jan Boer
Juryrapport: Kleuren, vlakken en lijnen die niet direct laten zien waar je mee te maken hebt: dat is hier de invulling van het woord “abstract”. Deze fotograaf maakt zichtbaar wat je niet gelijk in het veld ziet. Hier gaat het om wat hij als volgt benoemt: de verborgen schoonheid van mineergangen. Dit zijn de smalle kronkelige patronen die worden gemaakt door larven van bepaalde insecten zoals bladmineerders. Het bijzondere is dat de fotograaf de foto’s dus wel in het veld maakt! Zijn fietsendrager is een geïmproviseerde studio en hij werkt met lange sluitertijden en een paar extra macrolampjes om het zonlicht aan te vullen. En zo kunnen wij de verhalen lezen die deze larven schrijven in zo’n prachtig gekleurd blad.

Runner-up categorie Abstract: Wouter van de Weerd
Juryrapport: Ook hier lijnen en vlakken maar nu niet van heel dichtbij maar vanuit de lucht. In een korte periode met vorst en wat sneeuw was de fotograaf met zijn gewone camera op pad gegaan bij de Loosdrechtse Plassen, bij een zwemstrand. Dit was aanleiding om later de drone op te laten boven dit winterse landschap. Toen hij recht omlaag fotografeerde, vroeg hij zich af: zwemmen of schaatsen?
Een beeld dat vragen oproept en waar je langer naar kijkt. Een beeld dat eigenlijk ook terugkijkt!

Eervolle vermeldingen categorie Abstract




Zoogdieren, amfibieën en reptielen
Winnaar categorie Zoogdieren, amfibieën en reptielen: Edwin Rem
Juryrapport: Als je dit beeld voor ogen krijgt bij de categorie Zoogdieren, reptielen en amfibieën, dan moet je wel even twee keer kijken! Want het lijkt wel een abstract beeld waarin op de eerste plaats de prachtige vlakverdeling in kleuren en de zachte lijnen heel erg aanspreken. Maar als je dan beter kijkt, zie je dat het om zeehonden gaat. De fotograaf maakte een rondvlucht met een vliegtuigje vanaf Texel en vloog daarbij over het deels drooggevallen wad tussen Texel en Vlieland. Vanaf die hoogte kon hij goed zien hoe de zeehonden lekker lagen te relaxen. Toen het vliegtuigje een bocht maakte, kon hij redelijk recht naar beneden fotograferen door het raampje. De compositie met de diagonale lijnen zorgt ervoor dat het leefgebied van de zeehonden op een bijzondere manier in beeld is gebracht!

Runner-up categorie Zoogdieren, amfibieën en reptielen: Ronald Zimmerman
Juryrapport: Een menselijk element in een foto in combinatie met een dier levert altijd een bepaalde spanning op. Je ziet die harde strakke lijnen van een rooster en daarbovenop dat zachte lijfje van de rugstreeppad. Het zal niet de bedoeling van de pad zijn geweest om daar terecht te komen, maar dat was waar de fotograaf hem tijdens het monitoren van amfibieën in Nationaal Park Zuid-Kennemerland aantrof: op de roostersteiger van een vogelkijkhut. Voor de fotograaf, die de nodige ervaring met amfibieën heeft, was dit een unieke mogelijkheid voor een beeld dat hij nog niet eerder had gemaakt. Het diertje klemt zich vast maar straalt zelf ook iets verbaasds uit. Een aandoenlijk beeld.

Landschappen, weer- en natuurverschijnselen
Winnaar categorie Landschappen, weer- en natuurverschijnselen: Edwig Vanhassel
Juryrapport: Tijdens het juryberaad was dit de allereerste foto, want we begonnen met deze categorie. En gelijk klonk volmondig JA of deze door was naar de volgende ronde. Ook die ronde overleefde hij en hij werd dus zelfs categoriewinnaar! Een beeld waarbij je gelijk blijft hangen, niet alleen omdat je je afvraagt wat het is waar je naar kijkt, maar ook omdat de vormen zo mooi zijn evenals de beeldopbouw. Onderin, perfect in het midden, die afgeknotte cirkel met de fascinerende spinachtige vormen erin, bovenin dat hekwerkje. Een heerlijke compositie en een fijne omzetting naar zwart-wit.
Waar kijken we dan naar? Naar een foto vanuit de lucht, gemaakt met een drone. Het is een weiland met een bevroren plas erin. De barsten in het ijs maken de foto. De voetsporen van vogels voegen in de hoeken onderin het beeld een bijzonder element toe. Een tafereeltje om bij weg te dromen.

Runner-up categorie Landschappen, weer-en natuurverschijnselen: Michel Lucas
Juryrapport: Een bekend broekbos in Noord-Limburg, namelijk het Schuitwater. De fotograaf was er afgelopen winter en er lag nog wat meer sneeuw dan hij had verwacht. Zo mooi en zo lastig in beeld te brengen! Want waar leg je je focus? De fotograaf maakte een verrassende compositie door één boom centraal te plaatsen zodat alle ander bomen in één lijn naar een punt midden onder leiden, waarbij ook de spiegeling mooi meedoet. Het beetje nevel tussen de bomen geeft wat magie en de sneeuw en het groene mos contrasteren fraai met het rode kwelwater. Een beeld dat de aandacht vasthoudt!

Eervolle vermeldingen categorie Landschappen, weer-en natuurverschijnselen





Planten en paddenstoelen
Winnaar categorie Planten en paddenstoelen: Pieter Egelmeers
Juryrapport: Als je de foto voor het eerst ziet, denk je eerst dat er iets bloeit, dat het blaadjes zijn, maar dan dringt door dat je naar vleugeltjes zit te kijken, en wel van een hele hoop vliegen! Deze zijn afgekomen op de grote stinkzwam. De vliegen menen dat ze een geschikte plek hebben gevonden om eitjes te leggen. Bovendien eten ze van de slijmerige groene laag van de stinkzwam. Sporen van de stinkzwam blijven dan aan hun poten en lichaam kleven. Wanneer ze wegvliegen en ergens anders landen, verspreiden ze de schimmelsporen, waardoor nieuwe stinkzwammen kunnen groeien. De fotograaf heeft deze symbiotische relatie tussen schimmels en insecten fraai vastgelegd. Alle afleidende elementen zijn uit beeld gelaten of vervaagd omdat hij met een telelens vanaf de grond tussen de herfstbladeren door heeft gefotografeerd. En zo ontstond dit “boeket” met zeker een minder fraai boeket wat de geur betreft!

Runner-up categorie Planten en paddenstoelen: Jan Linskens
Juryrapport: Het plantje kennen we allemaal maar als je goed kijkt, is het zelf eigenlijk nergens scherp in beeld. En toch weten we gelijk dat het om zonnedauw gaat. De fotograaf heeft ervoor gekozen om de nadruk te leggen op de essentie van zonnedauw: de vorm, de kleur en de dauwdruppeltjes. Als kijker heb je het gevoel dat de kleverige tentakeltjes je zo kunnen vastgrijpen.
Een beeld waardoor wij als kijker nét zo gevangen worden als de ongelukkige insecten op een ander moment!

Eervolle vermeldingen categorie Planten en paddenstoelen





Vogels
Winnaar categorie Vogels: Danny Slijfer
Juryrapport: Klassieke beelden die op het juiste moment gemaakt zijn en goed zijn afgewerkt, komen altijd bovendrijven. Deze fotograaf ging rond zonsondergang in het uiterwaardengebied Havikerwaard kijken, dat door de hoge stand van de IJssel onder water was gezet. Er volgde een toevallige ontmoeting met een groep grote zilverreigers en die zijn klein in beeld gebracht. Op deze manier wordt het verhaal verteld van hun gedrag en hun tijdelijke leefomgeving. Ook ziet zo’n witte groep in het donkere deel van de foto er mysterieus en sereen uit. De vogels wachten rustig tot de dag ten einde loopt en wij als kijker worden zelf ook rustig van zo’n beeld.

Runner-up categorie Vogels: Martijn Nugteren
Juryrapport: Een foto die een glimlach oproept! De gaai staat bekend als intelligent en vindingrijk en dat is op deze foto goed te zien. De fotograaf heeft een schuur waarin onder andere al zijn vogelvoer staat. Toen hij zag dat één van de potjes vogelzaad geplunderd was, hing hij een wildcamera op om te zien wie de dader was, deze gaai dus. Hij vond dit gebeuren zo leuk dat hij besloot dit met een “echte” camera te gaan fotograferen. Met behulp van een statief en een afstandsbediening bracht hij het moment van “betrapt zijn” treffend in beeld!

Eervolle vermeldingen categorie Vogels





Onder water
Winnaar categorie Onder water: Bas van der Sanden
Juryrapport: Wat we hier zien lijkt wel een omarming door de zeester, maar het gaat maar om één kort moment. Tijdens een vroege ochtendduik in de Oosterschelde bij de Zeelandbrug zwemt de fotograaf namelijk over een veld jonge mosselen. Een groot aantal gewone zeesterren doet zich tegoed aan deze uitbundige maaltijd. Dan ineens komt er een jonge botervis tussen de mosselen tevoorschijn precies naast een jonge zeester. Het dier laat zich twee seconden zien en schiet dan weer weg. Net genoeg tijd voor deze opname omdat de camera al goed ingesteld stond. Zo zie je maar, wees altijd voorbereid, zeker onder water omdat je dan dit soort verrassingen goed kunt vastleggen!

Runner-up categorie Onder water: Luc Rooman
Juryrapport: Wat ons vooral aansprak in dit beeld was de ronding van de onderkant van de waterspiegel. Het is net of de hele planeet daarboven hangt. Je zou bijna kunnen zeggen dat de snoek, zoals Atlas uit de Griekse mythologie, het hemelgewelf op zijn schouders draagt. Hij lijkt daardoor nog krachtiger over te komen en wordt bijna meer een symbool dan een vis. De fotograaf was blij met deze gewillige snoek die zich uitvoerig liet fotograferen op deze zonnige dag. En wij zijn blij met dit beeld!

Eervolle vermeldingen categorie Onder water





Portfolio
Winnaar Portfolio en Natuurfotograaf van het jaar 2025: Robin Gooijers
Juryrapport: Zeven foto’s die op diverse momenten in het jaar in natuurgebied De Kampina zijn genomen. De fotograaf maakt in dit natuurgebied vaak wandelingen en kent het gebied goed. Dat zie je in de serie terug waarbij aandacht is voor diverse omstandigheden. We zien heide en gras onder water staan, we zien fraaie contrasten tussen frisgroen leven en roodbruin verval, we zien warm ochtendlicht dat als een deken over het landschap valt, en we zien hier en daar nog een reiger die gelukkig pas nét na de opname wegliep.
Hoewel de beelden niet allemaal even sterk zijn en wij als jury duidelijk een paar favorieten hadden, zitten ze wel allemaal vol natuurbeleving. En dat is wat we bij een winnaar graag waarderen. De pure natuur, die uitnodigt om in te wandelen of gewoon te zíjn, die warmte, dat groen, dat leven, dát is verbeeld in deze serie. En er is de tijd genomen om de foto’s op verschillende momenten te maken. Het is een met zorg samengestelde serie. Onze favoriet is het mysterieuze vijfde beeld, dat moerasachtig en bijna on-Nederlands aandoet.
Een zachte en uitnodigende blik op natuurgebied de Kampina!
Runner-up portfolio: Alex Pansier
Juryrapport: Spreeuwenzwermen worden graag gefotografeerd en die kunnen van zichzelf al prachtige vormen aannemen. Deze fotograaf heeft echter aan elke foto nog een ander element toegevoegd: een of meer bomen, een lantaarnpaal en een molen. Op die manier krijg je een beeld van de omgeving waar je zo’n zwerm kunt aantreffen. Maar er is nog iets extra’s: als je goed kijkt, zie je dat ze niet in één beeld zijn vastgelegd, maar dat het om meervoudige belichting gaat waarbij tien foto’s in één beeld zijn versmolten. De zwermen laten hierdoor sierlijke lijnen en vormen zien.
Met foto 1 komt de serie moeizaam op gang omdat daar de techniek van de meervoudige belichting weinig effect lijkt te hebben op de spreeuwen en hun vlucht.
De foto’s waarbij de wisselwerking tussen het extra element en de zwerm het duidelijkst aanwezig is, zijn voor ons dan ook de sterkste. Ik noem dan vooral foto 3 en 4 waarbij de interactie tussen alle beeldelementen het beeld een extra emotie meegeeft, bij foto 3 een gevoel van zwaarte en druk, en bij foto 4 van landen en thuiskomen.
Een fijne serie van grafische patronen in de lucht!
Eervolle vermeldingen Portfolio:
Fotograaf: Bert Faber
Fotograaf: Guus Ruimers
Fotograaf: Jan Smit
Overall winnaar en Natuurfoto van het jaar 2025
Uit alle categorieën heeft de jury uiteindelijk één overall winnaar uitgeroepen tot natuurfoto van het jaar 2025. De keuze is daarbij gevallen op de winnaar van de categorie geleedpotigen en ongewervelden: de prachtige foto van een mannetje meikever van Alex Pansier.

Nawoord
De organisatie en de jury van de Groene Camera 2025 feliciteren alle prijswinnaars met het behaalde resultaat.
Er waren dit jaar veel beelden van ontzettend hoge kwaliteit. Het was soms dan ook lastig om de winnaars te kiezen. Helaas bleek ook dit jaar dat er soms foto’s moesten afvallen omdat ze zich niet aan het reglement hielden. Houd er dan ook voor volgend jaar rekening mee dat dit het verschil kan betekenen tussen winst en een diskwalificatie. Het reglement doorlezen loont altijd!
Wat krijgen de winnaars
De eerste prijswinnaars van alle categorieën krijgen een waardecheque t.w.v. € 500,- vrij te besteden bij Cameranu. Elke runner-up ontvangt een waardecheque van € 250,-. De uiteindelijke overall winnaar ontvangt de titel “Natuurfoto van het jaar” en daarbij nog eens een extra waardecheque van € 500,-, waardoor het totaal voor de winnaar op € 1.000,- uitkomt.
De winnaar van de jongeren categorie ontvangt naast de titel “Natuurtalent van het jaar” een waardecheque van € 500,- aan producten te besteden bij Cameranu. De runner-up ontvangt een waardecheque van € 250,- aan producten te besteden bij Cameranu.
De winnaar van de series ontvangt naast de titel “Natuurfotograaf van het jaar” een waardecheque van € 1.000,- aan producten te besteden bij Cameranu. De runner-up ontvangt een waardecheque van € 500,- aan producten te besteden bij Cameranu.
Expositie bij Museon-Omniversum
Alle prijswinnende foto’s zijn vanaf 25 april te bekijken in Museon-Omniversum in Den Haag. De aluminium prints voor deze expositie worden gemaakt door CEWE. Een procedé dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen van Museon-Omniversum. CEWE verzorgt sinds 2017 de prints voor de Groene Camera.
25 reacties
Gelukkig heb ik het dan mis Bjorn! Uiteraard zijn het niet alleen maar professionals. Ik wil ook mijn excuses maken, want ik kom heel lelijk over op deze manier. In andere berichten kan je lezen dat ik niet zo ben, maar ik werd vooral geagiteerd door dezelfde namen die ik zag. En ik zie foto’s waarvan ik dacht: hadden ze díe maar gekozen als overall winnaar! Is het zo dat de jury elk jaar helemaal anders is? Zodat de kans dat iemand met een andere smaak iets anders kiest wat groter is? Een vraag uit interesse.
Gefeliciteerd winnaars! De winnende foto snap ik niet zo want bij ff googlen op meikever kwam ik uit op wikipedia en jawel, een meikever tegen een ‘strakke witte lucht’ met uitgespreidde antennes (uiterst zeldzaam trouwens zo’n lucht in Mei/Juni) Maar niks ter beschuldiging van de fotograaf, zo’n foto kan best alleen had ik dan liever het hele beestje in beeld gezien. Enfin, Alex is best creatief en maakt prachtige fotografie maar bij de meervoudige belichting in de spreeuwenfotografie ‘stoort’ mij toch die ‘grijze vlekken’ achter de spreeuwen en komt onnatuurlijk over. Verder valt het op dat de winnende foto’s erg de ‘kunstzinnige’ kant opgaan maar dat kan niet anders met zo’n jury. Alleen Bart is Top in de fotografie. Val ik erover, nee. Veel van de getoonde foto’s laten een ‘eigen kijk’ op fotografie zien en das ‘kunst’ want elkaar achterna lopen op de bekende plekjes is dat niet, hoe mooi het ook is. De vogel- en portfoliofotograaf vond ik dit jaar wat ‘magertjes’, weinig creatief met kunst 🙂 Al met al, fotowedstrijden blijven de gemoederen bezig houden en het bekijken en alles lezen blijft leuk. Nooit meedoen is vaak win-win….haha.
Groet Kees
Hallo Annelies, ik denk dat ik wel begrijp hoe jij deze uitslag beleefd. Ik hoor dit soort opmerkingen ook bij andere foto competities. Maar ik denk niet dat je het helemaal goed ziet. Meestal is het niet dat je alleen maar met artistieke foto’s kan winnen, eerder met onderscheidende. Winnende beelden onderscheiden zich op verschillende vlakken, niet uitsluitend op het artistieke.
Een foto zich bijvoorbeeld ook onderscheiden door een bijzondere benadering, bijzondere omstandigheden ( bv weer, licht. Enz), bijzondere ideeën, uitzonderlijke compositie of uitsnede, of het gevoel dat het beeld oproep door onderwerpkeuze of sfeer.
Of, gewoon een veel mooier en kwalitatief hoogwaardiger beeld van een onderwerp dan we kennen.
Hey, bedankt voor je reactie. Ik ben het met je eens, in hoeverre je jezelf kan onderscheiden. Toch, als ik bijvoorbeeld naar de serie met de weidebeekjuffers kijk: als ik één van de foto’s apart had gezien, had ik geen idee gehad waar ik naar zat te kijken! Dus je ziet dat kunstzinnig en artistiek toch wel meer aantrekt, net als de winnende foto en de spreeuwenwolken. De voor mij overall winnende foto zit bij één van de jongeren. En ik had diegene die eer enorm gegund! Maar goed, misschien ben ik toch zo gek om volgend jaar weer mee te doen. Wie weet kom ik in het rijtje van de ‘groten der aarde’…;-)