Menu

Onderdeel van Pixfactory

Valentijnsdag-special: 14 hartjes in de natuur

Morgen, 14 februari 2018, is het Valentijnsdag. De dag waarop de liefde wordt gevierd. Een romantisch diner bij kaarslicht, een cadeautje onder je kussen. En natuurlijk met bonzend hart wachten op dat ene anonieme kaartje in je brievenbus.
Ronde zonnedauw
Ronde zonnedauw

Valentijnsdag: Dag van de hartjes

Onze hartslag wordt beïnvloed door onze gevoelens. Niet voor niets gaat bij een verliefdheid ons hart sneller kloppen. Het hart staat wereldwijd symbool voor de liefde. Opmerkelijk, want het menselijk hart lijkt niet op het bekende symbool van het liefdeshart. In de middeleeuwen hebben ze waarschijnlijk een slordige kopie van de Griekse onderzoeken naar het hart gemaakt. Vanaf dat moment wordt het het hart met twee bogen en een spits toelopende punt.
In de natuur vind je deze universele vorm ook terug. Planten en blaadjes in hartvorm, zwanen die romantisch tegen elkaar aan zitten. Of vlinders, met vleugels die net op hartjes lijken; zij krijgen niet voor niets de schuld van dat kriebelende gevoel van binnen. In deze lijstenbrij vind je een verzameling van 14 hartjes. En ja, ook gebroken hartjes horen daarbij. Natuur is liefde. De liefde is soms hard, maar vaker hartverwarmend.

1. “Poppies”

Klaproos
Poppies

Het mooie aan klaprozen vind ik dat ze tegelijkertijd zo kwetsbaar en zo sterk zijn…. Wat dat betreft een perfecte liefdes-bloem; ook echte liefde vereist een combinatie van kwetsbaarheid én kracht.
Roeselien Raimond

2. Voorliefde voor de wadden

Voorliefde voor de wadden
Voorliefde voor de wadden

Dit hart symboliseert mijn voorliefde voor de wadden. Deze foto is gemaakt op het wad bij Terschelling. Ik kom ontzettend graag op de wadden. Het is Nederland, maar het voelt totaal anders dan het vasteland. De ruimte, de zee, de leegte. Met name buiten het seizoen om is het heerlijk om je hoofd leeg te maken in een herfststorm of ander ruig weer.
Bert Faber

3. Het hart van het pauwenoog

Het hart van het pauwenoog
Het hart van het pauwenoog

De foto heb ik gemaakt omdat ik de structuren en teerheid zo mooi vind. Het roept het gevoel bij me op; ‘wat is de natuur toch bijzonder!’ Ook de kleuren en het hart van het pauwenoog (zoals dat heet) spreken me erg aan.
Jeanet Groenewoud

4. De vlindertuin

De vlindertuin
De vlindertuin

Ik heb deze foto gemaakt in een vlindertuin, de Passiflorahoeve in Harskamp. Een kleine tuin, maar erg mooi aangelegd, dus met een beetje geluk kan je hier wel vlinders zien die op mooie stukjes begroeiing zitten. Met welke lens deze foto gemaakt is, weet ik niet meer, het zal met een Lensbaby of een oude lens gemaakt zijn.
Loulou Beavers

5. Gebroken hartje

Gebroken hartje
Gebroken hartje

De foto is gemaakt in mijn eigen tuin, met tegenlicht. Het licht kwam door de haag en mede daardoor ontstond de fraaie bokeh. Het plantje/de foto roept bij mij een soort melancholie op; het doet me denken aan vroeger. Waarom? Daar kan ik dus niet echt de vinger op leggen. Wellicht had mijn opa het ook in de tuin, maar dat kan ik me niet zo goed meer voor de geest halen. Het is sowieso ieder jaar weer een lust voor het oog (en de camera).
Jacqueline Gerhardt

6. Liefde tussen twee zwanen

Liefde tussen twee zwanen
Liefde tussen twee zwanen

Elke jaar zie deze rituelen… Elk jaar probeer je zoiets vast te leggen het liefst met mooi zacht licht.
Edward van Altena

7. Heideblauwtje

Heideblauwtje
Opwarmend in het eerste zonlicht – Heideblauwtje. Fotograaf: Johannes Klapwijk

Heideblauwtje, opwarmend in het eerste zonlicht.
Johannes Klapwijk

8. IJsklokje

IJsklokje
IJsklokje

Bij een paar graden onder nul liep ik langs de Leuvenumsebeek. Het water in de beek was niet bevroren en stroomde volop. Op sommige takjes laag boven het water, waren door het opspattende water ijssculpturen ontstaan. De eerste indruk wat dat ijsvormen op de voetjes van borrelglaasjes leken. Thuis op de pc bleek dat er een hartje in zat, juist in de Valentijnstijd.
Aalt van Tongeren

9. Parende zwervende pantserjuffers

Parende zwervende pantserjuffers
Parende zwervende pantserjuffers

Met wat geluk krijg je een zeldzamere soort voor de lens zoals deze parende zwervende pantserjuffers.
Jaap Schelvis

10. Landkaartmos

Landkaartmos

Deze foto is er eentje uit de ‘oude doos’, van alweer zo’n 8 jaar geleden. Tijdens een wandeling op het eiland Menorca liep ik tegen rotsen aan die begroeid waren met landkaartmos. Landkaartmos is een korstmos dat je doet verbazen als je er even stil bij blijft staan en er je macrolens op richt. Van veraf nauwelijks opvallend of spectaculair, eenmaal in close-up kun je voor mooie verrassingen komen te staan. Dit hartje bijvoorbeeld was mij niet opgevallen, zelfs niet toen ik al een tijdje bij de rotsen aan het fotograferen was. Al turend door mijn zoeker en met mijn camera bewegend op zoek naar mooie vormen en kleuren, had ik plots dit creatief gevormd hartje in beeld. Van zo’n vondst sloeg mijn hart wel even over… Het bewijst maar weer hoe mooi de natuur kan zijn, je moet er alleen even de rust en tijd voor nemen om het ook daadwerkelijk te zien.
Misja Smits

11. Ronde zonnedauw – Drosera rotundifolia

Ronde zonnedauw
Ronde zonnedauw

Een geel hartje met een stralenkrans van rode steeltjes met glimmend dauwdruppeltjes, het ziet er lieflijk uit. Zo lief is dit plantje niet. Het is een vleesetende plant die groeit in vennen die in de zomer droog, maar in de winter onder water staan. Als er een klein insect op het blad landt, kleeft het vast. Het blaadje rolt zich langzaam op om de prooi te verteren. Een gevaarlijke liefde!
Els Branderhorst

12. Verstrengeld

Verstrengeld
Verstrengeld

Ik zag deze twee papegaaien in de dierentuin (Dierenrijk Nuenen) zo mooi tegen elkaar aanzitten, dat ik het niet kon laten om de foto te maken. Ze laten ons weten dat ze bij elkaar horen, verstrengeld tot een hartje.
Helga Nuchelmans

13. Bladeren van dalkruid

Hart in de herfst. Ook in zijn laatste dagen biedt het hartvormig blad van dalkruid nog zijn eigen sfeer, vol warmte en kleur. Liefde is onvergankelijk! Fotograaf: Ron Poot

In het herfstbos dragen de vergelende bladeren van dalkruid bij aan de sfeer.
Ron Poot

14. Futenpaar in balts

Futenpaar in balts
Futenpaar in balts

In het voorjaar laten futen prachtig baltsgedrag zien. Dit alleen al te kunnen zien is mooi om mee te maken. Dat ze dan met elkaar een hartje vormen maakt het plaatje af.
Henny van Egdom

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: