Menu

Onderdeel van Pixfactory

Uitsluipende libellen

Van ‘ondersteboven-hangen-uit-je-ouwe-vel’… Fotograaf: Chris Ruijter

Uitsluipende libellen. Nu het weer volop voorjaar (astronomisch) is en alle bomen en struiken weer frisgroen zijn, zijn er steeds meer libellen en juffers te spotten in de natuur. Wie bij een willekeurige sloot of waterplas gaat kijken en goed zijn ogen de kost geeft, komt ongetwijfeld meerdere soorten tegen. Libellen en juffers hebben vaak prachtige kleuren en zijn goed vast te leggen. Het is dan wel verstandig ’s ochtends vroeg of in de avond te gaan, omdat de libellen en juffers dan nog aan het opwarmen zijn of wat slomer zijn. Eenmaal opgewarmd zijn ze vliegensvlug, wat het lastig maakt om ze vast te leggen. Niet onmogelijk trouwens, want de beestjes hebben vaak een vaste vliegroute, dus met een beetje geduld gaan ze op een gegeven moment toch stilzitten en kun je een foto schieten.

Transformatie libellen

De lente is ook het seizoen om libellen te zien transformeren. Libellen groeien in het water tot een larve en klimmen daarna het water uit en vervellen daar hangend aan een plant nog één keer tot een imago. Zelf wou ik dit proces al jaren graag zien, maar dacht dat het onmogelijk zou zijn om uitsluipende libellen te vinden. Tot het vorige week een kwestie bleek van goed kijken. Ik ontdekte namelijk bij een zwemplas in de buurt de een na de andere vervellende libelle. In de stuiken hangend aan een takje. Camera erbij dus en fotograferen maar. Een telelens is handig om voldoende afstand te kunnen houden, maar ook een macro-lens is zeker fijn. Dan zijn alle details goed vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan details van de vleugels of de kop van de libelle.

Let wel goed op waar je loopt en wees je ervan bewust dat libellen, zeker als ze uitsluipen, erg kwetsbaar zijn. Kom dus niet te dicht bij, raak de beestjes niet aan en verstoor ze niet op andere manieren.

Meer tips vind je in het artikel: Let op uitsluipende libellen.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u