Menu

Onderdeel van Pixfactory

Uitslag Photo Challenge “Het Weer”

Over “Het Weer” is heel wat geschreven de afgelopen tijd. Van tropisch dagen en uitgedroogde natuurgebieden tot wateroverlast door plotselinge hoosbuien. Het weer was echter ook het thema van onze Photo Challenge en in dit artikel maken we de winnaars van deze natuurfotowedstrijd bekend.
1ste prijs en winnaar van de Photo Challenge “Het Weer”. Metagegevens: Canon EOS 5D Mark IV met 150-600 @ 552 mm; 1/320sec bij f 7.1: ISO 2000. Fotograaf: Hanneke van Camp

Het weer, en alles wat daarmee te maken heeft ….

Weinig is zo alledaags, want het is er altijd en wij praten er graag over. Mooi fotoweer is meestal iets heel anders. Onder de vele inzendingen zaten echter ook prachtige en opmerkelijke foto’s. Opvallend is dat de jury de winnaar heeft geselecteerd van een steenuil in de regen en niet een van de eveneens vele fraaie landschappen. Ook nu was weer het verrassingselement doorslaggevend bij het jury-oordeel van een natuurfotowedstrijd?

Hoe het ook zij, de steenuil in de regen van Hanneke van Camp kwam als winnaar uit de bus van deze Photo Challenge. Hanneke is hiermee de gelukkige eigenaar geworden van een MindShift Photocross 15 camerarugzak beschikbaar gesteld door Transcontinenta.

Eerste prijs en winnaar van de Photo Challenge “Het Weer”: Hanneke van Camp

Foto’s van steenuilen zijn niet ongewoon maar een foto van een steenuil in de regen zie je niet vaak. En dan val je met je foto meteen in de prijzen! De uil staat er mooi op met een zeer geconcentreerde blik, de scherpte is uitstekend. Er is sprake van een centrale compositie. De dakpannen op de achtergrond passen mooi bij de biotoop van deze vogel. De regen is goed zichtbaar door de gekozen sluitertijd van 1/320 sec. De verzadiging van de blaadjes rechts van de uil zou je wat kunnen verminderen. Prachtige foto!

Shortlist finaleronde

Hieronder staat de shortlist van de finaleronde waaruit de jury de winnende foto’s heeft gekozen. De shortlist bestond dit keer uit 33 beelden.

Shortlist Photo Challenge “Het Weer”.

Tweede prijs: beschikbaar gesteld door CEWE, een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,- is gewonnen door: Thijs Kupers

Een paar weken geleden was ik in het Drents museum waar werk van fotografe Saskia Boelsums (kunstenaar van het jaar 2000) hing. Deze foto doet me daar sterk aan denken. Een prachtig landschap met dramatisch licht opgebouwd uit een koe en haar kalfjes, water, bomen en een dramatische lucht. De lichtval op de koe en haar kalveren is geweldig, het lijf van de koe komt heel mooi tot uiting. Het licht komt terug in de bosrand en in de wolkenlucht. Een zomerse dag met kans op een flinke bui. Ook dat is een weerfoto! Een subtiel donker vignet zou de foto nog iets spannender kunnen maken.

2de prijs van de Photo Challenge “Het Weer”. Metagegevens: Canon EOS 70D met 15-85 @ 31 mm; 1/400sec bij f 11.0; ISO 200. Fotograaf: Thijs Kupers

Derde prijs: beschikbaar gesteld door PiXFACTORY, is gewonnen door: Leendert Noordzij en bestaat uit het boek “Praktijkboek Weer- en nachtfotografie“.

Een foto met een bijzondere opbouw. Onderin zien we wat struiken en bomen, die zorgen voor diepte in de foto. Daarboven een grote verlaten zandvlakte en bovenin een zeer dreigende donkere lucht. De zandvlakte heeft een fraai reliëf en neemt een groot deel van de foto in. Daardoor ontstaat een wat surrealistisch beeld. Als je daar loopt, blijf je niet droog. Een fraaie invulling van het thema.

3de prijs van de Photo Challenge “Het Weer”. Metagegevens: Nikon D750 met 70-200 @ 70 mm; 1/40sec bij f 10.0; ISO 200. Fotograaf: Leendert Noordzij

Eervolle vermeldingen zijn er voor: Joke van der Veen en Ismael Ghariq.

Eervolle vermelding Photo Challenge “Het Weer”. Metagegevens: Samsung; 1/8000sec; ISO 100. Fotograaf: Joke van der Veen
Eervolle vermelding Photo Challenge “Het Weer”. Metagegevens: Canon EOS M50 met 50 mm; 1/10 sec bij f 16.0: ISO 100. Fotograaf: Ismael Ghariq

Hieronder in willekeurige volgorde enkele inzendingen van de shortlist:


Wil je zelf ook kans maken op een mooie prijs en publicatie van je foto in het Natuurfotografie Magazine en hier op de website, doe dan mee aan onze nieuwe Photo Challenge. Iedere twee maanden is er een ander thema!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: